PRIOPĆENJE S PANTOVČAKA

Milanović se oglasio o Bradleyjima: ‘Napokon, 5 do 12! Plenkovićev nemar mogao je HV skupo koštati‘

U priopćenju je predsjednik Milanović istaknuo kako je dobro što je premijer "konačno donio odluku"

Borbeno vozilo Bradley i Zoran Milanović

 Apfootage/Alamy/Alamy/Prof

Nakon što je premijer Andrej Plenković u srijedu objavio detalje nabavke američkih borbenih vozila Bradley, što je proteklih mjeseci bila još jedna tema spora između Banskih dvora i Pantovčaka, priopćenjem se oglasio i Ured predsjednika Republike Hrvatske.

U priopćenju je predsjednik Milanović istaknuo kako je dobro što je premijer "konačno donio odluku", ali nije se suzdržao da kaže kako je "njegov kardinalni nemar koji je Hrvatsku vojsku mogao skupo koštati".

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Napokon, pet do 12, predsjednik Vlade Andrej Plenković dogovorio je s američkom stranom nabavu borbenih vozila pješaštva Bradley za opremanje Hrvatske kopnene vojske.

Nakon što je prije par mjeseci izbacio iz proračuna sav novac za kupnju Bradleya i nakon što je iz pregovora o Bradleyima morao izbaciti svog nesposobnog ministra obrane - koji se više brinuo o opremanju stana što ga je dobio od države nego o opremanju Hrvatske vojske – Plenković nam sada želi reći kako je odradio sjajan pregovarački posao. Doista podcjenjuje inteligenciju svih koji su bili uključeni u nabavu Bradleya, a samo naivnima može prodavati priču kako je sve što je radio bio manevar, a ne kardinalni nemar koji je Hrvatsku vojsku mogao skupo koštati - da dugoročno ostane bez borbenih vozila pješaštva.

Uvjereni smo doista kako Plenkovićeva odluka nema baš nikakve veze s pritiscima i angažmanom Predsjednika Republike koji je još početkom studenoga prvi upozorio javnost da je ministar, koji se bavi opremanjem stanova, zaboravio opremanje vojske i prekrižio Bradleye. Ni tada, ni nakon što mu je vojni vrh dao do znanja kako HV-u trebaju Bradleyi, niti kada mu je predsjednik Milanović javno pobrojio sve argumente zašto HV-u trebaju Bradleyi, Plenković nije znao što mu je činiti jer ga opremanje HV-a nije uopće zanimalo.

Dobro je, za Hrvatsku vojsku, što je napokon donio odluku. Ali, država i vojska se ne vode od danas do sutra i ovisno o tome jesu li ministru obrane važniji ukrasi za stan ili borbena vozila pješaštva. Zaključno, Hrvatska vojska dobit će kvalitetna borbena vozila što je i najvažnije, a Predsjednik Republike zahvalan je američkim partnerima na strpljenju jer su odgovor Vlade čekali od 2017. godine do danas, stoji u priopćenju Ureda predsjednika RH.

Podsjetimo, Hrvatska je s Amerikancima postigla dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, za što će izdvojiti 145,3 milijuna dolara, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković. Ukupna vrijednost ovog posla iznosi 196,4 milijuna dolara, a američka donacija će iznositi 51,1 milijuna dolara, što znači da će Hrvatska uplatiti 145,3 milijuna dolara.

Hrvatska će dobiti 62 borbena vozila, 22 vozila za rezervne dijelove i 5 za obuku, a njihova modernizacija odvijat će se u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu. Oprema uključuje automatski top od 25 mm, strojnicu kalibra 7,62 i protuoklopnih raketa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:53