TELEFONSKI POZIV

Milanović razgovarao s novim predsjednikom Čilea Gabrielom Borićem: ‘Prihvaćam vaš poziv‘

Izabrani predsjednik Boric pozvao je predsjednika Milanovića u posjet Čileu, što je hrvatski predsjednik prihvatio

Zoran Milanović; Gabriel Borić

 Goran Mehkek/Cropix; Javier Torres/Afp

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u petak telefonski s izabranim predsjednikom Čilea Gabrielom Borićem Fontom s kojim je razgovarao o stoljetnim bliskim vezama dviju zemalja i prihvatio Boricev poziv za posjet, priopćeno je s Pantovčaka.

Predsjednik Milanović još je jednom čestitao Boriću na pobjedi na predsjedničkim izborima u Čileu te je izrazio žaljenje što neće moći osobno sudjelovati na inauguraciji novog predsjednika Čilea, zakazanoj za 11. ožujka.

U razgovoru su Milanović i Borić istaknuli važnu ulogu hrvatske zajednice u društvenom i političkom životu Čilea, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike.

Zahvaljujući upravo toj zajednici Hrvatsku i Čile vežu stoljetne bliske veze, kazali su.

Razmijenili su i mišljenja o aktualnoj situaciji u svijetu, s posebnim naglaskom na kriznu situaciju u Europi, navodi se u priopćenju.

Izabrani predsjednik Borić pozvao je predsjednika Milanovića u posjet Čileu, što je hrvatski predsjednik prihvatio.

Dogovorili su se da će ostati u stalnom prijateljskom kontaktu, dodaje se u tekstu.

Ljevičarski zastupnik hrvatskog porijekla Gabriel Borić (35), koji je 2011. predvodio studentske prosvjede za bolji obrazovni sustav, pobijedio je u prosincu na izborima i posao najmlađi predsjednik Čilea.

U pobjedničkom govoru Boric je najavio da će njegova vlada proširiti socijalna prava stanovništva, ali da će to napraviti na fiskalno odgovoran način i imajući na umu brigu za zdravlje ekonomije najvećeg svjetskog proizvođača bakra, a visoko u prioritete je stavio borbu za okoliš tako što će se suprotstaviti rudarskim projektima koji "uništavaju" prirodni okoliš.

Boric se zauzima za veliku poreznu reformu po kojoj bi najbogatiji - jedan posto Čileanaca koji posjeduju 26,5 posto nacionalnog bogatstva, više sudjelovali u njegovu programu boljeg pristupa zdravstvu i školstvu te uspostave novog mirovinskog sustava koji je danas u cijelosti u privatnim rukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:57