PREMIJEROV ODGOVOR

MILANOVIĆ 'Prosvjed Hvidre? Vidio sam tko ga vodi. Jedan gospodin s toplim ljudskim namjerama...'

 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Zoran Milanović tijekom današnjeg posjeta Opatiji komentirao je Karamarkov zahtjev za rekonstrukcijom Vlade, smjenom ministara i prijevremenim izborima.

- O tome se odlučuje u Saboru. Meni je drago da on ipak smatra da Vlada kao cjelina funkcionira. To je dobra poruka - rekao je Milanović.

Na pitanje koja je njegova poruka prosvjetarima koji ostaju bez regresa i božićnica, premijer je odgovorio da ne bi baš rekao da je ono što je danas napisano u skladu s istinom.

- Što se tiče drugih parametara, to je dogovoreno. Dakle, dok BDP ne bude rastao i dok deficit ne padne na 3 posto to će, na žalost, biti tako za sve nas. Danas se objavljuje preporuka vijeća Europske Unije Hrvatskoj o proceduri prekomjernog deficita. Dakle, čekaju nas još neke odluke koje ćemo morati donositi u sljedeće tri godine. Vjerujem da ćemo očuvati ova socijalna prava, a sigurno prava najugroženijih, umirovljenika - rekao je Zoran Milanović.

Istaknuo je da sljedeće godine očekuje gospodarski rast s blagim oporavkom zaposlenosti, ali to je proces koji će trajati nekoliko godina.

Na pitanje da prokomentira ocjenu Hrvatske udruge poslodavaca Vladi od 1,39, s opaskom da je ova godina izgubljena, Milanović je rekao da on njih neće ocjenjivati.

Odgovarajući na pitanje da li, osim sredstava Europske Unije, postoji neki drugi izbor financiranja za Pelješki most, rekao je da je 2 milijarde kuna ogroman novac koji, na žalost, nemamo.

- Cijeli ovaj napor koji poduzimamo i koji osobno poduzimam, ali za razliku od nekih, ne pričam puno o tome, usmjeren je ka tome da taj projekt financira Europska Unija. Hrvatska je svoju infrastrukturu izgradila kompletno sama. To je skupo koštalo, a neki su pridonijeli tome da bude još skuplje nego što je trebalo biti. Znamo koji su to. Sada očekujemo od EU da financira jedan projekt koji povezuje Europu s Europom. To je, po meni, moralno opravdano. Ali neću još donositi nikakve zaključke jer tako ne funkcioniram. Oni koji žele Hrvatskoj da izgubi taj projekt samo neka pričaju - kazao je premijer, ističući da neće biti lažnih otvaranja gradilišta i potpisivanje ugovora s izvođačima za koje nema novca.

Komentirajući pregovore s INA-om, rekao je da su u tijeku i da bez kompromisa nema ništa.

Na pitanje o prosvjedima HVIDRA-e na Markovom trgu, Milanović je ironično odgovorio - da, da, vidio sam.

- Vidio sam i tko ih vodi. Jedan gospodin s toplim ljudskim namjerama. Rekli smo jasno, oni koji imaju visoke mirovine, preko 5 tisuća kuna, morat će sudjelovati u sustavu solidarnosti. To se ne odnosi na 100-postotne invalide i djecu poginulih branitelja. Mislim da je to ljudski i korektno, a sve ovo što gledamo je jedna prizemna politička farsa - rekao je Zoran Milanović.

Novinare je zanimalo i investiranje Katara u LNG terminal.

- Razgovaramo o tome. Nije stvar samo u Kataru, za tjedan dana idem u Bakudi gdje se potpisuje deklaracija o transjadranskom plinovodu i josnkom jadranskom plinovodu kojim bi se plin iz polja kraj Bakua doveo do Rijeke. To su stvari koje se tiču hrvatske energetske suverenosti i u tome je vrijednost ovog prostora, ovog mora i ove luke - rekao je predsjednik Vlade.

Milanović studentima: Ne možemo vas zadržati, jer ne otvaramo nova radna mjesta

Pred punim auditorijem Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, smještenog u Iki pored Opatije, Zoran Milanović održao je predavanje, a kasnije odgovarao na pitanja studenata. Započeo je s Naturom 2000, odnosno programom zaštite prirode na razini EU, ističući da je veliki dio Hrvatske pod zaštitom. To, prema premijerovim riječima, projekte, odnosno investicije, čini kompliciranijima i skupljima. Na Hrvatskoj je, kako je istaknuo, da li s jedne strane želi biti ekološki park ili s druge strane želi nešto graditi te da pronađe put kako pomiriti te dvije krajnosti.

Studentima je poručio da je njihova uloga standardizacija jedne industrije na koju se Hrvatska dobrim dijelom oslanja, odnosno turizma. Iako će nam, kako je rekao Milanović, EU mimo naše volje odlučivati o nekim stvarima, odluke o upravljanju svojim prostorom donosimo sami.

Studente je zanimalo kako zaustaviti sve više mladih obrazovanih ljudi koji odlaze u inozemstvo. Premijer je kazao da ih Vlada ne može zadržati, jer ona ne može otvarati nova radna mjesta, ali može otklanjati barijere. Kazao je i da, kada izađemo iz recesije, stope rasta više neće biti kao prije, ali tako će biti na razini cijele Europe.

- Europa je bogata, razmažena i inertna - ustvrdio je Milanović pred studentima. Govorio je i o velikoj nezaposlenosti među mladima, dovodeći to u kontekst potrebe za obrazovanjem i ističući da ih se 65.000 niti školuju, niti studiraju, a traže posao i ne mogu ga naći.

Studente je zanimalo i kako incijative poput aktualnog referenduma utječu na reputaciju Hrvatske, na što je Milanović odgovorio da ne zna. Ipak, kazao je da će u Hrvatsku iduće godine doći više turista nego što će je zaobići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:35