SLUČAJ 'LEX PERKOVIĆ'

MILANOVIĆ 'Prijedlog HDZ-a je nešto najdestruktivnije što smo čuli u par mjeseci'

 Dragan Matic / CROPIX

Vlada je danas odbila, a premijer Zoran Milanović nazvao "vrhovnom neodgovornošću" prijedlog saborskih zastupnika HDZ-a da se izvan snage stavi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU iz lipnja prošle godine, poznat kao lex Perković.

Riječ je o izmjenama iz lipnja prošle godine kojima je, uz ostalo, uvedeno ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga (EUN) što je izazvalo oštre reakcije Europske komisije, a kasnije i dogovor Vlade i EK o punoj primjeni EUN-a od 1. siječnja 2014.

Vlada je odbila prijedlog HDZ-a da se ukinu sve izmjene i vrate odredbe zakona iz 2010. godine, kao i prijedlog nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i zastupnika HGS-a da se samo briše ograničenje EUN-a.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt objasnila je da bi vraćanjem na odredbe iz 2010. bila onemogućena pravosudna suradnja, a sam zakon ne bi bio usklađen s pravnom stečevinom EU koja je nastupila nakon 2010., a koja je u zakon ugrađena izmjenama iz 2013.

"Budući da je u saborskoj proceduri izmjena zakona koja je rezultat dogovora i usuglašavanja s EK smatramo da ovaj prijedlog ne treba prihvatiti", rekla je Kunšt.

Premijer Milanović dodao je da je prijedlog HDZ-a, čak i da nije postignut dogovor s EK, "nešto najdestruktivnije što smo čuli u zadnjih više mjeseci".

"Hrvatska je, još jednom ponavljam, tim izmjenama unijela 82 izmjene u odnosu na prethodni zakon iz 2010., od kojih je samo jedna bila sporna. Tako da ovaj prijedlog zakona smatram, moram to reći, vrhovnom neodgovornošću", rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:22