PREDSJEDNIK RH

Milanović pričao o zviždačici Đerek, HEP-u i Ukrajini, ali ponovno je izrekao jednu neistinu

‘Otići u Ukrajinu, pokupiti dvije dnevnice i pojesti boršč i onda reći da si solidaran s Ukrajinom je licemjerno‘

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović

 Goran Mehkek/Cropix
Predsjednik Milanović o slanju hrvatskih vojnika u Ukrajinu i baltičke zemlje
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, sa suprugom Sanjom Musić Milanović, obišao je izložbu "Kopač“ postavljenu u Meštrovićevom paviljonu. Nakon toga odgovarao je na pitanja novinara, piše N1.

Prvo je upitan zašto se nije sastao s britanskim ministrom obrane.

“Nikad se ne sastajem s ministrima obrane. Ovome ne znam ni ime. Eventualno s onima vanjskih poslova, eventualno Rusije, Amerike. Ne znam što me pitate. Ja se ne nalazim s tim ministrima, nemam što razgovarati s ministrima, posebno Velike Britanije”, rekao je Milanović na pitanja. Novinare je pitao: “I on se sastao s ovim ponavljačem Banožićem?”

“Vrlo je neodgovorna politička pozicija. Ne mislim da je ministar došao zbog toga, mislim da je to planirao ranije i da je to slučajnost. Ne nalazim se s ministrima obrane osim velesila. Britanija je izašla iz EU-a i to joj daje manju važnost. Premijer sjedi na nekoj vrsti tempirane bombe. Ukrajina se neće usrećiti ako bude slušala aktualni London. Zadnjih dana iz Kijeva čujem ono što je odgovorno prema vlastitoj državi. Neka Britanija pošalje još 1000 vojnika u Estoniju. Dovoditi Ukrajinu u neku vrstu zablude, huškati, i držati je taocem odnosa Londona, koji je postao sila drugog reda, i Washingtona…”, govori Milanović da “ne treba dovoditi u iluziju državu koja je pet puta slabija od Rusije da se ovo može riješiti s pet aviona oružja”.

“Stabilnosti EU-a nema bez faktora u jednadžbi koji se zove Rusija. S Rusima se treba dogovoriti. Ove priče da svaka država ima pravo. Pa neka Rusi dovedu vojsku u Meksiko. Ruski model vlasti nije model vlasti za nas. Hrvatska je ipak demokracija, bez obzira što na vlasti ima puno korumpiranih i nepopravljivih ljudi”, kaže.

"Handžar medija piše da šaljemo 1500 vojnika. Tko to čita uopće? Tko kupuje te novine? To unosi nemir među građane. Hrvatski vojnik se odavdje maknut neće, niti u Ukrajinu, a vidjet ćemo za Baltik. Mi se tamo ne idemo boriti, možemo pokazati solidarnost članicama NATO-a, ali otići u Kijev i reći - 'Ja sam solidaran' je licemjerje.", kazao je.

Predsjednik se tako po drugi put pozvao na naš tekst od 24. siječnja u kojem niti jednom riječju ne navodimo mogućnost da bi hrvatski vojnici u sklopu NATO snaga mogli biti upućeni u tu zemlju u slučaju napada Rusije.

Nakon toga, Milanović je nastavio s kritikama.

"Ja sam hrvatski predsjednik i ovo što sam rekao - iza toga stojim. A hrvatska sramota, predvođena korumpiranim Plenkovićem, Banožićem - to je hrvatski problem. Hrvatski vojnik se odavde maknuti neće ni u Ukrajinu, a vidjet ćemo za Baltik. To pratimo cijelo vrijeme. Mi se tamo ne idemo boriti. Mi možemo biti solidarni s Poljskom i baltičkim državama. Ali otići u Ukrajinu, pokupiti dvije dnevnice i pojesti boršč i onda reći da si solidaran s Ukrajinom je licemjerno. Kako biti solidaran? Tako da se u ovu priču uvede razum, a ne huškanje”, govori.

O zviždačici Maja Đerek

Na pitanje o zviždačici Maji Đerek koju je ministar obrane nazvao “zviždaljkom” kaže kako se to sigurno smišljalo tri sata.

“Ti navodi su nešto čemu treba posvetiti pažnju i vidjeti tko tu govori istinu. Ako je pola onoga što je rekla istina, to je razlog za pad Vlade”, kaže.

Govoreći o stanu koji koristi Zvonimir Frka Petešić, rekao je da košta 1000 eura mjesečno. “To je protuprirodni blud prema društvu. Toga nije bilo ni u mojoj Vladi”, kaže.

O Bosni i Hercegovini

“Sramota Hrvatske u Banožić, onda ovaj nesretnik Grlić Radman, sramota je ono što se dogodilo neki dan u Neumu. Sve ovo što se tiče Hrvata u BIH se kuha već mjesecima. Bošnjačke stranke se ohrabruju da idu đonom na Hrvate. Dodik je u pravu, Hrvati pregovaraju u Neumu, a ovaj kaže da će svakako biti izbori. Koji je motiv Bakira i ove ekipe da daju Hrvatima milostinju. Modus operandi je isti kao Slobodana Miloševića krajem 80-ih. Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne postoji, a bez Srba još i manje. I na kraju tjeraš Hrvate u partnerstvo s Dodikom”, kaže Milanović.

“Hrvati vole milostinju i nadrealno je da ja na tome govorim na ovom mjestu, 50 metara od stranke kojoj je suđeno za kriminal i ništa iz toga nisu naučili”, kaže.

“Hrvatska vlast – oni su saboteri. Neće poduzeti ono što im je u moći”, rekao je Milanović zaključujući da će hrvatske predstavnike opet izabrati Bošnjaci.

Cijena plina

Na pitanja o cijeni plina, Milanović kaže kako ne razumije zašto država prebacuje odgovornost na lokalne vlasti.

“Zašto se HEP ne ubaci u priču? Zašto HEP Plinarstvo ne smanji plaće muljatorima da bi vi plaćali manje račune?” upitao je Milanović dodavši kako “nad HEP-om drži šapu HDZ kako bi mogao zapošljavati svoje ljude”.

“To država mora imati, tko god bio na vlasti. Pitajte ekipu iz HEP-a. On služi za zapošljavanje ekipe. Ništa se nije naučilo, a Banožić daje solidarnost Ukrajini. Koga boli uho za njega u Ukrajini?! Što smo mi napravili da im pomognemo?”, zapitao se predsjednik.

Podsjetio je da je Ukrajina trgovačkim vezama vezana uz Rusiju. “Tko će sad ulagati u Ukrajinu? To već i Ukrajinci shvaćaju i kažu – pustite nas na miru. Rusija je to što je, tamo nema puno mladih muškaraca, ima nešto profesionalnih vojnika, ima moć, ali enormne limite. Možeš napasti, ali što s tim? Povući ćeš se u roku od 5 minuta. Nijedan rat koji je pokrenut zadnjih 70 godina nije dobro završio, mislim tu na američke ratove i tu treba nešto zaključiti “, rekao je predsjednik za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:13