‘SITNE OPSESIJE‘

Milanović: Orban nije opasnost za Hrvatsku, samo se bori za svoju zemlju; Komentirao i slučaj Mirele Čavajde

Njegove sitne opsesije s obalom i Velikom Mađarskom su dio njegovog repertorara, kazao je Milanović

Zoran Milanović

 Srđan Vrančić/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na otvorenju 15. sajma poslova Job Fair u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Centra karijera FER-a, Saveza Studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike (KSET), nakon čega je dao izjavu za medije.

Osvrnuo se na komentare mađarskog premijera Viktora Orbana.

'Njegove sitne opsesije obalom i Velikom Mađarskom su dio njegovog repertoara, on nije opasnost za Hrvatsku.'

'HDZ-ovci u Europskom parlamentu uvijek glasaju za Orbana. Sad ga žele staviti na karotidu, to nije ljudsko ponašanje. Orban se bori za svoju državu, za energetsku neovisnost i to je to. On je izabran zbog toga, da se bori za svoju zemlju. HDZ to ne želi priznati, zbog par karijerista se ponašaju drukčije. Karijeristi koji gledaju da se nikome ne zamjere', rekao je Milanović, prenosi N1.

Milanović je istaknuo da je 'Hrvatska talac karijernih projekcija nekolicine'.

Osvrnuo se i na prvog predsjednik RH i HDZ od tada do danas, navodeći da je današnji HDZ puno gori.

Komentirao je potom i EU fondove koje je nazvao milostinjom.

'EU fondovi nisu perspektiva za Hrvatsku, to je milodar. Kakvi smo u korištenju EU fondova? Loši', rekao je Milanović.

Najavio je da će tražiti od ambasadora da blokira ulazak Finske u NATO.

'Svim civiliziranim i političkim sredstvima ću se boriti za ono što držim važnim.'

Predsjednik je komentirao i stanje u BiH i Željka Komšića.

'Komšić opet ide za člana predsjedništva, može li netko zamisliti veću uvredu od toga? Ne može biti predstavnik onih koji ga nisu birali.'

Kaže da bi se Tuđman danas stidio jer je on 'tvrdoglavo branio interese Hrvatske u BiH'.

Komentirao je i uvođenje eura, navodeći da smatra da će to biti dobro za Hrvatsku, prenosi N1.

'To uopće nije osmišljeno, to je kao ćorave kokoške u dvorištu, nema plana. Srećom, to neće biti loše za nas jer smo gospodarstvo bazirano na uslugama', rekao je.

Predsjednik se osvrnuo i na moguće povećanje cijena. 'Ako raste kvaliteta i zahtjev gostiju, cijene moraju rasti. Nema vrhunskog turizma koji je besplatan.'

image

Zoran Milanović

Srđan Vrančić/Cropix

Milanović: Država mora ženama osigurati zdravstvenu pomoć

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je izjavio da su pravda i moral u konkretnom slučaju na strani Mirele Čavajde, a općenito, naglasio je, država je ta koja treba osigurati pomoć ženama, kako se ne bi dogodilo da svi ginekolozi koriste priziv savjesti.

U izjavi novinarima nakon otvorenja 15. sajma poslova "Job Fair", Milanović je, govoreći o slučaju Čavajda, upozorio na to da u bolnicama u Zagrebu većina ginekologa koristi priziv savjesti te je poručio da tu treba "nastupiti država".

"U zadnjih pet godina sigurno je trebala nastupiti i reći - u redu, osigurat ćemo to i to, pod tim i tim uvjetima, da žene koje ispunjavaju te uvjete mogu dobiti tu uslugu i tu vrstu zaštite. Jer, kad kažemo da je izbor ženin - on je, ali zakon oduvijek govori o nekim limitima, dakle to je ženin izbor do određenog tjedna trudnoće, nakon toga se stvari kompliciraju, tako je u cijelom svijetu", rekao je.

"Po meni je pravda i moral na strani gospođe koja se nalazi u toj situaciji", rekao je te upozorio na problem manipuliranja s prizivom savjesti.

"Postoje nekakvi procesi, ali njima se očito manipulira. I zato kažem, ako imamo situaciju da na Svetom Duhu nema nijednog ginekologa - neke znam osobno, za neke znam garantirano da nemaju priziv savjesti, nego su oportunisti, naprosto se žele izmaknuti - u tom slučaju vlast država, ministarstvo - treba napraviti to da se ta pomoć ženi osigura", naglasio je te dodao da ne govori o konkretnom slučaju, nego općenito.

"Ne može se dogoditi da sutra ni jedan ginekolog u javnim bolnicama u Zagrebu nije bez prigovora savjesti", istaknuo je.

Njegov je stav, naglasio je, pravo žene na izbor, ali je dodao i da je, što je stariji, "u nekim stvarima - oprezniji, ne konzervativniji".

"Što sam stariji to je pobačaj za mene delikatnija tema", rekao je te dodao kako je to pravo žene, ali i ponovno upozorio na to da zakoni u najliberalnijim državama "kažu da je to pravo žene do određenog tjedna trudnoće, nakon toga više nije".

"Ja bih bio najsretniji da nema pobačaja i da sve završava sjajno. I pitanje je koliko je dijete bolesno, da li to dijete ima pravo biti rođeno ili je bolje da nije rođeno. U to se, što sam stariji teže petljam, ali ono što znam je da ne može nitko biti žrtva sustava zato što nijedan ginekolog u javnim bolnicama ne želi raditi taj nezahvalan težak posao za svakoga, to je mučno, a država ne radi ništa", rekao je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:42