ARBITRAŽNI SKANDAL

MILANOVIĆ ODGOVORIO CERARU Evo što je hrvatski premijer napisaosvom slovenskom kolegi o aferi Pirangate

Cerar je Milanoviću prvi pisao, navodno jer nije uspio na drugi način stupiti u kontakt s njim
 Facebook/YouTube/CROPIX

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović odgovorio je u utorak na pismo slovenskog premijera Mire Cerara, koje je ovaj poslao u ponedjeljak.

U pismu, kako navode u Banskim dvorima, Milanović konstatira kako je 'vjerodostojnost i integritet arbitražnog postupka u cjelini do te mjere narušen da Hrvatska nije mišljenja da se arbitražni proces može nastaviti u ovoj ili sličnoj formi'.

Milanović također poručuje kako je 'Hrvatska i nadalje predana traženju rješenja za utvrđivanje protezanja granične crte sa Slovenijom na kopnu i moru u skladu s međunarodnim pravom' te da se 'dobrosusjedski odnosi naših dviju država, saveznica u NATO-u i partnera u Europskoj uniji, moraju nastaviti razvijati, usprkos ovom incidentu', navodi Milanović u pismu.

Kao što je poznato, Cerar je u ponedjeljak Milanovića u svom pismu pozvao na tolerantno rješavanje zapleta s arbitražnim sporazumom. Prema izvješćima slovenskih medija, hrvatskom se kolegi obratio u pisanoj formi jer zadnjih dana s njim nije uspio stupiti u kontakt na neki drugi način.

U pismu Milanoviću, Cerar je prenio stajalište svoje vlade da Hrvatska ne može izaći iz arbitražnog sporazuma i da će arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude. Na raniju sličnu tvrdnju, koju je jedna novinarka prenijela Milanoviću tijekom konferencije za novinare u Banskim dvorima, hrvatski je premijer odgovorio da Hrvatska može i hoće jednostano izaći iz postupka arbitraže.

U utorak je, inače, Slovenija na veliko iznenađenje mnogih za svog novog arbitra, koji bi trebao zamijeniti kompromitiranog Jerneja Sekoleca, imenovala uglednog francuskog međunarodnog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Ronnyja Abrahama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 22:50