PREDSJEDNIK IZ RIMA

Milanović o Plenkovićevoj tvrdnji da je Turković bila prvi izbor za šeficu Vrhovnog suda: ‘Nemam pojma o čemu priča‘

Čiji kandidat je bila? Tko je ta osoba? Čiji kandidat je bila?, upitao je Milanović
Zoran Milanović
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na 16. sastanku predsjednika država "Skupine Arraiolos" koja se danas održava u Rimu na poziv talijanskog predsjednika Sergija Mattarelle.

Nazvana po portugalskom gradu u kojem se 2003. prvi put sastala, skupina Arraiolos okuplja jednom godišnje predsjednike zemalja članica EU s parlamentarnim sustavima.

Nakon sastanka, predsjednik Milanović dao je izjavu za medije, koju prenosi RTL.

- Razgovaralo se o multilateralizmu, Europi nakon covida. Ustvari, svatko je govorio o onome što je htio reći. Razlike postoje, ali ipak je uvijek tu neki zajednički naziv. Države se razlikuju, poručio je Milanović.

Na pitanje što je konkretno on, kao predsjednik Hrvatske, komentirao na sastanku, Milanović je odgovorio: - Mislim da europska birokracija, da tijela Europske unije trebaju biti malo fleksibilnija u tome kad lijepe naljepnice raznim državama. Ja sam rekao da moje vrijednosti nisu nužno svačije vrijednosti u Europi. Nije zdravo da jedna vrsta, u ovom slučaju baš jako liberalno lijeva, bude ta koja je dominantna. To je moja, ali nije svatko isti. Sutra se to može promijeniti. Ne u Njemačkoj, ali recimo u Francuskoj. Nema Europe federacija, nego Europe nacionalnih država. Tu se recimo slažem s Mađarima i Poljacima i još nekima. Inače ne, ali tu da.

Novinari su predsjednika upitali o današnjoj izjavi premijera koji je rekao kako je profesorica Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava, bila prvi izbor za predsjednicu Vrhovnog suda. Plenković je u Saboru ustvrdio da bi oko Turković bio postignut konsenzus još u veljači, prije kandidature Zlate Đurđević pa dodao: - A znate zašto nije izabrana? Ne zato što je ja kao netko iz kuta parlamentarne većine ne bi htio, naprotiv, nego zato što je netko nije htio predložiti. Nakon što je ponudio to, a kada je ona kazala 'može' u zakonitoj proceduri i uz širu privolu, više je nije htio predložiti, dodao je Plenković.

Milanović je u Rimu odgovorio kako nema pojma o čemu premijer govori.

- Nemam pojma o čemu govorite. Čiji kandidat je bila? Tko je ta osoba? Čiji kandidat je bila? Ja sam prema Ustavu, i to će tako ostati dok sam ja predsjednik i dok je ovakav Ustav, ne zato jer to mene raduje nego jer tako piše, ja sam taj koji predlaže, a ne Plenković. Plenković može odbiti. Dakle, predložio sam, odnosno predložit ću suca Dobronića. Neka se o tome očituje, a ove pričice pitajte njega. Dakle nemam pojma o čemu čovjek govori, kazao je Milanović pa dodao:

- Nemam pojma o čemu pričate. Mislim da je to dosta jaka izjava i komentar na izjavu jednog predsjednika Vlade. Nemam pojma o čemu čovjek priča, nadam se da mu je dobro. I zašto o tome priča, rekao je predsjednik.

- Zastupnica ga je pitala pitanje, malo ga je bocnula, to što je on tu ispričao, odakle mu to... Nemam pojma o čemu govori, ja s njim o tome nisam razgovarao. Ne znam što čovjek priča.

Na pitanje koliko će donošenje odluke o predsjedniku Vrhovnog suda trajati Milanović je odgovorio: "Pitajte Plenkovića".

- Moj prijedlog je odličan i to je drugi kandidat za redom koji je klasa i nadam se da čega izabrati, zaključio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:25