PRESEDAN

Milanović nije pozvan u Osijek, Plenković: ‘Ni mene nisu zvali u Rijeku pa HDZ nije plakao‘

U Osijeku je u povodu dana Grada održana svečana sjednica na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a

Andrej Plenković u Osijeku

 Vlado Kos/Cropix

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Osijeka i dodjelom priznanja zaslužnima, Osijek je proslavio svoj 235. rođendan kojeg je dočekao s najmlađim gradonačelnikom u svojoj povijesti Ivanom Radićem, jedinim HDZ-ovcem koji je u svibnju ove godine na lokalnim izborima odnio pobjedu u velikim hrvatskim gradovima i time spasio obraz stranke nakon potopa kojeg su doživjeli u Zagrebu i Splitu. Ne čudi stoga što je Radiću u goste na prvi rođendan Osijeka pod HDZ-ovom vlašću stigao i predsjednik stranke, hrvatski premijer Andrej Plenković.

image

Andrej Plenković u Osijeku

Vlado Kos/Cropix
image

Andrej Plenković u Osijeku

Vlado Kos/Cropix

- Na samom vrhu naših prioriteta je pomoć za boljitak Slavonije, Baranje i Srijema, što je okosnica naše politike još od predizborne kampanje 2016. Osjetili smo da je trenutak da se ovom kraju pruži snažna ruka potpore, a rezultati se naziru i vidi se da je ta politika bila korisna i ispravna što vidimo iz brojnih projekata koji se ovdje realiziraju. Oni su budućnost Osijeka. Pripremamo veliki projekt novog KBC-a Osijek, gradimo Regionalni distribucijski centar, ubrzano se gradi koridor 5C u Baranji, idemo u modernizaciju Zračne luke, luke rasutih tereta, ulažemo u sveučilište, srednje i osnovne škole... Želimo od Osijeka učiniti pravi regionalni centar istoka Slavonije, središte gospodarstva i modernih tehnologija. Uskoro će biti potpisan i ugovor o revitalizaciji OLT-a kroz brownfield investiciju. Želimo da ostavština našeg mandata bude takva da će ostati tragovi koji će trajati i povećati kvalitetu života građana – poručio je Plenković, dok je Radić kazao da se "Osijek, kao povijesni i uspješan grad, razvijao se radom, željom i vizijom mnogih čime naša odgovornost dobija dodatnu težinu."

image

Andrej Plenković u Osijeku

Vlado Kos/Cropix

- Na tu odgovornost ne gledam kao na teret. Prirodno je njegovati ono što si naslijedio i voljeti ono što su mi ostavile generacije. S radošću gledam na godine koje su pred nama. Osječki potencijal je obnoviti Tvrđu i sačuvati taj dragulj koji sjaji od vremena baroka, ali i izgraditi IT park..., uvijek željeti bolje i ući u 2022. s velikim planovima, za što je potrebno osigurati uvjete. Te naše želje prati najveći proračun u povijesti od preko milijardu kuna kojim želimo aktivirati taj potencijal i ostvariti velike ciljeve koje smo zacrtali – rekao je Radić.

Na sjednici su bili i župan osječko-baranjski Ivan Anušić, koji je također pozdravio uzvanike i potvrdio velika ulaganja u Osijek, zatim ministrice Nataša Tramišak i Nina Obuljen-Koržinek, nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik Goran Ivanović, počasni građani Osijeka general Mladen Markač i Vladimir Šeks, te brojni drugi, ali ne i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, niti neki njegov izaslanik. Milanović, naime, prema informaciji koja nam je potvrđena iz njegova Ureda nije dobio poziv za svečanu sjednicu Gradskog vijeća Osijeka.

image

Andrej Plenković u Osijeku

Vlado Kos/Cropix
image

Andrej Plenković u Osijeku

Marko Mrkonjic/Cropix

- U Ured predsjednika nije došao poziv Grada Osijeka za svečanu sjednicu Gradskog vijeća – rekao nam je Nikola Jelić, glasnogovornik Ureda Predsjednika. Da Milanović nije pozvan javnost je neposredno uoči početka sjednice izvijestio osječki SDP, čiji su vijećnici zbog toga odlučili bojkotirati svečanu sjednicu smatrajući da se ''ovakvim postupkom neuvažavanja Predsjednika RH proslava Dana grada Osijeka stavlja u funkciju jedne političke stranke ili opcije što smatramo neprihvatljivim.''

- Predsjednik nije pozvan na svečanu sjednicu. Pozvan je premijer i drago mi je da je došao, a naše je pravo da na svoj rođendan zovemo koga želimo. Žao mi je što vijećnici SDP-a na današnji dan politiziraju. Više bih volio da su podržali proračun, a ne da su bili protiv izgradnje i nadogradnje vrtića i škola. Izrazio bih zadovoljstvo što je s nama premijer s kojim smo, kao i sa županom, razgovarali o mnogobrojnim projektima i to je što nas zanima, a ne destrukcija i politiziranje – rekao je Radić.

Na ovu situaciju osvrnuo se i Plenković.- Ni mene nisu zvali u Rijeku, pa nisu ovi iz HDZ-a u Rijeci plakali. Mislim da je puno gore kada netko nazove HDZ nacističkom strankom, a to radi Milanović, da ovi isti koji nisu došli na sjednicu Gradskog vijeća u koji su izabrani nisu reagirali. Bilo bi dobro da su tada reagirali, pa bi imali kredibilitet da nešto kažu – izjavio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:07