OBEĆANJE IZ KAMPANJE

Milanović neće pomilovati bivše udbaše Perkovića i Mustača: ‘Molbe uopće nije razmatrao...‘

Predsjednik samo slijedi stav koji je javno definirao u svojoj kampanji 2019., rekli su iz Ureda predsjednika

Zoran Milanović, Josip Perković i Zdravko Mustač

 Pool/Damjan Tadić/Cropix

Odvjetnik Anto Nobilo predao je molbu za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača Ministarstvu pravosuđa još 19. travnja, a ona je Uredu predsjednika dostavljena mjesec dana kasnije. Od tada se s njom nije ništa dogodilo, a na Pantovčaku su za Novi list potvrdili da niti neće, odnosno da predsjednik Republike neće pomilovati Perkovića i Mustača.

U skladu je to, kažu u Uredu predsjednika, s Milanovićevim stajalištem koje je iznosio u predizbornoj kampanji da je pomilovanje "relikt i monarhistička glupost".

"Predsjednik samo slijedi stav koji je javno definirao u svojoj kampanji 2019., da akt pomilovanja, znači promjena sudskih odluka, ne smije biti u njegovoj nego u nadležnosti Sabora ili nekog drugog. Milanović je najavio da on to pravo neće konzumirati i tako se ponaša u predsjedničkom mandatu u odnosu na sve molbe za pomilovanje koje je dobio. Ni u čemu se predsjednikov pristup molbi Perkovića i Mustača ne razlikuje od onog prema svim ostalim molbama", rekli su za Novi list u Uredu predsjednika.

Naglašavaju da Milanović nije odbio molbe Perkovića i Mustača nego je riječ o tome da ih uopće nije razmatrao, jednako kao niti drugih skoro tristotinjak.

Kada je Nobilo objavio da će zatražiti pomilovanje za ljude osuđene u Njemačkoj 2016. na teške zatvorske kazne, isprovociralo je to jedan od verbalno najžešći sukob između Pantovčaka i Banskih dvora otkako je Milanović pobijedio na predsjedničkim izborima. Molbu Perkovića i Mustača svojim pismom podržala je nekolicina istaknutih umirovljenih generala na čelu s Antom Gotovinom.

Oni su Perkovića i Mustača nazvali suborcima koji su "vrlo zaslužni za obranu Republike Hrvatske", podsjećajući da ih je zato i Tuđman odlikovao, a njihovo izručenje Njemačkoj ocijenili su – nezakonitim.

Milanović je još u travnju izjavio da mu pismo generala ‘komplicira život‘.

- To što je Perković jedan od suosnivača HDZ-a, za mene mu je otegotna okolnost. Međutim, isto tako je činjenica da je dao nekakav doprinos u ratu, da ih je hrvatska pravosudna mafija prvo poslala u stranu državu umjesto da im se sudi u Hrvatskoj, a sad ih pokušavaju uništiti u zatvoru. Iskreno, ja tu nemam nikakvu intimnu niti karijernu investiciju u tome. Meni to pismo komplicira život. Ali od nekih stvari ne možeš pobjeći. I ja neću pobjeći. Hoću li donijeti odluku i kakvu ću odluku donijeti – ne znam. Znam što sam govorio i znam što mislim, znam da imam potpuno čistu savjest, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:55