PREDSJEDNIK U VILNUSU

Milanović napao ministra Grlića Radmana: ‘To nije normalan čovjek, nije pri sebi. Morao sam ga isključiti‘

Kaže da na summitu nitko ne brine o sukobu hrvatskog premijera i predsjednika

Zoran Milanović

 Nera Simic/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović dao je izjavu u Vilnusu gdje je komentirao odluku se s Vladom usuglasi oko privremenog šefa VSOA-e.

‘To je postignuto u nadi da se u tih mjesec dana može postići cjeloviti dogovor, koji se odnosi na sva prazna mjesta u oružanom sustavu. Već se danima otvoreno laže o proceduri. Šutio sam i nisam kao luda Mara trčao pred kamere. Slušao sam tuđa objašnjenja. Imamo nepopunjen niz mjesta, za 90 posto tih položaja predlagatelj nije ministar obrane i tko god kaže da je Mario Banožić meni slao prijedloge, taj laže jer takvu vrstu neznanja ne dopuštam ni premijeru – neka nauči, to je struka, to je vojska‘‘, kazao je Milanović u izjavi za medije u utorak u Vilniusu gdje sudjeluje na samitu NATO-a.

‘‘Naravno da ministar daje suglasnost da predsjednik ne bi radio što mu padne na pamet i to je dobro. Ali on pusti ono što mu odgovara, a ono što mu ne odgovara stavi u ladicu. Ne postoje nikakvi prijedlozi ministra, on i njegov šef manipuliraju. To nije poštena igra i morat ćemo to prekinuti. U okviru ovog paketa ja sam inzistirao na mjesec dana, nuđeno je šest mjeseci. Pitam vas tko u dobroj vjeri može predložiti takav rok, zašto to netko radi? Ja to ne bih mogao. Šest mjeseci – zašto? Imaš neke planove?‘‘, zapitao je predsjednik, prenosi Dnevnik.hr.

Ministar obrane Mario Banožić pozvao je Milanovića na razgovor o kandidatu za ravnatelja VSOA-e, no od toga sastanka neće biti ništa, naime, kako je opetovao Milanović: ‘‘Banožić i ja nismo ta razina, ako ga premijer ovlasti, on može razgovarati s mojim savjetnikom.‘‘

Milanović je u Vilnius je stigao sa svojim suradnicima kako bi danas i sutra sudjelovao na sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog saveza, odvojeno od ministarske delegacije koju čine šef diplomacije Gordan Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić.

Nakon što su ga novinari pitali zašto su na samit NATO-a došle dvije delegacije, Milanović je prozvao i ministra Gordana Grlića Radmana.

"Imamo jednu delegaciju kojoj sam ja na čelu i u toj delegaciji jedan od članova je ministar obrane i njegova pomoćnica, a ovog drugog sam morao maknuti iz delegacije. Dvije godine su ignorirali – nema ih u delegaciji koju ja vodim i odobravam. Prije dvije godine ovome je to bilo ispod časti, sad dolazi da bi bio i ja kažem – stavite ih, to su ministri, ima mjesta za njih, da bi nakon toga ministar Grlić Radman se potpuno raspametio u maniri ludog šeširdžije iz Alise u Zemlji čudesa i otišao na televiziju, povodom neke obljetnice, i kaže da ide da bi spašavao od mene. Što da radim? To nije normalno, čovjek nije pri sebi, morao sam ga isključiti‘‘, kazao je Milanović.

Kaže da na summitu nitko ne brine o sukobu hrvatskog premijera i predsjednika. “Ovdje se donose odluke bez našeg znanja, to je tako, tako svijet funkcnionira. Ovo nije dječja igra, ovdje se donose odluke koje imaju tektonsko značenje.”

Osvrnuo se i na zaokret Turske po pitanju ulaska u Europsku uniju. “Erdogan je dobio izbore, pobijedio je tijesno, ali je pobijedio. UI zapadnim mainstream medijima vodila se divlja kampanja protiv njega. Mora otići… Ja se s nekim stvarima koje on priča ne slažem uopće. Pa on je u Zagrebu rekao da treba ukinuti Daytonski ugovor. Gle druže, kopaš mi po očima. Erdogan traži da Turska uđe u EU? To će biti teško s takvim stavovima. Po čemu Turska da, a Albanija ne? Zaokret je, da. Okrenuo je leđa Putinu”, rekao je Milanović, prenosi N1.

Osvrnuo se i na potencijalni ulazak Srbije u Europsku uniju. “Srbi moraju odlučiti gdje su, što se mene tiče, dobrodošli su, ali moraju odlučiti gdje su.”

“EU pati od strahovitog manjka demokratičnosti. Orban će govoriti iz perspektive mađarskog premijera. Nekom se ne sviđa, ali on brani svoje interese, a interesi su Mađari u Ukrajini koji se masivno mobiliziraju”, dodao je.

Milanović: Obećanje Ukrajini je uz ‘pedeset tisuća uvjeta‘

Milanović je ranije i da je Ukrajini obećano članstvo u NATO-u "uz pedeset tisuća uvjeta", što sigurno neće zadovoljiti Ukrajinu čiji je predsjednik Volodimir Zelenskij već izrazio nezadovoljstvo time.

"To je jedno obećanje uz pedeset tisuća uvjeta što sigurno neće zadovoljiti Ukrajince, no to je takva odluka, mi tu ne možemo ništa promijeniti", rekao je Milanović novinarima nakon prvog sastanka šefova država i vlada u Vilniusu.

Kazao je da se na samitu "donose velike odluke" i "nadam se da smo svjesni posljedica koje nose".

Čelnici NATO-a složili su se na samitu da je budućnost Ukrajine u savezu, no nisu Kijevu uručili pozivnicu ili vremenski okvir za pristupanje koji ta zemlja traži.

"Budućnost Ukrajine je u NATO-u", navodi se u deklaraciji koju su dogovorili čelnici alijanse.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je ranije da bi bilo apsurdno da se Ukrajini ne ponudi vremenski okvir za članstvo u NATO-u na samitu u Litvi.

Milanović je, pak, govorio o kontradikcijama prema nekim zemljama u pristupnim procesima u NATO i EU.

"Pozivamo Ukrajinu u članstvo u NATO-u, a među nama ima još onih koji ne žele priznati postojanje Kosova", kazao je predsjednik.

Radi se o Španjolskoj, Grčkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj.

"S druge strane, s nama u NATO-u ravnopravno sjede čelnici Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore koji su već godinama dobro došli u najdemokratskiji i najdelikatniji vojni savez na svijetu, a da ih se u pregovorima za EU drži negdje tamo... nigdje".

"Ako postoje neke vrijednosti koje ne ispunjavaju, što onda rade s nama u NATO-u?" upitao je predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:05