ČUDNE IZJAVE

'MILANOVIĆ LUPETA, A MI SE UBIJAMO OD POSLA DA POJASNIMO ŠTO JE HTIO REĆI' Dug jezik SDP-ovca izazvao potres među njegovim podržavateljima

 
Zoran Milanović
 Saša Burić / CROPIX

- Kako komentiram izjavu Zorana Milanovića da su igrači Hajduka igrali s petokrakom na prsima na koju si se mogao nabosti i da je to ružno izgledalo? Pa tako što takva izjava može smetati dijelu njegovih birača i da se on nepotrebno distancira od Jugoslavije više i od Kolinde Grabar-Kitarović. Vrlo često su Milanovićeve prve dvije rečenice odlične, a onda sve to poništi trećom.

Sam sebe zakuca - rekao je za Jutarnji list politički tajnik SDP-a Davorko Vidović komentirajući posljednje izjave predsjedničkog kandidata Milanovića o Hajduku kao omiljenom Titovu klubu i klubu čiji su igrači na dresovima nosili petokrake koje su, kao, bile tako opasne da se netko na njih mogao i nabosti.

“Gađa prave mete”

- Milanović lupeta, izjave daje nepripremljen, a onda se njegov tim mora ubijati od posla dva dana kako bi pojasnili javnosti što je on stvarno želio reći. Ne možeš tako voditi kampanju - poručuje jedan od dužnosnika SDP-a koji je u dobrim odnosima s bivšim šefom SDP-a i koji je bio među zagovarateljima ideje da SDP na sve načine podrži Milanovićevu predsjedničku utrku.

Iako se većini naših sugovornika - što SDP-ovaca, što stručnjaka za politički marketing - sviđa dosadašnji koncept Milanovićeve kampanje u kojoj, kažu, gađa prave mete - prvenstveno HDZ i Andreja Plenkovića kao uzrok, odnosno simbol, svega lošega u Hrvatskoj, boje se da bi ga njegov dugi jezik mogao skupo stajati u utrci za novog šefa države.

Neki jednostavno ne mogu vjerovati da je Milanović uspio upropastiti neviđen “zicer” koji mu je plasirala najopasnija protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović kada je ispalila da je Rijeka bila rezervni klub srpskih klubova Zvezde i Partizana.

Pogrešna tumačenja

Govore, naravno, o njegovoj prekjučerašnjoj izjavi o Hajduku koja je, očito, za neke novinare bila toliko komplicirana da su je pogrešno protumačili i zaključili da Milanović odjednom tvrdi da nikada nije navijao za Hajduk jer je bio Titov omiljen klub.

“Ja nisam navijao za Hajduk - kad sam navijao za klubove - zato što je to bio Titov omiljen klub. To mi je možda mogao biti i razlog da ne navijam za Hajduk … Hajduk je hrvatski klub, ali isto tako klub koji je imao petokraku u grbu, koji je igrao s petokrakom na prsima, mogao si se nabosti na nju. To je ružno izgledalo, ali je tako bilo”, rekao je Milanović. Iako je pozornom slušatelju/čitatelju jasno da je Milanović navijao za Hajduk, ali ne zato što je to bio omiljen Titov klub, činjenica je da je Milanović to mogao objasniti puno jednostavnije pa tako ne bi dan poslije morao dodatno pojašnjavati da je “navijao za Hajduk”, ali da mu se nikad nije sviđalo kada je politika bila blizu nogometnih klubova.

- Stvari u kampanji zasad idu dobro za njega. Oba kandidata desnice, i Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro - zapravo su kandidati HDZ-a.

Ulazak u fajt

Oni će se u svom bratoubilačkom ratu za glasove desnih birača zgaditi dobrom dijelu centrističkih. Što će taj rat biti jači, Zoranove šanse rastu. Što se izjave o Hajduku tiče, mislim da je dobro da nekad uđe i u fajt, ali nije to problem. Problem su njegove komplicirane rečenice, to ga može skupo koštati u kampanji. Bit kampanje do prvog kruga predsjedničkih izbora za Milanovića je da ne smije raditi greške. Ne smije vući poteze ili davati izjave koje ostavljaju ljude u nedoumici. Mora biti jasan i davati izjave koje se ne mogu krivo protumačiti. On si ne može priuštuti luksuz koji ima predsjednica koja lupa o jogurtima, željeznim zavjesama, ponaša se kao hrvatski Trump, jer njegovi birači to kažnjavaju, a njezinima to nije bitno. Dobre su strane njegove kampanje to što je stalno na terenu, među ljudima, dostupan svima, i što je opušten. Puno je opušteniji i izgleda puno ozbiljnije nego što je bio kada se kao premijer prije šest, sedam godina nalazio u sličnim situacijama - kaže stručnjak za politički marketing koji je radio mnogo kampanje za stranke i kandidate s različitih dijelova političkog spektra.

Reakcija antifašista

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović kaže kako je Milanović u kampanji učinio dobru stvar što se fokusirao na kritiku Vlade, HDZ-a i Plenkovića i što su prema njima išle najoštrije poruke.

- To je dobra strategija jer je Grabar-Kitarović bez HDZ-a ništa, ona nema nikakav sadržaj, samo sipa gafove koji su za velik dio birača neprihvatljivi. Ono što ne podržavam u njegovoj kampanji je ta Milanovićeva sklonost za metaforama, koje nisu prikladne za javnu komunikaciju. Njegove poruke u predsjedničkoj kampanji moraju shvatiti i bakice i akademici. Mora davati kratke, jasne i nedvosmislene izjave, a ne takve da ih poslije mora dodatno pojašnjavati - kaže Vidović.

Milanovićeve izjave o igračima Hajduka koji su nosili dresove s petokrakama na koje se moglo nabosti oštro je osudila Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA)

- Split je prošlog tjedna obilježio 75. obljetnicu oslobođenja od nacizma i fašizma valorizirajući na javnoj povijesnoj tribini, uz učešće uglednih povjesničara i javnih radnika, i značaj obnove Hajduka u NOR-u i njegovu antifašističku tradiciju. Odnoseći se prema tim vrijednostima i simbolima s prezirom u vrijeme kada se u hrvatskom društvu otvoreno zatire baština antifašizma, Milanović izravno vrijeđa patriotske osjećaje antifašista i sve one koji čuvaju antifašističke tradicije i slave pobjedu u Drugom svjetskom ratu. Stoga izražavamo duboko neslaganje s ovim izjavama, osuđujemo ih i odbacujemo - poručili su.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin jučer nije želio “poderati” Milanovića. Kaže da “svatko odgovara za svoje izjave i da ima retoriku koju mnogi ne razumiju”. Habulin će, kaže, podržati onog kandidata koji će njegovati tekovine i vrijednosti antifašizma. Na pitanje je li Milanović takav, Habulin je rekao da će to do konca kampanje pokazati i on i ostali kandidatuti te da bi trebali paziti što govore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:17