SVE JASNO PIŠE

Milanović kontra Ustava: ‘Ne predsjedniče, Hrvatska vojska ne služi hrvatskom korpusu u BiH‘

U Ustavu nema ni slova o zaštiti hrvatskog naroda, pogotovo ne cijelog hrvatskog naroda, govori se samo o pomoći saveznicama

Svečanost povodom 31. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci, na kojoj je sudjelovao i Zoran Milanović

 Paun Paunovic/Cropix

Odabir sljedeće dvije izjave nije potaknut teškim nasljeđem moderne povijesti tih dviju država od kojih je veća napala manju nego njihovom gotovo pa istovjetnošću. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović: "Nama država sad služi kao ponos i sredstvo, instrument i oruđe da ostvarimo svoje interese, a ne budemo li se borili za svoje interese nitko nas se sjetiti neće."

"Nema prijateljstava u međunarodnoj politici, vječni su samo interesi", rekao je Vučić, te dodao kako je u tijeku svjetski sukob, politički i ekonomski. Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, kako je prenio jutarnji.hr. Istaknuo je da Srbija mora voditi odgovornu politiku, politiku razvoja i napretka, i da se rukovodi isključivo svojim interesima.

Ostavimo sad što srbijanski predsjednik nije barem, reda radi, atribuirao izjavu autoru: “Nemamo vječnih saveznika, nemamo vječnih neprijatelja. Naši su interesi vječni i trajni, a te je interese naša dužnost slijediti”. Rekao je to britanski političar lord Palmerston u parlamentu 1. ožujka 1848. godine. U jedno sasvim drugo doba.

Ipak je razumljivo da ga predsjednik Vučić citira. Srbija je sama u svijetu, Rusija se razotkrila kao saveznik koji se vodi "golim interesima", a oni se ne poklapaju sa srbijanskim. Ni srpskim.

Hrvatska je u razrožnoj (disparatnoj, ali jako mi se sviđa ova hrvatska inačica) situaciji. Članica EU i Sjevernoatlantskog saveza. Prvi nam nudi ekonomsku, drugi egzistencijalnu sigurnost. "Hrvatska prva, a onda sva druga savezništva i lojalnosti", nastavio je predsjednik Milanović.

image

Svečanost povodom 31. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci, na kojoj je sudjelovao i Zoran Milanović

Paun Paunovic/Cropix

Supstancijalna pogreška razdvajanje je hrvatskih interesa od naših savezništava. Njima smo ostvarili nacionalne imperative, ona su naš interes. Sasvim je razumljivo da se i unutar EU-a i NATO-a treba i dalje boriti za vlastite interese, izbjeći slijepo poslušništvo - koje zasad nisam vidio štogod pričali u Saboru - ali se često treba uzdići iz uskogrudnog shvaćanja savezništva i prihvatiti viši, zajednički interes koji jača hrvatske pozicije i uvijek je i naš interes.

Zajedništvo unutar EU-a i NATO-a u pomoći Ukrajini jedan je od primjera, borba protiv terorističke skupine Islamska Država je to bio ranije, pomoć u operacijama protiv gusara na rogu Afrike isto tako. Hrvatski interes nije samo hrvatsko ozemlje i najbliže susjedstvo. Kad bi tomu bilo tako, bili bismo u situaciji u kojoj je sada Srbija ili Moldova (Moldavija). A nismo.

Hrvatskom korpusu u BiH služe oružane snage te države

Ne vrijedi više teza Vladka Mačeka "kad se veliki tuku, mali su za stolom". Nismo mali, dio smo velikih sustava i u njima jednakopravno sudjelujemo. Zato smo i htjeli bio članicom.

Predsjednik Milanović je u govoru nakon svečane prisege i dodjele 92 crvene beretke pripadnicima mehanizirane bojne "Pauci" otišao i korak dalje - od Ustava. "Danas … ste prisegnuli da ćete služiti hrvatskom narodu. Točnije - cijelom hrvatskom narodu", rekao je hrvatski predsjednik.

Pogrešno. Ustav je jasan, Članak 7, stavak 1 navodi da "Oružane snage Republike Hrvatske štite njezin suverenitet i neovisnost te brane njezinu teritorijalnu cjelovitost".

Nigdje ni slova o zaštiti hrvatskog naroda, govori se samo o pomoći saveznicama. Da pojasnim, "cijelom hrvatskom narodu" podrazumijeva i hrvatski korpus u BiH. Kojem služe oružane snage te države. Točka!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. srpanj 2022 19:58