ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Milanović kaže da je skandalozno što je porasla cijena aviona? Nije me briga što on govori...‘

Plenković je rekao i kako imamo najveći rast BDP-a u posljednjih 30 godina

Andrej Plenković

 Damir Sencar/AFP

Premijer Andrej Plenković sazvao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o rastu BDP-a od 15,8 posto.

Plenković je rekao da je ''rast u Hrvatskoj tri puta veći nego što je to prosjek članica Europske unije''. ''Ovo je najveći rast ikada otkada imamo Hrvatski, dakle u posljednjih 30 godina'', kaže.

- Taj rast znači da je ovo daleko najbrža stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu među 21 članicom EU-a za koje zasad znamo detalje. Rast u Hrvatskoj je tri puta veći nego što je to prosjek članica Europske unije. Kada gledamo, u prvih deset mjeseci imamo 10,7 posto rasta BDP-a. Imamo najveći rast ikada, otkad je Hrvatske. To pokazuje zaista brz, snažan i izrazito kvalitetan i, ja bih rekao, sveobuhvatan oporavak hrvatskog gospodarstva, rekao je Plenković.

- U trećem kvartalu porastao je obujam građevinskih radova, industrijske proizvodnje i broj dolazaka stranih turista. Kad sve zbrojimo, možemo reći da se ekonomija munjevito oporavila. Bit ćemo sigurno među prve tri članice EU po rastu BDP-a u 2021. godini. To je zajednički napor vlade, poduzetnika i građana. Ako se ovako nastavi, i četvrti kvartal će biti razlog da se vidimo ponovo za koji mjesec i da u cijelosti ocijenimo uspjeh, rekao je premijer.

- NPOO smo radili na temeljima koji će ići u skladu hvatanja koraka s idućom industrijskom revolucijom. Hrvatska može biti zadovoljna gospodarskim rastom. Zato smo i radili nacionalnu strategiju. U plusu smo 50 milijardi kuna, a na nama je da potaknemo grane gospodarstva koje će to dalje poticati, dodao je.

Plenković je komentirao i činjenicu da je antikorpucijsko vijeće glasalo protiv izvješća o radu DORH-a.

- Ne znam što su oni kazali... Na dnevnom redu je izvješće o radu DORH-a, glasat će se za, podržat ga, rekao je Plenković i dodao kako će odbiti incijativu oporbe za opoziv šefice DORH-a.

Rekao je i kako nije stigao pratiti što je rekao Damir Vanđelić ranije danas na presici.

- Nisam imao vremena pratiti što je on kazao, ministar Horvat to može detaljnije komentirati. Promatrat ćemo tu situaciju, rekao je.

Komentirao je i izjavu Zdravka Mamića da je podmitio 50-ak sudaca.

- Ne znam, pročitao sam tu informaciju. To sigurno neću ja provjeravati, postoji USKOK, postoji policija, neka rade svoj posao. Sigurno će to netko tko je zadužen provjeriti. Pretpostavljam, ne diktiram i ne naređujem. Ja nisam državni odvjetnik, rekao je.

Plenković se osvrnuo i na kritike da je novac kojim će se kupiti Rafalei trebao biti potrošen na bitnije stvari, prvenstveno na zdravstveni sustav.

- Zdravstveni sustav funkcionira. Korona ga nikad nije dovela na rub funkcionalnosti. Što se tiče investivija u škole, i sami znate da je milijarda eura usmjerena na natječaje koje raspisuje Ministarstvo obrazovanja. Moramo to imati na umu, Vlada brine o svemu. Ne možemo zauzeti neki parcijalni stav. Moramo voditi računa o tome da funkcionira socijala, stižu plaće, imamo snažnu policiju, da potičemo gospodarstvo i turizam. Mi smo jedini koji moraju brinuti o svim aspektima, za razliku od nekih drugih, rekao je.

Osvrnuo se i na odluku o kupnji aviona.

- Kupnjom tehnologije Rafale, suradnjom Francuske i Hrvatske, doprinos obrani EU-a, kapacitet odvraćanja pomisli bilo koga da ugrožava teritorijalni suverenitet RH, je toliko snažan da smo osigurali najveći proračun od vremena od Domovinskog rata. Mislim da je to fenomenalan iskorak. Možemo zaista biti ponosni na ovaj proces.

Novinari su ga pitali i za komentar na izjavu predsjednika Zorana Milanovića da je 'skandalozno' što se povećala cijena aviona.

- PDV na nešto što je rabljeno se ne plaća, plaća se na komercijalni dio, ali to država plaća sama cijeni. Što se tiče indeksacije cijena, to je sve bilo iskomunicirano, ali ljudi to ne žele čuti. 111 milijuna kuna odlazi na PDV. Kad je ovaj to rekao? Ne znam… Ako je učer bio sretan, a danas je skandal, što je čekao da Macron odleti pa da reagira? Malo mi je to smiješno, komentirao je Plenković.

- Kada uđete u detalje, umjesto riječi skandal možete koristiti riječi poput bravo, čestitam, sjajno, dodao je.

Novinar N1 Televizije Ivan Hristić pitao je Plenkovića i o specifikacijama aviona koje kupije Hrvatska, odnosno o tome zašto ti podaci nisu javno dostupni.

- Fantastični ste, poslat ću vas u MORH i HRZ da otkrivaju vojne tajne samo vama, rekao je.

Novinar ga je pitao i kako francuski novinari znaju sve o tim specifikacijama, a hrvatska javnost ništa.

- Kako znate da ti novinari znaju o čemu je riječ? Pitajte MORH. Ne moram ništa reći, nisam tu da otkrivam specifikacije i ono što su stručnjaci htjeli da nabavljamo. Znamo predmet i cijenu.

Novinari su ga ponovno pitali za komentar na Milanovićevu izjavu.

- Nemam pojma da ima presicu, niti me iskreno briga što govori. Podržao je kupnju aviona, strateško partnerstvo je dokument koji je potpisala Vlada, odnosno ja. Smiješno je da se nakon sastanka javlja i nešto grinta. Tema današnje presice je rast u trećem kvartalu. Prošlu subotu je bila Fitch... To su plusevi, nitko ih ne može dovesti u pitanje sa svojim ex post izjavama.

- Država mora sama sebi platiti PDV. Hoćemo li propast? Svatko hvata neki medijski prostor, ali mora ga loviti pametno..., dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:23