ERNEST PETRY

‘Milanović je očito zaboravio da je Ukrajina bila prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku‘

Predsjednik Zoran Milanović ponovio je u srijedu svoje protivljenje obuci ukrajinskih vojnika na teritoriju Hrvatske

Ernest Petry
 

 Robert Fajt/Cropix

Ličko-senjski župan Ernest Petry koji je u županiji zbrinuo najveći broj ukrajinskih izbjeglica, rekao je kako protivljenje predsjednika Milanovića da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj pokazuje da on ili ima neke druge interese ili je zaboravio kroz što smo mi prolazili 90-tih.

Predsjednik Zoran Milanović ponovio je u srijedu svoje protivljenje obuci ukrajinskih vojnika na teritoriju Hrvatske, rekavši da to ne podržava te najavivši da će blokirati takvu odluku.

Reagirajući na te izjave ličko-senjski župan Ernest Petry večeras je na facebooku objavio da smo Milanovićeve "dosege vanjske politike vidjeli na summitu NATO saveza u Madridu, kada je usprkos prethodnim izjavama ipak podržao ulazak Švedske i Finske u NATO savez", a sada "vidimo da i dalje nastavlja politiku podrivanja bilo kakve zajedničke inicijative EU i NATO-a kada je riječ o Ukrajini, odnosno o Rusiji".

Petry je naveo da "predsjednik Milanović ili ima neke druge interese ili je zaboravio kroz što je prolazila Hrvatska prije tridesetak godina; zaboravio je i činjenicu da je Ukrajina bila prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku".

Smatra da je Milanović svojim dosadašnjim postupcima izgubio kredibilitet da govori o Ukrajini jer je "na samom početku ruske agresije i u svakoj fazi njezine obrane davao kontradiktorne izjave".

Ličko-senjska županija od prvoga dana ruske agresije uključila se u pomoć ukrajinskim državljanima

Petry kaže kako svoje pravo da reagira na Milanovićeve istupe o Ukrajini, potkrepljuje činjenicom što se sukladno odlukama Vlade RH, od prvoga dana ruske agresije na Ukrajinu na sve moguće načine uključio u pomoć ukrajinskim državljanima, u zbrinjavanju izbjeglih staraca, žena i djece iz Ukrajine na području Lučko-senjske županije.

Naglašava da su kroz Prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine u Gospiću, do danas prošle 1093 osobe, od kojih je 621 osoba smještena na području Ličko-senjske županije, a 60 osoba u Karlovačkoj županiji. Trenutno osnovne i srednje škole na području Ličko-senjske županije pohađa 115 djece iz Ukrajine, a zaposlen je 71 ukrajinski državljanin.

Ličko-senjska županija je, uz ostalo, za Ukrajinu organizirala humanitarnu pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama koja je otpremljena u mjesta na prvim crtama bojišnice, a tijekom ljetnih praznika privremeno su zbrinuli djecu ukrajinskih branitelja na području Senja i Otočca, rekao je župan Petry.

"Predsjednik Milanović je ovdje u Gospiću prije godinu dana istupao kao vrhovni zapovjednik i govorio protiv zaborava, a sada bi htio da mi sve to zaboravimo", dodao je Petry, napomenuvši da će se oni i dalje boriti protiv zaborava i podržavati Ukrajinu i Ukrajince.

"I kao što je on ‘unaprijed‘ otklonio mogućnost prihvatiti bilo koji oblik obuke za Ukrajince u Hrvatskoj, tako i mi unaprijed poručujemo da ćemo podržati svaku odluku hrvatske Vlade i Hrvatskog sabora, u skladu s inicijativama iz EU i NATO saveza kako bi pomogli ukrajinskom narodu u borbi protiv ruskog agresora", naveo je na Facebooku župan Petry.

Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade rekao da će Hrvatska kroz EU-ovu misiju sudjelovati u obuci ukrajinskih vojnika i osudio što se tome protive predsjednik Zoran Milanović i "njegovi trabanti", naglasivši da su i hrvatske vojnike u Domovinskom ratu obučavali strani instruktori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:50