ŠTITILA GA STRANKA

Milanović je 2013. htio smijeniti Kovačevića s čela Janafa, no HNS je zaprijetio: ‘Ne diraj ga!‘

Kovačević je bio politički kapitalac, s obzirom na to da je spadao među najbliže suradnike Vesne Pusić
Dragan Kovačević prolazi pored tadašnjeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića (2008. godina)
 Davor Pongracic/Cropix

Dragan Kovačević danas ne bi završio iza rešetaka da ga je tadašnji premijer Zoran Milanović početkom 2013. uspio smijeniti s mjesta direktora Janafa. Ali nije jer to nije dopustio vrh HNS-a, koji je štitio Kovačevića. Milanović je u veljači te godine bio na korak do eliminacije šefa Janafa. Povod je bio Kovačevićev istup u Dnevniku 3 na HRT-u, gdje je kritizirao najavu Slavka Linića o ograničenju minusa na računima građana i preporučio ministru da više čita knjige iz ekonomije.

Pouzdani izvori bliski premijeru Milanoviću tada su plasirali informaciju da Kovačević mora otići, makar i po cijenu sukoba s HNS-om. Međutim, od svega toga nije bilo ništa jer je on bio politički kapitalac, s obzirom na to da je spadao među najbliže suradnike Vesne Pusić i ujedno bio predsjednik zagrebačkog HNS-a. No bio je u konfliktu s Milanovićem još otkako mu je 2008. bio protivnik na izborima za predsjednika SDP-a i optuživao ga za “stvaranje kulta vođe”.

Kako su HNS-ovci Milanoviću dali ultimatum “ne dirati Kovačevića ili istupamo iz koalicije i pada Vlada”, ništa se nije dogodilo. Ipak su mu Milanović i Linić odlučili malo zapapriti i Ministarstvo financija je u 33 trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu počelo provoditi nadzor financijskog poslovanja kako bi utvrdilo jesu li izrađeni planovi restrukturiranja i raspolažu li sredstvima zakonito i racionalno.

U stvarnosti, nadzor u tvrtkama u državnom vlasništvu bio je reakcija na neposluh Dragana Kovačevića koji je odbio Vladi dostaviti tražena izvješća o marketinškim aktivnostima Janafa. A onda je u travnju došlo do potpunog obrata i iz Milanovićeva je kabineta neslužbenim kanalima plasirana informacija kako se razmišlja o Kovačeviću kao kandidatu za direktora Hrvatske elektroprivrede.

Interesantno je da ideja o Kovačeviću kao potencijalnom novom šefu HEP-a nije stigla iz Hrvatske narodne stranke, čiji je potpredsjednik, nego je plasirana iz SDP-a. Odjednom se počelo podsjećati da je on kreator hrvatske mirovinske reforme, koja se pokazala prilično dobro izvedenom. I drugo, iako je Janaf monopolističko poduzeće, činjenica je da se radi o jednoj od rijetkih javnih kompanija koje ostvaruju priličan profit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:35