POLOŽILI VIJENCE

Milanović i Gotovina obilježili pogibiju stožernog brigadira Gavrana: ‘Ostao je u srcima vojnika‘

Legendarni Damir Tomljanović Gavran poginuo je u Domovinskom ratu, 17. veljače 1994., u jednom od obilazaka velebitskih položaja...
 Matija Djanjesic/Cropix

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u četvrtak je na mjesnom groblju u Krivom Putu obilježena 28. godišnjica pogibije hrvatskog branitelja, stožernog brigadira Hrvatske vojske Damira Tomljanovića Gavrana.

Obilježavanju su nazočili i vijence položili Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, uz kojega su bili posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i umirovljeni general pukovnik Ante Gotovina.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Počast su odali i članovi obitelji, članovi Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, izaslanici ministra hrvatskih branitelja i ministra obrane, predstavnici braniteljskih udruga, lokalnih vlasti i drugi.

Legendarni Damir Tomljanović Gavran poginuo je u Domovinskom ratu, 17. veljače 1994., u jednom od obilazaka velebitskih položaja.

image
Matija Djanjesic/Cropix

U obranu domovine uključio se 1990. godine pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje, a potom 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, s kojom prolazi brojna bojišta - od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske.

Od 1993. godine, kao zapovjednik 2. bojne gardijske brigade Tigrovi, zapovijeda Sektorom Zadar te postrojbama koje su držale položaje na Velebitu.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Njegovo ime danas nose mnoge ulice i trgovi u hrvatskim gradovima, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća.

image
Matija Djanjesic/Cropix

General Ante Gotovina izjavio je nakon polaganja vijenaca da je "prošlo 28 godina od kada nas je napustio prijatelj i suborac Damir Tomljanović Gavran, vrhunski vojnik i zapovjednik, mlad čovjek".

On je jedan u mnoštvu mladih koji su dali svoj život da bismo imali suverenu, slobodnu i sigurnu domovinu, to obilježavamo i ne smijemo zaboraviti, kazao je Gotovina. Naglasio je da je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti te da na njemu gradimo sve što imamo i našu sigurnost.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Istaknuo je da je važno imati mlade ljude, vojnike spremne da obrane svoju domovinu kada ona to od njih traži.

Gotovina je rekao i da je Gavran u srcima vojnika, ljudi koji su bili s njim, ostao zauvijek.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Mnogi su dali svoje živote, a Damir je bio jedan od primjera, bio je zapovjednik, on ih je vodio, rekao je Gotovina je ističući da u sjećanje na njega njegovo ime, među mnogima, nosi i gardijsko središte za obuku časnika i zapovjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:24