MLIJEČNI RAT

Milanović: Hrvatska traži dodatne sanitarne provjere mlijeka iz BiH

"Tražimo da se određene tradicijske kvote hrvatskog izvoza u BiH prije 2013. i dalje poštuju, a to Bosna i Hercegovina lukavo pokušava izvrdati već godinu i pol dana", kazao je Milanović
 Cropix

PULA - Predsjednik Vlade Zoran Milanović u petak je u Puli, odgovarajući na pitanje novinara, istaknuo kako Hrvatska nije stopirala odluku Europske komisije da se Bosni i Hercegovini od 26. kolovoza dopusti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Europsku uniju nego traži dodatne sanitarne provjere.

Osim toga, dodao je, BiH je dužna Hrvatskoj odobriti kvote tradicionalne trgovine jer je riječ o trgovini koja se odvijala između dvije države prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

"Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mi smo dio jedinstvenog tržišta, a naša se zemlja ne može gledati odvojeno pa je tako i ovaj izvoz mlijeka iz BiH izvoz u Europsku uniju neovisno o tome što će najveći dio završiti u Hrvatsku", istaknuo je Milanović.

No, oko tradicijskih kvota hrvatskog izvoza Bosna i Hercegovina već godinu i pol dana, kako je rekao, "zavlači Hrvatsku premda je dužna učiniti ono što je Hrvatska učinila za Sloveniju kada je ušla u EU".

"Tu vrijede ista pravila, mi nismo zavlačili i Slovenija je temeljem tradicionalnih kvota dobila pravo koja je imala prije ulaska u EU i koja je nastavila koristiti više nego Nijemaci i Šveđani", poručio je Milanović.

Napomenuo je kako Europska unija i trgovinski aranžmani s EU-om državama koje nisu članice daju određena prava, ali postoji i određena obaveza.

"Stoga tražimo da se određene tradicijske kvote hrvatskog izvoza u BiH prije 2013. i dalje poštuju, a to Bosna i Hercegovina lukavo pokušava izvrdati već godinu i pol dana", kazao je Milanović.

Zamoljen da komentira za idući tjedan najavljeno veliko smanjenje cijena naftnih derivata, Milanović je kazao kako svakako očekuje val pojeftinjenja goriva i energenata, dok je "roba stvar proizvođača i prodavača".

"Nafta je sada jeftina, ali nemojmo se ponašati kao da će biti uvijek jeftina, možda za godinu dana, kao prije pet godina, naraste na 150 dolara. Treba biti oprezan", zaključio je premijer Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 16:10