‘NIJE BILO HLADNO‘

Milanović: ‘Dobro sam se razumio s Plenkovićem, bilo je jasno. Zagreb? Došlo je do velike promjene‘

Predsjednik Zoran Milanović govorio je novinarima dojmove sa sastanka Vijeća za obranu, gdje je bio i Plenković.
 Ranko Šuvar/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović obratio se novinarima na svečanosti obilježavanja 19. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu. Prije toga nazočio je sjednici Vijeća za obranu na kojoj je razmotreno pitanje nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

- Razgovarali smo o tome, ali nismo ulazili u detalje, mislim da smo se dobro razumjeli, volio bih da donesemo odluku što prije, izjavio je Milanović odgovarajući na pitanje je li na sjednici bilo govora o tome koje će zrakoplove izabrati.

Komentirao je i medijske napise da je na sastanku bilo neugodno i hladno zbog nedavnih prepirki s premijerom Andrejom Plenkovićem.

- Bilo je profesionalno, vidio sam da je netko napisao da je bilo hladno i neugodno. Nije bilo neugodno. Objektivno nije bilo neugodno, ali bilo je jasno i kratko. Mislim da smo se dobro razumjeli. Procedura je bila jako stroga, skoro algoritamska, rekao je Milanović.

'Ništa mu nisam rekao'

Na pitanje kakav je dojam sastanka i je li nešto rekao Plenkoviću, odgovorio je:

- Ne, nisam mu ništa rekao. Što bih mu govorio. Na sastanku danas smo pričali samo o avionima, rekao je.

Milanović nije želio previše komentirati odnos s premijerom.

image
Ranko Šuvar/Cropix

- Ne znam je li današnji sastanak početak kraja razmirica. Sad opet imamo Dan Oružanih snaga, opet se petlja oko protokola, što će biti, a što ne. Preklinjem vas da te stvari ne stavljate u istu ravninu, Plenković i ja nismo isti, rekao je predsjednik.

Na pitanje novinara je li bilo govora koji avion želi Vlada kupiti, Milanović je bio škrt na riječima.

- No comment. Htio bih da Vlada donese odluku što prije, barem do Dana oružanih snaga 28. svibnja. Dosad nije bilo curenja podataka. imat ćete pravo saznati koliko to košta i točno vidjeti što je to što se dobije, rekao je.

- Vodilo se računa da avioni iz ovog natječaja moraju biti 2024. godine u Hrvatskoj. Do te godine avioni moraju biti tu. Hrvatska ne bi smjela biti bez vlastitih resursa niti dana. Vodimo računa da naši kapaciteti ne budu nijednog dana prazni. Nadam se da će Vlada donijeti odluku prije Dana oružanih snaga. Možda nije moglo iza Nove godine, zbog potresa i svega ostalog, izjavio je.

image
Ranko Šuvar/Cropix

'Nabava aviona je velika stvar'

- To je velika stvar, to se radi jednom u trideset godina. Siguran sam da će Vlada donijeti pravu odluku. To je pokazatelj koliko je logistika važna. U romantičnim danima su uz avion išli jedan pilot i mehaničar, a sada ide cijeli niz stručnjaka. Hrvatska je dovoljno zrela i dovoljno je napredovala u zadnjih 30 godina da danas može biti u poziciji da nabavlja nešto što je moderno i što štiti Hrvatsku. rekao je.

Govorio je o skorašnjem odlasku u Bruxelles i odgovorio na pitanje novinara hoće li ići zajedno s Plenkovićem.

- Ne možemo zajedno, Lolek i Bolek idu zajedno. Ne znam kakav je njihov plan, jednom su to radili Česi, nijedna Čapekova komedija nije bila smješnija od toga. Ministar može u Bruxelles ići sa mnom, kao dio moje delegacije, rekao je.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Na zamolbu novinara komentirao je i rezultate izbora u Zagrebu.

- Došlo je do promjene vlasti, to je velika promjena, kako bi Shakespeare rekao, rekao sam ‘budite dobri, efikasni, prije svega pošteni”, rekao je.

Predsjednik je komentirao potez Bugarske koja je hrvatsku veleposlanicu pozvala na razgovor.

- Makedoniju su u Bugarskoj navikli tretirati kao nekog koga šutaš sa strane, to nije u redu. Oni igraju uzorno i po pravilima, ispunili su sva demokratska pravila koja možete zamisliti. Pokorili su se grčkim zahtjevima da ispred Makedonija stave Sjeverna, primili su ih u društvo mrtvih pjesnika, ali ovaj uvjet Bugarske je previše. O nekim stvarima treba javno progovoriti. Makedonija je tu žrtva manjka interesa i elementarne empatije i sad se našla bugarska politika da im u knjigama mora biti toliko i toliko znakova, to se ne radi u 21. stoljeću, rekao je.

image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:11