POBJEGAO NA BOLOVANJE

Mijalić: Znojim se, imam grč u grudima. Tužit ću banku

Snimke s nadzornih kamera pokazale da Mijalić grubo krši radne obaveze i zato je dobio otkaz.
Jadranko Mijalić, arhivska fotografija
 Davor Pongračić / Hanza Media

ZAGREB - Zbog grubog kršenja radnih obaveza pokrenut je postupak o izvanrednom otkazu ugovora o radu Jadranku Mijaliću - službeno nam je potvrdila Hrvatska poštanska banka. Mijalić se s otkazom ne miri - najavljuje tužbu protiv Banke, a otkaz je pokušao izbjeći i naglim odlaskom na bolovanje.

No, Uprava banke svom uskoro i službeno bivšem pomoćniku direktora za financije HSLS-ovcu Jadranku Mijaliću otkaz je poslala poštom na kućnu adresu u Vrbovec.

Objava na oglasnoj ploči

Bolovanje ga neće spasiti od izvanrednog otkaza jer, kako nam je objasnio odvjernik koji se bavi radnim pravom, on stupa na snagu čim ga zaposlenik primi. A ako ga odbija primiti, njegova objava na oglasnoj ploči poduzeća smatra se urednom dostavom.

Ono o čemu je Jutarnji list jučer pisao, Banka je i službeno potvrdila:

- Stručne službe banke obavile su provjere video nadzornih kamera i ustanovile kako je u slučaju Jadranka bilo grubog kršenja radnih obveza što je automatski podrazumijevalo pokretanje postupka o izvanrednom otkazu - objasnili su u HPB-u. Snimke nadzornih kamera su podsjetimo, kako je Jutarnji list saznao, pokazale da je Mijalić koji je uživao sve povlastice iz menadžerskog ugovora na poslu boravi svega sat, dva dnevno.

Svoje interese Mijalić će braniti na sudu iako odvjetnici tvrde da tužba ne odgađa izvršenje otkaza.

Kamere su ‘frizirane’

- Naravno da ću tužiti banku jer nema razloga za moj otkaz. Pod velikim sam stresom, znojim se dok spavam, imam grč u grudima, tresu mi se ruke. Liječnik mi je otvorio bolovanje - rekao je Mijalić.

On tvrdi kako mu je sve namješteno.

- Nije točno da ne dolazim na posao niti da radim dnevno dva sata. Kamere koje spominjete su očigledno ‘frizirane’, jer je prikazano da sam izašao u deset ujutro, ali je očigledno izbrisano da sam se, primjerice, vratio u 10.30 sati. Kasniji ulasci nisu prikazani - kaže Mijalić, koji ne želi precizirati koliko je sati provodio na poslu.

- Da budem iskren, bio sam na poslu isto koliko i drugi, a ako treba odgovarati što je netko ranije odlazio s posla, onda moraju svi odgovarati, a ne samo ja - smatra Mijalić.

Koštao nas je 8 milijuna

Prije HPB-a Mijalić je bio na mjestu člana Uprave Hrvatskih pošta iz koje, kako su nas jučer službeno otkrili, također vuče afere, zbog čega su o svemu obaviještene i nadležne institucije.

- Mijalić je kao nadležni član Uprave 2007. potpisao štetan ugovor o nabavi vozila preko leasing kuće - rekao je Višeslav Majić iz korporativnih komunikacija Hrvatske pošte. Zbog svega je nova uprava Pošte početkom 2009., objašnjava Majić, pokrenula dubinsku internu reviziju. Mijalić je, objašnjavaju u Pošti, potpisao ugovor o nabavi 100 kombija za Poštu.

- Prema ugovoru Pošta je morala plaćati penale za svaki prijeđeni kilometar iznad 130.000 u četiri godine. Budući da naša vozila u četiri godine prijeđu čak 250.000 kilometara, ispada da bismo za četiri godine trebali platiti 7,8 milijuna kuna penala - kaže Majić. Jadranko Mijalić tvrdi da nije bio potpisnik ugovora jer za potpisivanje je bio nadležan predsjednik Uprave.

Kaže da se pogreška dogodila zbog propusta voditelja sektora za poštansku tehnologiju.

- Pri nabavi automobila na leasing uvjeti za dobivanje su bolji ako je godišnja kilometraža niža. Šef sektora je napravio pogrešku jer nije rotirao automobile. Da su ih rotirali, ne bi plaćali penale - tvrdi Mijalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:51