MINISTAR U SUKOBU INTERESA

Mihanović prozvao Šukera: Šaltere FINA-e htio predati Croatijinu konkurentu

Damir Mihanović, zviždač iz slučaja Fimi-Medija i bivši član Uprave Croatia osiguranja, tvrdi da je ministar htio pogodovati njemačkom osiguravatelju na štetu Croatia osiguranja čiji je član Nadzornog odbora
 Ivo Ravlić/CROPIX

ZAGREB - Iako je s mjesta člana Uprave Croatia Osiguranja smijenjen još u veljači, Damir Mihanović tek je nakon uhićenja HDZ-ova rizničara Mladena Barišića odlučio progovoriti slučaju sukoba interesa u kojem se, prema njegovu mišljenju, našao ministar financija Ivan Šuker.

USKOK istražuje

Naime, Mihanović tvrdi da je Šuker kao predsjednik Nadzornog odbora Fine, htio omogućiti ulaz u njezine polsovnice njemačkom osiguravateljnom gigantu Talanxu na štetu Croatia osiguranja, gdje je također predsjednik Nadzornog odbora. Takav sporazum nikad nije realiziran, no o njemu postoji dokumentacija.

Mihanovićevom smjenom sada se bavi i USKOK jer je Mihanović prijavio Šukera za prijetnje, a formalni razlog njegove smjene u suprotnosti je i s Vladinom antikorupcijskom strategijom koja obvezuje državna tijela da pruže zaštitu “zviždačima“, što je Mihanović bio progovorivši prvi o sastanku u Vladi 4. travnja 2007. godine na kojem se govorilo o Fimi-Mediji.

Osim o toj smjeni, USKOK ima dokumentaciju o Šukerovoj odluci od 7. prosinca 2006. godine. Tada je ministar financija naložio Upravi Fine da na osnovi pisma namjere njemačkog osiguravajućeg koncerna Talanx AG, trećeg po snazi njemačkog osiguravatelja, sklopi ugovor o suradnji i implementira predloženi koncept suradnje. Prema toj odluci, Fina bi sa 2,2 milijuna eura ušla u petpostotni vlasnički udjel Talanxa, s mogućnošću da u roku od pet godina poveća svoje vlasničke udjele do 49 posto.

Ugovor na 30 godina

Ugovor o suradnji bio bi sklopljen na 30 godina. Ta odluka nikad nije provedena jer su protiv njezine provedbe tada uspjeli kod premijera Sanadera izlobirati Hrvoje Vojković, presjednik Uprave Croatia osiguranja, te još neki poslovni i politički krugovi. Naime, ocijenjeno je kako ta odluka izravno šteti Croatia osiguranju jer bi konkurenska kuća dobila prostor u više od 166 poslovnica Fine u Hrvatskoj, dok je Croatia više od 100 godina stvarala mrežu od 120 poslovnica. Ono što je čudilo poslovodstvo Croatije, što su i oni imali sličan projekt o suradnji s Finom, te što je odluku u korist njihove konkurentske kuće potpisao ministar financija koji je bio i predsjednik Croatijina Nadzornog odbora. Premijer Sanader zaustavio je tu odluku, ali ona nikad nije opozvana niti provedena. Mihanović je o svim nepravilnostima u Croatia osiguranju mailom izvijestio i premijerku Kosor, a ona je to proslijedila ministru Šukeru.

Zbog onoga što je u njemu napisao nakon sjednice NO-a na kojoj su smijenjeni Mihanović i Vojković, Šuker se Mihanoviću unio u lice i rekao mu “Šuti, ne piši!”, te triput ponovio “Budi pametan!”. Na pitanje HTV-a zbog čega je tek sada odlučio progovoriti o ovom slučaju, Mihanović je odgovorio da ga je ohrabrilo uhićenje Mladena Barišića.

Razlozi smjene

U međuvremenu, Mihanović je, zbog načina na koji je smijenjen, pokrenuo i sudski spor.

Hrvoje Vojković, bivši predsjednik Uprave Croatije, smijenjen kad i Mihanović, potvrdio nam je da je znao za odluku o suradnji Fine s Talanxom, ali više od toga nije želio reći.

Iako je premijerka Jadranka Kosor preko glasnogovornice Marine Banić poručila da Mihanović nije smijenjen zbog medijskih istupa, opovrgava je formalna odluka u kojoj je upravo to navedeno kao razlog Mihanovićeve smjene.

SMS poruka Šukeru

Šuker negira da je prijetio Mihanović da prestane pisati, a svoje mišljenje o slučaju reći će kad za to dođe vrijeme, izjavio je jučer za HTV. Dodao je kako je upravo dobio sms poruku od Mihanovića za koju kaže da govori sve o njemu kao čovjeku. Sadržaj nije želio otkriti, ali to je učinio Mihanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 12:23