DAVOR BOŽINOVIĆ

Mi sada plešemo s virusom... Novog lockdowna neće biti, a maske u šoping centrima nisu obvezne

‘Ovo je faza u kojoj zapravo ‘plešemo‘ s virusom, negdje on prevari nas, onda mi njega zaustavimo i tako u krug‘
Davor Božinović
 Damir Krajac/Cropix

O novom valu koronavirusa i mogućim novim mjerama za RTL Danas govorio je načelnik Stožera Civilne zaštite, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova te HDZ-ov kandidat na predstojećim izborima Davor Božinović.

U jeku epidemije maske nisu bile obavezne, sada jesu, primijetio je na početku reporter Boris Mišević.

- Tada smo imali cijeli niz restriktivnih mjera kojima smo uspjeli zaustaviti širenje virusa, sad smo preporučili, donijeli odluku obveznog nošenja maski u javnom prijevozu jer su u ovom razdoblju godine, kad je ljeto, najopasniji zatvoreni prostori i tu treba minimizirati mogućnost širenja virusa - rekao je Božinović za RTL.

Rekao je kako u ovom trenutku ne razmišljaju ići stopama istarskog stožera koji je uveo obvezno nošenje maski u trgovačkim centrima:

- Svakodnevno pratimo situaciju, analiziramo sve što se događa i u Hrvatskoj i oko Hrvatske, gdje nam virus prolazi i u skladu s tim donosimo mjere. Ništa nije isključeno, međutim moramo se priviknuti da je ovo faza u kojoj zapravo 'plešemo' s virusom, negdje on prevari nas, onda mi njega zaustavimo i tako u krug - dodao je.

U Zagrebu je najveći broj novih slučajeva - imamo nove slučajeve u dvije bolnice, u Vinogradskoj i psihijatrijskoj u Jankomiru. U bolnici Sv. Ivan pozitivno je 16 pacijenata.

- To sigurno nije dobra vijest, no epidemiolozi su na terenu, napravit će mrežu kontakata i poduzeti sve mjere koje su potrebne. Čini mi se da se moramo osvijestiti, tu fazu suživota s virusom, tako da će biti takvih žarišta koja treba onda brzo sanirati, a istovremeno pustiti gospodarstvu i turizmu da, u mjeri u kojoj 'novo normalno' to dopušta, funkcioniraju - komentirao je Božinović pa dodao:

- Cijeli svijet je u pandemiji, nema države koja danas ne bilježi novozaražene. Kao što sam već rekao, moramo poduzimati mjere kojima ćemo sprječavati širenje virusa, ali ne se u onoj mjeri zatvoriti jer to sebi više nitko ne može dopustiti - rekao je Božinović.

Govorio je i o svojem ponašanju, odnosno rukovanju u kampanji.

- U tom trenutku bio je niz dana bez novooboljelih, u Sisku nije bilo nikoga u bolnici. Vidio sam puno ljudi prvi puta, dosta uspio pozdraviti laktom, neke navodno nisam - odgovorio je te komentirao slučaj premijera:

- Premijer Plenković, kao svatko tko se nađe u takvoj situaciji, sluša upute epidemiološke struke. HZJZ je tu dao vrlo precizne upute, a ovo što se događa u javnom prostoru... Oporba se postavlja kao da zna više o virusu od onih kojima je ovo struka. Mislim da u svemu ovome moramo biti ozbiljni jer kritizirati one koji o tome znaju najviše može biti osobno. Ukazivati od strane laika da struka ima pogrešne procjene može biti opasno zbog kredibiliteta cijelog ovog procesa u kojem smo pokazali da upravo osloncem na struku možemo doći do konkretnih rezultata. Odgovornost je na svima nama, na svim građanima, da se poštuju epidemiološke preporuke - rekao je Božinović na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 14:40