VREMENSKA PROGNOZA

Meteorolozi upozoravaju: ‘Stiže novi toplinski val, ali vrućina neće biti jedina neugoda‘

Početkom novog tjedna u mnogim se mjestima temperatura noću neće spuštati ispod 25 °C
Zagreb, 090721.
Gradjani i turisti traze osvjezenje zbog velike vrucine u gradu.
 Damjan Tadic/Cropix

Vikend i početak idućeg tjedna bit će u znaku pravog ljetnog vremena - uz čestu vrućinu i podosta sunčanih sati. Pred nama je još jedan ovogodišnji toplinski val, a osim visoke temperature, nekima će neugodu barem do sredine novoga tjedna stvarati i južina. Pritom će već s utorkom rasti vjerojatnost za lokalne pljuskove, pogotovo na zapadu unutrašnjosti i na dijelu sjevernog Jadrana, a jugo će duž većeg dijela obale postupno slabjeti..

Naime, posvuda razmjerno vjetrovito bit će u nedjelju i ponedjeljak, zbog čega će i noći na Jadranu često biti vrlo tople te mnogima neugodne za spavanje. No, u subotu još većinom slab vjetar te mirno ili tek malo valovito more. Tako glasi sažetak prognoze koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Istaknula je da sa subotom ponovno ulazimo u toplije razdoblje te da će vrućini odolijevati samo gorski krajevi, a osim iznadprosječne topline nekima će smetati i južina te sparina.

Subota će na istoku unutrašnjosti biti pretežno sunčana, a samo ujutro ponegdje u riječnim dolinama uz mogućnost kratkotrajne magle, a danju pak rijetko može biti prolazno umjerene naoblake. Vjetar slab, uglavnom jugoistočni. Noć će većini biti ugodna za spavanje, a s utorkom počinje razdoblje vrućine.

image
Vremenska prognoza za Zagreb
DHMZ

Danju vruće bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također obilje sunčanih sati te uglavnom slab vjetar južnih smjerova. Prolazno će biti male i umjerene naoblake.

Prevladavajuće sunčano vrijeme bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu. Kako će noć biti uglavnom bez vjetra, po svježim je gorskim kotlinama moguća magla. Danju duž obale i na otocima slab vjetar s mora, a navečer će duž zapadne obale Istre zapuhati jugo. Najviša dnevna temperatura zraka u Gorskom kotaru i Lici između 26 i 30 °C, a na sjevernom Jadranu i do 32 °C.

U Dalmaciji se nastavlja pravo ljetno vrijeme - obilje sunca i temperatura zraka primjerena dobu godine. Nakon mjestimičnog burina, danju će biti slab vjetar s mora. Nakon još jedne tople noći, osim ponegdje u unutrašnjosti - danju će biti vruće.

I na krajnjem jugu Hrvatske bit će idealni uvjeti za sve ljetne aktivnosti, no uz oprez pri izlaganju suncu koje treba izbjegavati u najtoplijem dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 30 i 35 °C, koliko će biti ponegdje u dolini Neretve, poručuje HRT-ova meteorologinja.

Idući će dani biti još topliji, pri čemu će na Jadranu posebno porasti noćna i jutarnja temperatura jer će zapuhati jugo. Početkom novog tjedna u mnogim se mjestima temperatura noću neće spuštati ispod 25 °C. Bit će barem djelomice sunčano te razmjerno vjetrovito sve do utorka, kada će se povećati vjerojatnost za neverine, posebice na sjeveru.

I na kopnu pokoji pljusak, većinom poslijepodne, i to češće u utorak na zapadu. Puhat će slab i umjeren, u gorju povremeno i jak jugozapadnjak, a s pritjecanjem sve toplijeg zraka pred nama je još jedan toplinski val.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:49