RIJEČ SINOPTIČARA

Meteorolozi najavljuju nekoliko burnih dana: Puno oblaka i kiše, snijeg ponegdje u nizinama, čak i na obali!

Nova promjena s često obilnom oborinom izgledna je od četvrtka, na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru vjerojatno već od srijede navečer

Snijeg snimljen u Delnicama, 3. prosinca

 Duje Klaric/Cropix

Nakon većinom sunčane subote slijedi sasvim suprotna nedjelja - oblačna i kišovita, sa snijegom ne samo u gorju, nego vjerojatno i u nekim nizinama, prognozirao je u subotu glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, a njegova se prognoza od ranog jutra počela ostvarivati ponajprije u vidu kiše i oblaka, kojih je bilo u gotovo cijeloj državi.

Na Jadranu će u nedjelju ponegdje biti i obilne kiše, lokalno i uz izražene pljuskove i grmljavinu. Oborine će u većini krajeva prestati do ponedjeljka ujutro, a kasnije će ih još biti uglavnom na istoku i posebice jugu Hrvatske, gdje su mjestimice moguće još i u utorak, najavio je Vakula.

Za većinu najpovoljniji dani vjerojatno će biti pretežno suhi i barem djelomice sunčani utorak i srijeda, ali na kopnu s hladnim jutrima tijekom kojih je moguć jak mraz. Nova promjena s često obilnom oborinom izgledna je od četvrtka, na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru vjerojatno već od srijede navečer, zaključio je svoju prognozu Vakula.

Prema najnovijim predviđanjima koja je u nedjelju ujutro objavio Državni hidrometeorološki zavod, očekuje nas pretežno oblačna nedjelja povremeno s kišom, u gorju i snijegom. Poslijepodne i navečer susnježice i snijega bit će ponegdje u nizinama unutrašnjosti, uglavnom na sjeverozapadu.

Na Jadranu lokalno obilna kiša i izraženi pljuskovi s grmljavinom, osobito u Dalmaciji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, a u gorju u prvom dijelu dana jugozapadni. Na Jadranu umjereno do vrlo jako jugo te južni i jugozapadni vjetar u okretanju na sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 3 do 6, a na Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije između 12 i 16 °C.

U ponedjeljak umjereno i pretežno oblačno. U Dalmaciji mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, a malo kiše lokalno i u Slavoniji. U gorju povremeno snijeg kojeg nošenog burom može biti i ponegdje duž obale. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku sjeverozapadni. Na većem dijelu Jadrana umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim, moguće i orkanskim udarima, a na jugu ujutro i prijepodne jugo i istočni vjetar. Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom od 0 do 5 °C, na sjevernom Jadranu između 5 i 10, a u Dalmaciji 10 i 13 °C.

Tijekom utorka postupno smanjenje naoblake, tijekom poslijepodneva na jugu i prestanak kiše. U srijedu u početku pretežno sunčano, od sredine dana uz porast naoblake sa zapada, do kraja dana s kišom na sjevernom Jadranu, u gorju i susnježicom te snijegom. U srijedu će na kopnu zapuhati jugozapadnjak, na Jadranu će bura oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, a navečer jugo u jačanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:28