I U HRVATSKU STIŽE PAKAO

Meteorolozi izdali specijalno priopćenje: Pržit ćemo se i na više od 40 °C, noći će biti neizdržive

Postoji mogućnost premašivanja lokalnih dnevnih, odnosno tjednih rekordnih vrijednosti, pa čak i mjesečnih za srpanj

Toplinski udar

 Cropix, DHMZ

Nezapamćeni toplinski val koji već danima prži dijelove zapadne i jugozapadne Europe stiže i u Hrvatsku, a Državni hidrometeorološki zavod tim je povodom u utorak izdao specijalno priopćenje s nizom upozorenja i dodatnih informacija o vremenskim prilikama pred nama.

- Upozoravamo na novi toplinski val u cijeloj zemlji. Nakon predaha od desetak dana, na Jadranu su se sredinom mjeseca ponovno pojavili temperaturni uvjeti za nastanak toplinskog vala, no opasnost do danas uglavnom nije prelazila umjerenu, započinje svoje specijalno priopćenje DHMZ.

- Prema prognozama, to će se promijeniti idućih dana, pogotovo u razdoblju od 21. do 24. srpnja. Unutrašnjost je, nakon duljeg izostanka izraženije vrućine, na pragu toplinskog vala (Slika 1), navode sinoptičari.

image

Slika 1. Upozorenje na toplinske valove, prognoza izrađena 19. srpnja 2022.

DHMZ

- Vrlo topla zračna masa unutar termobaričkog grebena uzrokovala je ekstremnu vrućinu u zapadnoj Europi, osobito Francuskoj i Velikoj Britaniji gdje su zabilježeni i rekordi. Ta se zračna masa sada premješta nad naše krajeve (Animacija 1), a na Jadranu će se vjerojatno zadržati i tijekom sljedećeg tjedna. Ipak, u Hrvatskoj situacija ne bi trebala biti ekstremna kao na zapadu Europe. Prognoze ukazuju i da bi na kopnu toplinski val na samom kraju ovog tjedna ili početkom idućeg, barem nakratko, trebao biti prekinut ili ublažen (Slika 2), najavljuju meteorolozi iz DHMZ-a.

image

Animacija 1. ECMWF modelska prognoza kretanja zračnih masa prikazana poljem temperature (°C) na izobarnoj plohi 850 hPa (približno 1500 m nadmorske visine), u razdoblju od 19. 7. u 06 UTC do 27. 7. 2022. u 06 UTC.

DHMZ
image

Slika 2. ECMWF modelska prognoza temperature (°C) na izobarnoj plohi 850 hPa za Zagreb, u razdoblju od 19. 7. u 00 UTC do 29. 7. 2022. u 00 UTC - izračun 50 članova ansambla. Vrijednosti temperature na 850 hPa više od 20 °C često su povezane s prizemnom temperaturom (na 2 m iznad tla) višom od 35 °C. Rasap pokazuje pouzdanost prognoze.

DHMZ

- Na vrhuncu toplinskog vala u većini Hrvatske i okolnih zemalja očekuje se najviša dnevna temperatura između 35 °C i 40 °C. Zbog lokalnih uvjeta ona će ponegdje biti niža, ali ne isključujemo mogućnost niti za više vrijednosti. Uz slabljenje bure te visoke dnevne temperature zraka i sunčano vrijeme, more će se ponovno jače zagrijati. To će duž obale za posljedicu imati još toplije i sparnije, a time i neugodnije noći s najnižom temperaturom oko 25 °C ili mjestimice višom. I na kopnu će biti toplih noći s temperaturom višom od 20 °C, navode u DHMZ-u.

- Postoji mogućnost premašivanja lokalnih dnevnih, odnosno tjednih rekordnih vrijednosti, pa čak i mjesečnih za srpanj. Za premašivanje apsolutno najviših ikad izmjerenih temperatura na meteorološkim postajama vjerojatnost je mala, ocjenjuju meteorolozi.

- Većini ljudi je od samih meteoroloških rekorda ipak važniji nepovoljan utjecaj visoke temperature i toplinskog vala na zdravlje ljudi. Upravo tom aspektu treba pridati posebnu pozornost. Savjetuje se pridržavanje preporuka za javnost, praćenje vremenskih upozorenja i biometeorološke prognoze. Manjak oborine i već dugotrajna suša na mnogim lokacijama, pogotovo na Jadranu i uz njega, se nažalost nastavljaju. Posljedično se nastavlja i vrlo velika opasnost od požara raslinja kojima također svjedočimo posljednjih dana, zaključuju svoje specijalno priopćenje meteorolozi iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Svjetska meteorološka organizacija: Toplinski val u Europi bi se mogao zadržati i idući tjedan

Čini se da će toplinski val u Europi dosegnuti svoj vrhunac u utorak, no temperature bi mogle ostati iznad uobičajenih i do sredine sljedećeg tjedna, objavila je Svjetska meteorološka organizacija, upozorivši da bi se takav obrazac u budućnosti mogao češće događati.

"Pitanje koje svi postavljaju je - kada će ovo završiti?", rekao je Robert Stefanski, jedan od meteorologa WMO-a. "Nažalost, gledajući sve modele svih naših partnera na nacionalnoj i regionalnoj razini, odgovor je - vjerojatno tek sredinom sljedećeg tjedna."

U Britaniji je u utorak zabilježena najviša temperatura u povijesti - iznosila je više od 40 Celzijevih stupnjeva. Istodobno se vatrogasci u jugozapadnoj Francuskoj bore s golemim šumskim požarima, a gotovo cijelu zapadnu Europu zahvatio je toplinski val koji je stigao s juga.

Stefanski je rekao kako očekuje da će temperature u utorak dosegnuti vrhunac, no da će i dalje ostati iznad prosjeka za ovo doba godine.

Na istoj je konferenciji za novinare glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas upozorio da u budućnosti zbog klimatskih promjena očekuje "puno veći" broj toplinskih valova.

"Smjer je jasan i u budućnosti će ovakvi toplinski valovi postati uobičajeni. Možemo očekivati još veće ekstreme", rekao je Taalas.

Dužnosnici su kazali i da, zbog toplinskog vala koji je u tijeku očekuju više smrtnih slučajeva među starijom populacijom i osobama s postojećim zdravstvenim tegobama, kao i pojačan pritisak na zdravstvene sustave zbog povećanog broja hitnih liječničkih intervencija. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:03