VREMENSKE (NE)PRILIKE

Meteorolog DHMZ-a: ‘Listopad prepun ekstrema, padali su rekordi. Hoće li zahladiti? Stiže promjena, ali...‘‘

Listopad je bio mjesec ekstrema kojekakve vrste, a i studeni je počeo s iznadprosječnim temperaturama

Gradske plaže i dalje pune kupača

 Bozo Radić/Cropix

Listopad je bio mjesec ekstrema kojekakve vrste, a i studeni je počeo s iznadprosječnim temperaturama, rekao je meteorolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Kozarić u središnjem Dnevniku HTV-a istaknuvši kako je mjesec listopad prema srednjoj mjesečnoj temperaturi u mnogim krajevima bio iznimno topao mjesec, a čak je bilo i rekordnih vrijednosti.

Rekordi srednje mjesečne temperature oboreni su u Kninu, Pagu, Poreču, Rabu, Rijeci, Senju, Splitu, Šibeniku, Zadru, Zagrebu, na Puntijarki i na Zavižanu.

Kozarić je istaknuo kako su to posljedice dugotrajnog djelovanja anticiklone u mnogim danima listopada. U takvoj anticikloni tlak je bio visok, pristizao je topliji zrak sa sjeverozapada po visini i to se onda reflektira i na tlo.

U anticiklonama su i dugotrajni stabilni uvjeti, nema mnogo vlage, pa je bilo i suho. U kombinaciji svega toga imali smo iznadprosječno topao listopad. Klimatske promjene mogu se pripisati dugotrajnoj stabilnosti, odnosno dugotrajnoj anticikloni, ustvrdio je.

Na Sljemenu i Delnicama rekordi od kada postoji mjerenja

Najviše temperature u listopadu su na Sljemenu (Puntijarka) 23.7°C, u Delnicama 26.2 °C, i na Zavižanu 10 °C. Na Zavižanu je to srednja mjesečna temperatura i ona nije bila tako visoka od 1967. godine.

Na Sljemenu i u Delnicama su to najviše apsolutne maksimalne temperature izmjerene u listopadu od kada postoje mjerenja.

Prema riječima Kozarića, na samom kraju listopada izmjerene su izrazito visoke temperature u Hrvatskoj, primjerice jučer u Kninu i Imotskom.

Osim izrazito visokih temperatura bilježi se izrazito malo padalina, a u Šibeniku ih je bilo najmanje u proteklih 55 godina.

Kozarić je poručio da je oborina bilo manje u listopadu, odnosno pali su i neki rekordi - nikada manje nije bilo oborina u nekim mjestima.

Meteorolog iz DHMZ-a rekao je kako će doći do promjene vremena: u petak i subotu predviđa se dolazak ciklone, past će obilnija kiša koja će donijeti hladniji zrak.

Istiće pak da nema velikog zahlađenja niti u mjesecu studenom.

- Bit će iznad prosječno toplo, poručio je Kozarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:32