POČELO SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN IZ 1991.

Merčep: Nisam kriv! Tražim da u moju obranu svjedoče Šeks, Jarnjak i Aleksandar Stanković

Optužnica Merčepu stavlja na teret 52 srpska civila s područja Zagreba, Kutine i Pakraca

NOVO >>> 12:25 - Završeno je ročište, a novo je zakazano za 16. ožujka svjedočenjem preživjelih i članova obitelji žrtava. Šeks, Jarnjak, Gregurić i TV voditelj Aleksandar Stanković svjedočit će u travnju.

12:24 - Merčep je zatražio da se među svjedocima pred sudom pojavi i Aleksandar Stanković, zbog intervjua koji mu je dao na HTV-u.

11:42 - Suđenje Merčepu počelo je usprkos nagađanjima o njegovu lošem zdravlju. Sudska vještakinja Dr. Vesna Šerić ocijenila je da je Merčep sposoban sudjelovati u glavnoj raspravi pa je suđenje pred Županijskim sudom u Zagrebu počelo čitanjem optužnice. Merčep je imao moždani udar prije uhićenja 10. prosinca 2010. godine. U sudnicu je ušao oslanjajući se o ruku pravosudnog policajca, vukući desnu nogu. Među publikom je nekolicina njegovih obožavatelja i predstavnici obitelji 52 žrtve.

11:34 - Tomislav Merčep traži da u njegovu obranu svjedoče Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Franjo Gregurić, Josip Perković, Žarko Domljan i Smiljan Reljić.

Bivši predsjednik Vlade, ministri i obavještajci trebali bi svjedočiti o ulozi Tomislava Merčepa kojemu je pred Županijskim sudom u Zagrebu i počelo suđenje za ubojstva i mučenja 52 civila u Zagrebu i Pakračkoj Poljani '91. i početkom '92. godine.

Županijski državni odvjetnik Jurica Ilić pola sata je čitao optužnicu nižući pljačke, ubojstva i mučenja koja su izvršili znani i neznani pripadnici Merčepove postrojbe rezervnog sastava MUP-a.

Početak suđenja nije izazvao nikakvu posebnu pozornost braniteljske populacije - jedva par veterana došlo je pratiti početak suđenja.

Državni odvjetnik tražio je da u spis uđu dokumenti s dosadašnjeg suđenja za Pakračku poljanu kao i priznanja pripadnika Merčepove postrojbe o ubojstvu obitelji Zec. Igor Mikola i ostali prije dvadeset godina su priznali zločin i detaljno ga opisali na svjedočenju u istoj zgradi u kojoj je danas počelo suđenje. Usprskos priznanju nikada im se nije sudilo zbog navodne proceduralne greške te su njihova svjedočenja odbačena jer ih nisu dali u prisutnosti odvjetnika.

-------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je počelo suđenje Tomislavu Merčepu (59), ratnom savjetniku u MUP-u i zapovjedniku pričuvne postrojbe MUP-a, optuženom za ratne zločine nad srpskim civilima 1991. godine.

Na upit suca Zdravka Majerovića, Merčep je izjavio da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice.

Optužnica Merčepu stavlja na teret 52 srpska civila s područja Zagreba, Kutine i Pakraca, od čega je 33 ubijeno, troje se vode kao nestali, a šestero je preživjelo torturu. Među žrtvama za čiju je likvidaciju Merčep optužen je i zagrebačka obitelj Zec.

Ignoriranje države

Hrvatska pravna država godinama je okretala glavu od Merčepove odgovornosti za zločine koje su počinili pripadnici jedinice pod njegovim zapovjedništvom. U sudskoj farsi vođenoj 1992. protiv ubojica zagrebačke obitelji Zec Merčep nije ispitan čak niti kao svjedok.

Obuhvaća li, međutim, optužnica čitav Merčepov “braniteljski” opus? Još uvijek, nažalost, ne. Ona obuhvaća razdoblje od 8. listopada do sredine prosinca 1991. i u njoj se ni riječju ne spominju likvidacije vukovarskih Srba koje su se događale u lipnju i srpnju 1991. prije eskalacije napada JNA na Vukovar.

Merčep je do sredine kolovoza 1991. u Vukovaru obnašao istu dužnost koju je u Osijeku obavljao Branimir Glavaš - bio je na čelu Sekretarijata za narodnu obranu. Bez njegove propusnice nekoliko mjeseci prije napada JNA na Vukovar nije se moglo ući u taj grad niti iz njega izaći, a viđeniji vukovarski Srbi nestajali su s radnih mjesta, iz vlastitih domova, a tijela su im pronalažena u Dunavu.

Prvi srpski civil u Vukovaru ubijen je 29. lipnja 1991., više od mjesec dana prije napada na Vukovar. Bio je to Jovan Jakovljević (51). Njegovom sinu, Slobodanu Jakovljeviću, koji i danas živi u Vukovaru, tada su bile 23 godine. Te kobne večeri zajedno s majkom i mlađim bratom svjedočio je očevoj likvidaciji na kućnom pragu.

Ubijen 31 civil

- Znam tko su ubojice moga oca. Policija zna tko je od njih bio u dvorištu, tko je čuvao stražu i tko ih je poslao. Iako su jedni druge u policijskom ispitivanju prokazali, do danas nitko nije optužen. Onima koji su ubijali na Ovčari želim da robijaju 100 godina za svaku minutu patnje koju su nanijeli, ali želim da napokon odgovaraju i ubojice moga oca - kaže Jakovljević koji je prikupio prijave 31 srpske obitelji kojima je likvidiran netko od članova obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:01