KAŽU IZ MINISTARSTVA

‘Medved nije napravio skandal, čekao je u redu na granici unatoč prioritetnom prelasku‘

‘Nema osobno osiguranje, nikad nije imao niti tražio bilo kakav povlašteni status, a svojim primjerom pokazuje da nije iznad drugih‘

Tomo Medved

 Ranko Suvar/CROPIX

Ministarstvo hrvatskih branitelja (MHB) priopćilo je u srijedu da je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved 15. svibnja čekao u redu na graničnom prijelaz Županja - Orašje te nije intervenirao, iako je imao pravo na prioritetan prelazak granice.

''Laž je da je ministar Medved napravio skandal navodnim pozivanjem ministra Božinovića i naložio da se policajci s GP Županja disciplinski kazne. Poziv na ovu temu nije se dogodio, niti je ministar tražio bilo kakve sankcije'', priopćilo je Ministarstvo.

MHB je izvijestio kako je zbog saznanja da Medved nije prošao granicu prema standardnoj proceduri uputilo dopis Upravi za granicu Ravnateljstva policije i zatražilo informaciju jesu li zaprimili najavu o putovanju.

Ministarstvo ističe da je Uprava za granicu odgovorila kako je najava zaprimljena i upućena na GP Županja te da voditelj smjene na graničnom prijelazu nije postupio po najavi.

''Sa svim daljnjim radnjama i provjerama od strane MUP-a i Uprave za granicu, MHB niti ministar Medved nisu bili upoznati niti je navedeno u našoj nadležnosti. Ministar Medved nema osobno osiguranje, nikad nije imao niti tražio bilo kakav povlašteni status, a svojim primjerom pokazuje da nije iznad drugih, što je bio slučaj i prilikom prelaska preko GP Županja'', priopćilo je Ministarstvo.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da ga kolega Tomo Medved nije nazvao niti je tražio sankcioniranje policajca s graničnog prijelaza Županja - Orašje, iako je kao dužnosnik imao prioritetan prijelaz granice.

''Istina je da mene kolega Medved nije nazvao, istina je i da se nije žalio na postupanje policije, a kamoli da bi sugerirao neko kažnjavanje'', izjavio je Božinović dodajući da policija radi sebe mora provjeriti sve situacije koje eventualno nisu odrađene kako bi trebale.

Božinović je istaknuo kako ne zna je li pokrenut stegovni postupak te da se slučaj istražuje. Naglasio je da je Ministarstvo branitelja pisalo MUP-u, a ne ministar Medved.

Mediji su pisali da je Medved sredinom svibnja morao čekati u redu na graničnom prijelazu, kao i ostali prekogranični putnici, premda je njegov prelazak bio unaprijed najavljen pa se očekivalo da će imati tretman kao i ostale štićene osobe i diplomatski predstavnici stranih država koji prelaze granicu bez čekanja.

Medved je opovrgnuo da je zvao Božinovića, kao i da je intervenirao zbog čekanja na granici.

''Uvijek poštujem sve propise i svojim primjerom želim pokazati da je to moguće. Nemam osobno osiguranje i na službena putovanja nerijetko znam i sam voziti'', rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:17