VRHUNAC KRIZE

"Medved i Lozančić prekinuli su pat-poziciju, moguć brzi dogovor o konačnom rješenju"

Višesatni sastanak Savjeta koordinacije sigurnosno-obavještajnih agencija jučer u sjedištu UVNS-a

Zoran Milanović i Andrej Plenković

 Tom Dubravec/Cropix

Dogovaramo i usuglašavamo model, jedino je što smo nakon višesatnog sastanka Savjeta koordinacije sigurnosno-obavještajnih agencija, koji je jučer održan u sjedištu Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, mogli doznati iz Vladinih krugova o tome što se razgovaralo na temu tko će voditi Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju (VSOA) nakon 10. srpnja. Naši sugovornici tvrde da je, usprkos činjenici da nisu doneseni konačni zaključci, napravljen veliki korak prema konačnom rješenju, pa čak i prema tome da novi ravnatelj VSOA-e bude usuglašen do ponedjeljka.

Nakon višesatnog sastanka potpredsjednik Vlade Tomo Medved otišao je kod premijera, a predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Drago Lozančić kod predsjednika kako bi ih obavijestili o sadržaju razgovora te se očekuje da bi se tijekom vikenda Savjet mogao ponovo sastati i možda donijeti konačnu odluku.

Premijerov istup

Naši sugovornici tvrde da je do prekida pat-pozicije došlo u trenutku kada je premijer Plenković jučer na konferenciji za novinare objavio da ovlašćuje potpredsjednika Vlade Tomu Medveda da razgovara s predstavnicima Ureda predsjednika o imenovanju ravnatelja VSOA-e i da se dogovori pravni način usuglašavanja rješenja za funkcioniranje VSOA-e nakon što istekne mandat generalu Kinderu. - To su moje dvije političke geste - poručio je premijer Plenković. Dok je on to govorio, u prostorijama UVNS-a već je trajao sastanak Savjeta.

Premijer Plenković sazvao je jučer konferenciju za novinare kako bi odgovorio predsjedniku Milanoviću na tvrdnje koje je iznio u svojem obraćanju naciji u četvrtak navečer. Posprdno je, nazivajući "blesimetar poslanicom", Plenković ustvrdio da je Milanović u njoj "iznio lažne teze o kršenju Ustava i lažne teze da HDZ želi stranačku kontrolu VSOA-e". Plenković se posebno osvrnuo na predsjednikove prijetnje časnicima Hrvatske vojske.

- Čuli smo čak i prijetnju časnicima Hrvatske vojske koja glasi: ‘pazite dobro ako vas kontaktira ministar obrane ili ministar hrvatskih branitelja i pita vas biste li htjeli biti kandidat za neku dužnost za koju se očekuje supotpis‘. Poruka je: ako slučajno pristanete, a došli ste od strane Vlade, automatski ste diskvalificirani‘ - naveo je premijer te je pozvao časnike da se ne daju impresionirati tim prijetnjama.

On je za krizu zbog imenovanja ravnatelja VSOA-e ponovo prozvao predsjednika ustvrdivši da punih pet mjeseci nije odgovorio na prijedlog Vlade da se na to mjesto imenuje brigadni general Mijo Validžić. "Dobili smo samo jedan dopis koji je potpisao savjetnik Drago Lozančić, u kojem stoji da se prijedlog ne razmatra."

Banožićeva odluka

Iznio je kronologiju proteklih dana rekavši da je predsjednikov savjetnik Lozančić nedavno uputio dopis potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu da se nađe rješenje kojim bi se omogućile minimalne aktivnosti da služba funkcionira ako se ne dogovori novi ravnatelj Agencije. Medved mu odgovora da je za sastanak i da predloži rješenje.

Sastanak se održava u srijedu, a Lozančić ne predlaže ništa konkretno. Nakon toga ministri Banožić i Medved iznose ideju o mogućem tehničkom rješenju ali ne o vršitelju dužnosti, pojasnio je premijer. Prema njegovim riječima, taj prijedlog izazvao je Milanovićevo obraćanje u kojem je lažno optužio HDZ za kršenje Ustava.

Upitan o kojem je modelu rješenja riječ i je li brigadir Mile Baričević osoba koja bi tehnički vodila VSOA-u do izbora ravnatelja, Plenković odgovara da imena nema, a da se o modelu treba razgovarati.

Nakon tih njegovih tvrdnji Ured predsjednika objavljuje odluku koju je ministar obrane Mario Banožić pripremio 5. srpnja 2023. kako bi dokazima potvrdili i potkrijepili tvrdnje predsjednika Milanovića.

U Uredu tvrde da je ta odluka ministra obrane službeno uručena predstavniku Ureda predsjednika Republike na sastanku Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija u srijedu te predstavljena kao rješenje do imenovanja ravnatelja VSOA-e.

Prema predloženoj odluci, ministar obrane trebao je imenovati privremenog čelnika VSOA-e te je već odredio - i u spomenutu odluku upisao ime - vojnog časnika kojega je planirao imenovati "za koordinaciju poslova i potpisa akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije.

"Prihvaćanjem takve odluke VSOA bi ostala isključivo pod kontrolom ministra obrane i Vlade, a predsjedniku Republike bi bilo onemogućeno da koordinira i usmjerava rad VSOA-e, što je njegova ustavna dužnost", tvrde u Uredu predsjednika. Naši izvori iz Vlade tvrde da je Ured predsjednika nekorektno objavio jednu od radnih inačica koja je bila samo podloga za raspravu i nije usuglašena ni relevantna.

Peđa Grbin: Premijer se treba prestati ponašati kao da je u vrtiću i dogovoriti se s predsjednikom

- Pokušavaju staviti stranačku šapu na vojnu tajnu službu, što smo u Hrvatskoj imali ‘90-ih, kada su se masovno prisluškivali građani i novinari, što je dovelo do potpunog urušavanja društva, od čega smo se godinama oporavljali.

Siguran sam da nitko ne želi da VSOA bude pod paskom jedne političke stranke, jednog političara, Andreja Plenkovića koji se ponaša kao faraon koji svu vlast u državi želi za sebe - upozorio je čelnik SDP-a Peđa Grbin i dodao da se tome moraju usprotiviti, kao što je to predsjednik Republike napravio preksinoć.

U vezi s usuglašavanjem o čelnoj osobe VSOA-e, Grbin je rekao da usuglašavanje ne može ići preko Banožića, Medveda i Lozančića, nego se premijer treba "prestati ponašati kao da je u vrtiću" i dogovoriti se s predsjednikom Republike.

- Plenković je odlučio da se neće usuglašavati s predsjednikom i blokirao je sustav - upozorio je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:01