DRAKONSKA TUŽBA

Mediji na udaru bivšeg šefa Janafa: Dragan Kovačević tuži Jutarnji za astronomski iznos

Radi se o akteru istrage USKOK-a koji smatra da su mu narušeni ugled i čast zbog medijskog pisanja o dokazima koje USKOK ima protiv njega

Dragan Kovačević

 Damir Krajac/cropix/Cropix

Bivši dugogodišnji predsjednik Uprave Janafa, Dragan Kovačević, protiv kojega je USKOK u rujnu 2020. pokrenuo istragu, a nakon toga je u više navrata i proširio, podigao je drakonsku tužbu protiv nakladnika Jutarnjeg lista.

Zbog objave dvaju tekstova koje je napisao novinar Marin Dešković, Kovačević od nakladnika Jutarnjeg lista traži milijun i pol kuna odšete. U tužbi također traži da mu navedeni iznos bude uvećan za zatezne kamate koje bi se obračunavale od podizanja tužbe do trenutka isplate te da nakladnik podmiri troškove sudskih postupaka.

Kovačević tvrdi kako su tekstovi objavljeni u siječnju ove godine u tiskanom i elektronskom izdanju Jutarnjeg lista imali isključivi cilj povrijediti njegova ustavna i konvencijska prava te narušiti njegov ugled i čast.

Treće proširenje

Za tekst objavljen 31. siječnja ove godine u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista, u kojem novinar navodi dokaze na temelju kojih je USKOK temeljio treće proširenje istrage protiv njega, Kovačević traži astronomsku odštetu od milijun kuna. Taj je tekst objavljen nekoliko dana nakon što je USKOK u službenom priopćenju objavio kako je protiv prvoosumnjičenog u aferi Janaf treći put proširena istraga.

Iako USKOK u svojim priopćenjima nikada ne navodi imena osumnjičenika, svi su mediji, prenoseći priopćenje USKOK-a, objavili da je riječ o Draganu Kovačeviću. U tekstu zbog kojega Kovačević traži milijun kuna odštete, a koji je objavljen nekoliko dana nakon USKOK-ova priopćenja, novinar Jutarnjeg lista objavio je konkretne dokaze na kojima USKOK temelji proširenje istrage.

U tekstu se navodi da su istražitelji USKOK-a došli do bilježnice poduzetnika Kreše Peteka, također osumnjičenog u aferi Janaf, u kojoj je Petek bilježio kome je sve davao mito i u kojim iznosima. U tekstu se vjerno prenose najzanimljiviji dijelovi Petekove bilježnice te objašnjava da su istražitelji USKOK-a povezali Petekove bilješke s pojedinim porukama iz Kovačevićeva i Petekova mobitela te na temelju toga donijeli odluku o proširenju istrage.

Nepravda

U svojoj tužbi Kovačević navodi da se u priopćenju USKOK-a nigdje ne navodi njegovo ime te da mu je Jutarnji list navođenjem imena u tekstu zbog kojega podiže tužbu teško povrijedio čast i ugled. Posebno mu smeta što je uz tekst objavljena fotografija njegova privođenja, snimljena u rujnu 2020. kad je otvorena istraga protiv njega.

U objavi te fotografije Kovačević vidi naročito snažan dokaz da se željelo naštetiti njegovoj časti i ugledu te prekršiti presumpciju nedužnosti.

Drugu tužbu protiv nakladnika Kovačević je podnio zbog teksta objavljenog 2. siječnja ove godine u internetskom izdanju Jutarnjeg lista i za njega traži odštetu od 499.000 kuna. U tom tekstu novinar Marin Dešković, koji prati rad pravosuđa, navodi iskaze svjedoka koji su pred USKOK-om detaljno objašnjavali na koji je način Uprava Janafa pod Kovačevićevim vodstvom donosila odluke.

U tekstu se prenose ključni dijelovi izjava svjedoka koji istražiteljima, uz ostalo, opisuju način na koji su lažirani zapisnici sa sjednica Upravnog odbora te dok joj je na čelu bio Dragan Kovačević. Kovačević je tužio i portal Telegram, a i u tom slučaju od nakladnika zbog dva objavljena teksta traži odštetu od ukupno milijun i pol kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 15:24