BRIEFIG: A. PRAŠNJAK

‘Medicinske sestre u Hrvatskoj stvarno su potplaćene. Znate kolika su im mjesečna primanja?‘

Anica Prašnjak iznosi podatak da je u posljednjih deset godina od ulaska u EU Hrvatsku napustilo više od 3000 sestara i tehničara

Anica Prašnjak

 Screenshot: Hanza Tv/

„Sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti su stvarno potplaćene. Njihove plaće su od 4000 do 5000 kuna ovisno o godinama staža i uvjetima rada, dok su im u bolnicama plaće 7000 do 8000 kuna, uključujući i rad subotama, nedjeljama i blagdanima”, kazala je u Briefingu Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog odbora Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. Kao glavni zahtjev ponavlja da se medicinskim sestrama i tehničarima, ali i svom nemedicinskom osoblju, poput kuhara i čistačica u zdravstvenim ustanovama plaće podignu za 10 posto, zbog čega su u srijedu prosvjedovali u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

CIJELU EPIZODU ‘BRIEFINGA‘ POGLEDAJTE NA KRAJU TEKSTA

Prosvjed će ispred bolnica diljem Hrvatske trajati sve do 11. svibnja kada će se u Zagrebu na Zrinjevcu održati središnji prosvjed. Otkriva kako je ravnatelj zagrebačke bolnice Merkur novinarima zabranio snimanje prosvjeda ispred te bolnice iako je prosvjed bio najavljen.

„To je neprimjereno i dovoljno govori o toj osobi. Očekujem da će liječnici podržati naš prosvjed, ali do sada nisam dobila niti jednu deklarativnu podršku ni od jedne liječničke organizaciju. Mi smo njima dali podršku kad su prosvjedovali. Svaki pojedinac ili organizacija svojim činom govori dovoljno o sebi. Mislim da sam time dovoljno rekla”, poručuje Prašnjak koju veseli što se nekoliko liječnika iz KB Dubrave pridružilo sestrama u prosvjedu. Vjeruje da bi medicinskim sestrama puno značilo da ih javno podrže Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički sindikat.

Liječnici, koji su se nedavno izborili za povećanje plaća, nisu se uspjeli dogovoriti s ministrom Berošem, nego su im svi zahtjevi prihvaćeni tek na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem. Anica Prašnjak predlaže isti scenarij i za medicinske sestre.

„I mi smo tražili sastanak s premijerom. Još čekamo odgovor. Mislim da ima već dobrih desetak dana da smo uputili poziv i ministru i predsjedniku Vlade”, zaključuje Prašnjak. Otkriva kako kuhari i čistačice u bolnicama imaju plaće i manje od 4000 kune zbog čega masovno odlaze iz zdravstva jer lako nalaze poslove u turizmu. Tvrdi da zbog prosvjeda pacijenti neće biti zakinuti.

„Kako čovjek, humanist i medicinska sestra uvijek imam vjere u ljude dok me ne iznevjere. Tako sada vjerujem da će Vlada prepoznati naš vapaj jer sredstava ima, samo ih treba znati pravično rasporediti. Vidjet ćemo što će se događati do 12. svibnja. Ako se našim zahtjevima ne udovolji, dogovorit ćemo sljedeće akcije u koje je svakako uključena i mogućnost štrajka. Već su medicinske sestre u Hrvatskoj štrajkale. Građani imaju razumijevanja za naše probleme. Komentari su jako dirljivi. Ljudi smatraju da nas treba platiti jer smo duša zdravstvenog sustava. Bez obzira na štrajk, mi ćemo previti ranu pacijentu i napraviti sve za njega. Mi u štrajku nismo bešćutne. Nadajmo se da do štrajka neće doći”, ističe Anica Prašnjak.

Iznosi podatak da je u posljednjih deset godina od ulaska Hrvatske u EU, Hrvatsku napustilo više od 3000 sestara i tehničara, a ima ih još koji planiraju otići. U Njemačkoj im je neto plaća od 2500 eura na više. Mnogi ostaju u Hrvatskoj, ali rade druge poslove. A u sljedećih pet godina od 5 do 7 tisuća sestara odlazi u mirovinu. S obzirom na to da u hrvatskom zdravstvu radi oko 30.000 sestara i tehničara to su jako velike brojke. Trenutno u hrvatskim zdravstvenim ustanovama, otkriva, nedostaje 4 do 5 tisuća medicinskih sestara čime država štedi milijune eura, jer sestre koje rade, rade i za tih 4 ili 5 tisuća koje nedostaju.

„Sada će neki reći da govorim nebuloze, ali ako jedna sestra radi posao za njih tri, trebalo bi joj povećati plaću ne za 10 nego za 50 posto dok se ne odjelima ne zaposli dovoljno sestara”, tvrdi Anica Prašnjak dodajući kako mnoge sestre entuzijastično upisuju studij sestrinstva, školuju se da bi unaprijedile svoje znanje iako znaju da za to neće biti pristojno plaćene. Sestra s visokom stručnom spremom ima samo stotinjak eura veću plaću od one sa srednjom.

Ministar Beroš je nedavno imenovao savjetnicu ministra za sestrinstvo, iskusnu medicinsku sestru Snježanu Krpetu. Je li se njezinom dolaskom u ministarstvo išta bitno promijenilo?

„To je pozitivan pomak. Tražila sam ministra da Krpeta sudjeluje u pregovorima sa sindikatom. U ovom trenutku nije tako. Ona nam je dala podršku. Ministar je obećao da će je uključiti u pregovore. Vidjet ćemo idući tjedan kada ćemo, vjerujem, biti pozvani na nastavak pregovora za granski kolektivni ugovor. Ministar nam se do sada pokazao i u dobrom i u manje dobrom svjetlu. Često nema vremena s nama odraditi sastanke do kraja, nego odlazi za 10 ili 15 minuta i ostavlja nas s državnim tajnicima. Nemam ništa protiv državnih tajnika, ali smatram da, ako je riječ o važnom sastanku, ministar mora odvojiti sat vremena za socijalne partnere. Ipak, Beroš bi od mene dobio prolaznu ocjenu, ali se mora popraviti”, kaže Prašnjak koja u zdravstvu radi više od 30 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:25