POLUSATNI PROTEST

Medicinske sestre i tehničari kreću u desetodnevni štrajk: ‘Nije pravedno da liječnici dobivaju veće povećanje plaće‘

Prvi prosvjedi bit će ispred zagrebačkih bolnica KB-a Dubrava i Merkur te KBC-a Split i OB-a Dubrovnik

Anica Prašnjak

 Ronald Gorsic/Cropix

U 11 sati počinju polusatni desetodnevni prosvjedi medicinskih sestara i tehničara ispred bolnica u kojima rade kako bi upozorilina diskriminaciju, odnosno nejednakost zaposlenih u sustavu zdravstva. Pridružit će im se i nezdravstveno osoblje, od kuhara do spremačica.

Prvi prosvjedi bit će ispred zagrebačkih bolnica KB-a Dubrava i Merkur te KBC-a Split i OB-a Dubrovnik. Naime, nedavnom izmjenom uredbe o koeficijentima Vlada je liječnicima povećala primanja više od 10 posto, a medicinskim sestrama od 3 do 5 posto. Pa su se za prosvjede odlučili Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi,.

"Tražimo povećanje koeficijenta za 10 posto. Mi nemamo ništa protiv da se plaće liječnicima povećaju, kao ni da imaju zakon o svom radnopravnom statusu, ali isto tražimo i za nas jer rad u zdravstvu je timski rad. Jedni bez drugih ne možemo", naglašava Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. Najavljuje i veliki prosvjed u Zagrebu 12. svibnja na Međunarodni dan sestrinstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:02