NORIJADA U RIJECI

Maturanti slavili na Korzu uz pjesme, pirotehniku, brašno i pištolje na vodu

Bilo je i organiziranih slavlja, poput onog u ekonomskoj školi, gdje su maturanti na igralištu pekli roštilj i palačinke

Norijada u Rijeci 2023. godine

 Damir Skomrlj/Cropix

Maturanti su i ove godine okupirali riječki Korzo u petak, slaveći zadnji dan svojeg srednjoškolskog obrazovanja. Organizirane grupe u majicama u bojama i s jedinstvenim sloganima svojih razrednih odjeljenja krenule su u defile prema Korzu već u jutarnjim satima, a destinacija im je bila Delta koja je pretvorena u poprište velikog maturantskog tuluma.

Riječki maturanti ni ove godine nisu podbacili s tradicionalnim koreografijama Norijade, tako da je tu bilo i pjesme i petardi i baklji, klasičnih brodskih i u različitim bojama, kao i neizostavnog brašna i pištolja s vodom koji pomažu da se to brašno slijepi po majicama i kosama veselih tinejdžera. Ploče na Korzu su uslijed toga tjestastog defilea izgledale kao pod neke neuredne pekare koja ne bi prošla sanitarnu inspekciju. Prometu u centru grada maturanti nisu smetali, budući da je Adamićeva ulica već mjesecima zatvorena i bez automobila, a sve se događalo pod budnim okom policajaca koji su Norijadu nadgledali. Bilo je u Rijeci i organiziranog maturantskog slavlja, kao u ekonomskoj školi Mije Mirkovića, gdje su na školskom igralištu, uz muziku, maturanti pekli roštilj i palačinke.

Ovogodišnjoj generaciji maturanata srednjoškolsko je putovanje počelo u znaku pandemije i lockdowna, a uslijedile su vrlo turbulentne četiri godine obilježene tektonskim društvenim promjenama, tako da im malo buke i nereda s kojima se opraštaju od djetinjstva i zakoračuju preko praga zrelosti nitko ne bi trebao zamjeriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 13:20