ODGOVOR FRANCUZU

Mateša: Najlakše je udariti po Hrvatskoj i Srbiji, neka riješe Italiju

ZAGREB - Predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Matešu poprilično je iznervirao stav Fife i Uefe i njihova prijetnja koju je u Hrvatskoj predsjedniku Republike Ivi Josipoviću iznio predsjednik Uefe Michel Platini.

Ukoliko se na državnoj razini (zanimljivo - u Hrvatskoj i u Srbiji ‘u paketu’) u godinu dana ne riješi pitanje navijačkog nasilja, uslijedit će drastične sankcije, zaprijetio je Platini. Odgovor prvog čovjeka hrvatskog sporta bio je vrlo znakovit:

- Naravno, najlakše je udariti po Hrvatskoj i Srbiji. Zašto se Uefa i Fifa ne pobrinu da riješe isti taj problem, koji je još izraženiji u Italiji, Grčkoj, Engleskoj...Čak ni Švedska nije ‘imuna’, toga ima na svim meridijanima. Naši su problemi ništavni u odnosu na ono što se događa u Italiji. Uostalom, Hrvatska ima jedan od najrigoroznijih Zakona o navijačima.

Problem stadiona

Nešto je pomirljiviji Mateša bio po pitanju rješavanja infrastruktura stadiona i sportskih borilišta:

- Tu ne bježimo od odgovornosti. Istina je, mi naše stadione moramo urediti, moramo ih i graditi. Danas se bez problema grade mali stadioni za 10-15 milijuna eura. Bez obzira na krizu i recesiju, to bismo morali napraviti. To čak može biti i poticaj za gospodarstvo, a ne neki preveliki trošak.

Mateša smatra da se cijeli problem ipak ne može rješavati isključivo u nacionalnim (hrvatskim, srpskim...) ‘dvorištima’:

- Upravo suprotno. Fifa i Uefa trebaju dati smjernice i odrediti strategiju djelovanja. Ne smiju samo dijeliti provizorne lekcije, neka konkretno kažu što i kako moramo i mi ćemo to ispoštovati. Tako se to radi u Međunarodnom olimpijskom odboru te HOO točno zna što i kako treba napraviti. To je njihova, a ne naša domena djelovanja. Kad je riječ o Fifi, svi znaju da oni imaju milijardu eura plusa na računu. Oni su ti koji moraju izraditi razvojne projekte i odrediti pravce djelovanja za poboljšanje nogometa. Također, to nagomilano bogatstvo moraju barem dijelom distribuirati onima koji su ga stvorili. A to su nogometaši, klubovi, nacionalni savezi. Mogli bi pomoći kod izgradnje nekog stadiona...

Mrkva i batina

Da, Matešu stvarno smeta princip djelovanja ‘mrkve i batine’ u kojem je u upotrebi samo batina:

- Neka oni odrade svoj posao, mi ćemo se pobrinuti da ispoštujemo štogod postave kao smjernice. No, sve to mora biti transparentno, ali i jednako prema svim nacionalnim savezima. Da, Italiji i Grčkoj nitko iz Züricha i Nyona nije zaprijetio sankcijama... *

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 18:14