TROSTRUKA EPIDEMIJA

Maske su se zbog ‘tripledemije‘ vratile u SAD, čeka li isto i Hrvatsku: ‘Sjetite se jedne stvari‘

Brojne respiratorne bolesti uključujući Covid, gripu, RSV i druge ‘zimske‘ virusne bolesti haraju Hrvatskom

Ilustracija

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Maske su se vratile i ovaj put nisu samo za Covid-19. "Trostruka epidemija" koronavirusa, gripe i respiratornog sincicijskog virusa, poznata kao R.S.V., koja hara Sjedinjenim Državama, potaknula je nekoliko gradova i okruga, uključujući New York City i okrug Los Angeles, da potaknu ljude da ponovno nose masku u zatvorenim javnim prostorima, piše New York Times.

Navode kako su u cijeloj zemlji, stope slučajeva Covid-19 i hospitalizacija porasle su za 56 posto, odnosno 24 posto u posljednja dva tjedna. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuju da je već bilo 13 milijuna oboljelih i 7300 smrtnih slučajeva od gripe ove sezone, a očekuje se da će te brojke rasti u narednim mjesecima. (Tijekom prošlog desetljeća, godišnja smrtnost od gripe kretala se od 12.000 do 52.000 ljudi, s vrhuncem u siječnju i veljači).

Porast brojnih respiratornih bolesti uključujući Covid, gripu, RSV i druge ‘zimske‘ virusne bolesti haraju i Hrvatskom. U porastu je broj hospitaliziranih od koronavirusa, tako da smo nakon više mjeseci prešli 600 hospitaliziranih, na respiratoru je 16 osoba, a dnevni broj preminulih pojedinih dana je preko deset.

Nakon dvije godine izostanka gripe, ona se vratila. Do sada, odnosno zaključno s 11. prosincem imamo 226 prijava oboljelih od gripe, od čega je više od pola, 122 prijave, zaprimljeno u jedan dana. Iz tog razloga, uz blagdanska okupljanja možemo očekivati sve veći broj oboljelih.

Maske u Hrvatskoj već dulje vremena, izuzev zdravstvenih ustanova i ljekarni, nisu obavezne.

- Još za vrijeme najjačih valova epidemije koronavirusa, kada bi svi govorili da jedva čekaju staro normalno, govorio sam da se nadam da po pitanju nošenja maski nikad nećemo biti u tom starom normalnom - kaže Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog društva epidemiologa, smatrajući da je nošenje maske stvar opće kulture.

Davno prije pojave korone, kaže Venus, viđali smo kineske turiste kako nose maske.

- Ne treba nitko narediti da se nose maske, ali činjenica da za vrijeme nošenja maski nismo imali gripu niti ovoliko virusnih zimskih bolesti, govori samo jedno, a to je da one učinkovito štite od širenja zaraze.

- Kada je netko bolestan, trebao bi ostati kući, a ako su simptomi blažeg tipa i nemamo mogućnost ostati kući onda bi bilo u najmanju ruku pristojno staviti masku da ne kišemo i kašljemo po drugim ljudima - kaže Venus i zaključuje da mu je nevjerojatno što je pitanje maske, odnosno opće kulture u jednom trenu ostalo pitanje ustavnih sloboda.

I epidemiolog, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr.Andrija Štampar, Branko Kolarić, slaže se s kolegom Venusom i smatra da bi masku trebali nositi stariji i osobe lošijeg zdravlja.

- Uvijek savjetujem starijima da nose masku u javnom prijevozu, trgovinama i bilo kojim drugim zatvorenim prostorima kako bi se zaštitili. To ne mora biti propisano nigdje, ali to je dobra praksa - kaže Kolarić. Napominje da smo u dvije godine epidemije koronavirusa dobro mogli vidjeti koliko su maske efikasne, a bilo koja virusna bolest, poglavito gripa može biti teška bolest za imunokompromitirane i starije osobe.

Ovakav stav dijele i Amerikanci, tako da je u intervjuu dr. Rochelle Walensky, rekao da se ne treba čekati preporuka CDC-ja, da biste nosili masku. Pozvao je sve koji žive u visokorizičnom kućanstvu da "vrate masku" kada su u javnim prostorima. Visoko rizična kućanstva uključivala bi ona s odraslim osobama starijim od 65 godina, trudnicama, osobama s već postojećim oboljenjima poput bolesti srca, dijabetesa ili plućnih bolesti i svima koji su oslabljenog imuniteta.

Dr. Helen Chu, izvanredna profesorica alergija i zaraznih bolesti na UW Medicine u Seattleu, otišla je korak dalje, preporučujući svima masku dok su stope infekcija i hospitalizacija tako visoke. "Mislim da je dobro vrijeme za maskiranje", rekla je. "S obzirom na to gdje se trenutno nalazimo s bolnicama koje su vrlo blizu kapaciteta, posebno u pedijatrijskim bolnicama s R.S.V. a s gripom, mislim da će sve što možete učiniti da usporite prijenos u zajednici biti od pomoći." Postoje čvrsti dokazi da maske pomažu u smanjenju prijenosa nekoliko respiratornih virusa. Jedan rad koji su 2020. godine objavili istraživači u Hong Kongu pokazao je da su ljudi oboljeli od Covid-19 ili gripe izdahnuli manje čestica virusa kada su nosili kiruršku masku.

Studija o politici Covid-19 u školama na području Bostona pokazala je da je ukidanje obveze nošenja maski 2022. bilo povezano s gotovo 12 000 dodatnih slučajeva među studenti i djelatnici. Stope gripe i drugih respiratornih virusa u biti su se smanjile tijekom zimskih sezona 2020. i 2021., što se uglavnom pripisalo mjerama zaštite koje je zemlja poduzela kako bi spriječila širenje Covid-19. Poseban naglasak stavljen je na cijepljenje, posebno od strane Bijele kuće i CDC-a, i svakako biste trebali dobiti cjepivo protiv gripe i najnovije docjepljivanje protiv Covid-19 ako već niste. Ali cjepiva je najbolje smatrati zaštitom od teške bolesti ako se ipak zarazite virusom. Maske su prva linija obrane od prijenosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:45