INTERVJU

Mario Banožić: Bivši HDZ-ovci predvođeni Josipom Dabrom igrali su prljavo, a tako i nastavljaju

Ministar obrane ističe kako smatra da će Josip Dabro i u drugom krugu nastaviti prljavu kampanju
Mario Banožić
 Darko Tomaš/Cropix

HDZ je nakon prvog kruga lokalnih izbora najuspješniji bio u Slavoniji gdje su u četiri županije odnijeli pobjedu u prvom krugu, a njihov će se kandidat Damir Dekanić u Vukovarsko-srijemskoj županiji za mjesto župana u drugom krugu boriti s bivšim stranačkim kolegom Josipom Dabrom. Utrka Dekanić-Dabro rezultat je raskola u tamošnjem županijskom HDZ-u koji se dogodio prije nekoliko mjeseci zbog čega je dio članova napustio stranku i na izbore izašao s nezavisnom listom koju podupire Domovinski pokret Miroslava Škore.

Kako ocjenjujete rezultate HDZ-a nakon prvog kruga?

- S obzirom na broj kandidata koje smo imali i pojedince koji su, prije svega, vodili prljavu kampanju, tako da su blatili sve što je HDZ do sada učinio u Vukovarsko-srijemskoj županiji, rekao bih da su ti rezultati jako, jako dobri. U prvom krugu Dekanić je osvojio 28.000 glasova, a lista za Skupštinu 27 tisuća i to su impresivne brojke.

Međutim, sam broj protukandidata koji su, prije svega, dolazili ispred nezavisnih lista, a jedan ispred SDP-a, značio je da ćemo imati veću izlaznost. Veliki priljev je bio iz BiH, pojedini kandidati su upravo tamo tražili svoja uporišta, a istovremeno su slali poruku kako birači stižu iz Srbije čime su pokušali dizati desnicu.

Protukandidati su nam bili naši bivši članovi i oni su znali kako mi funkcioniramo i to su nastojali koristiti kao našu slabost i znali su što će točno pobuditi neke birače. HDZ je odradio jedan izborni program koji se zasnivao na projektima i budućnosti županije, na jednoj stabilnosti i kontinuitetu vlasti. No, protukandidati, bivši stranački kolege, poput Josipa Dabre, igrali su prljavo.

On je bio svjestan da nema niti jednu prednost kao neki dobar kandidat i da mu je prljava kampanja jedina s kojom može raditi i vjerojatno će time nastaviti i u drugom krugu.

Optužujete bivše stranačke kolege i Josipa Dabru. Nije li HDZ sam kriv za takvu situaciju. Vi ste na čelu ogranka, čija je odgovornost lošiji rezultat?

- Nismo imali lošiji rezultat, imali smo puno manju izlaznost, a broj glasova koji smo osvojili gotovo je jednak kao 2017.

Brojke nakon prvog kruga govore da ste izgubili ili ste na putu da izgubite gotovo pola općina u kojima ste imali vlast, njih sedam od 15? U prvom krugu izgubili ste Privlaku, Nijemce, Cernu..., a na putu ste da izgubite Vukovar i Županju.

- Nismo izgubili. Nijemce smo izgubili još na prošlim izborima, imali smo kandidata HDZ-a koji je izgubio od svog predsjednika Mladeži HDZ-a. Oni su se sukobili na unutarstranačkim izborima i predsjednik Mladeži se tada odlučio kandidirati kao nezavisni.

Kad govorimo o Darku Galiću u Privlaci, sličan je model bio kao u Nijemcima. U Cerni je Damir Begović izgubio za 40 glasova od Beljakova HSS-a.

Dakle, dio ste izgubili.

- To je 40 glasova. HDZ je osvojio devet općina i dva grada, Otok i Vinkovce, od ukupno 22 općine, s tim da su izbori u Gunji ponovljeni i velika je vjerojatnost da ćemo to dobiti. U drugom krugu borit ćemo se za još sedam općina i gradova. To je sve samo rezultat izlaznosti.

Ostvarili smo onoliki broj glasova kao i na prijašnjim izborima. HDZ je ostvario konstantan rezultat, ali ste imali tri nezavisne liste i listu SDP-a. Kad pogledate strategiju, te tri liste su trebale rušiti HDZ, a nisu uspjele. To je za nas pobjeda.

U Vukovarsko-srijemskom HDZ-u očito ima problema, članovi vam odlaze. Zašto niste htjeli podržati Josipa Dabru kao kandidata za župana?

- Riječ je o 150 članova. HDZ sada ima 16 tisuća članova u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Pristupilo nam je više od 600. Unutarstranački izbori su dio formule prema kojoj se stvaraju kandidati za bilo koje izbore. Ja sam takav da ne volim nerad, neznanje i nepotizam i to me smetalo kod Dabre.

O njemu najbolje govori to što je u kratkom razdoblju donio četiri diplome i dan-danas ne zna objasniti ljudima gdje je i kako studirao. To je jedan od razloga zašto ga nisam smatrao dobrim kandidatom za županiju. Gledao sam ga i kroz mandat koji je odradio, nema niti jedan projekt iza sebe.

Tko se brine za županijsku organizaciju, s obzirom na to da ste vi zbog ministarskog posla u Zagrebu? Je li u tome problem?

- Županijski odbor ima još četiri potpredsjednika, tajnika, rizničara i ljude u Predsjedništvu. Riječ je o 13 ljudi s kojima sam u intenzivnoj komunikaciji. Pored toga, tu su predsjednici općinskih i gradskih organizacija s kojima jednom mjesečno vodim intenzivne razgovore, ali smo i u dnevnoj komunikaciji. Najintenzivnije je kad su izbori. Ali, to nije bio problem. Problem je bio što su pojedinci imali svoje vlastite ambicije…

Potpredsjednik stranke Ivan Anušić upozorio vas je da se trebate više baviti organizacijom pred izbore, pa ste došli u sukob?

- Potpredsjednik Anušić je to komunicirao ne znajući stanje na terenu, kad je vidio broj potpisa koji smo skupili i broj glasova koji imamo, svjestan je da je HDZ u našoj županiji jako dobro radi. Ono što očekujem od njega je da kao potpredsjednik stranke zadužen za istočnu Slavoniju nedvosmisleno podrži Damira Dekanića za župana. I tada će svima biti jasno da nije tema to da nešto unutar HDZ-a ne štima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:35