REPOVI AFERE MEGADIREKTOR

Mario B., povezan s 353 firme, nije iznimka: Rekorder je šef Cammea, pri vrhu je i Jozo Brkić

Prema podacima Financijske agencije, čak 155 fizičkih osoba je bilo ili jesu osnivači u više od deset tvrtki

Ilustrativna fotografija (lijevo); Zgrada u zagrebačkoj Poljičkoj ulici u kojoj se nalazi prostor veličine 10 četvornih metara, a u kojem je Mario B. prijavio 353 tvrtki. Na Fininoj listi osnivača tvrtki zauzeo je drugo  mjesto (osnovao ih je 154, ostale je preuzeo), a na prvom je direktor Cammeo grupe

 Željko Puhovski/Cropix

Mario B., kolokvijalno nazvan "megadirektor" jer je bio povezan s više od 350 tvrtki, u sudskom registru nije usamljen primjer. Prema podacima Financijske agencije, čak 155 fizičkih osoba je bilo ili jesu osnivači u više od desetak tvrtki. No, na toj listi Mario B. zauzeo je visoko drugo mjesto (osnivač u 154 tvrtke), i to odmah iza Vladimira Minovskog, direktora Cammea, čiji je biznis javno poznat - taksi-prijevoz. Svaki automobil koji je dio voznog parka Cammeo grupe Minovski je registrirao kao zasebni j.d.o.o.

Pritom moramo reći da smo ovom prilikom u Fininom poslovnom servisu info.Bizu zatražili pretragu po osnivačima društava, zato što bismo prilikom pretrage direktora dobili uglavnom stečajne upravitelje. Vratimo se na Marija B., za kojeg nije poznato čime se zapravo konkretno bavi, osim preuzimanjem tvrtki s dugovima te njihovim pripajanjem i slanjem u stečaj po skraćenom postupku jer većina društava nema dovoljno novca niti za provedbu samog stečaja.

Na toj listi ima još imena osoba čiji poslovi isto tako nisu javno poznati, a koji se pojavljuju kao osnivači u brojnim tvrtkama. Primjerice, četvrti na listi Ivan P. osnivač je, prema tim podacima, u više od 56 tvrtki, potom šesti na listi je Nedim J. koji je povezan s 49 tvrtki, a odmah iza njega je Lazar M. s više od 40 tvrtki. Jozo Brkić, brat bivšeg HDZ-ova potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, za kojeg se mislilo da ima puno društava, našao se tek na 11. mjestu kao osnivač u 32 tvrtke.

Sumnjiva preuzimanja

Međutim, Mario B. i njemu slični direktori većinom nisu prvi osnivači u tim tvrtkama, nego uglavnom preuzimaju one u problemima koje - ili imaju blokiran račun ili porezni dug ili ugašen bankovni račun. Mario B. ih potom uglavnom pripaja drugim društvima i tako sve dok Fina ne registrira protok od 120 dana neizvršenih osnova za plaćanje, nakon čega pokreće skraćeni stečajni postupak jer tvrtka nema sredstava niti za pokretanje samog stečaja.

Osim tvrtke koja je preuzela nekadašnji Munis s poreznim dugom većim od 50 milijuna kuna, pregledali smo i druga društva tvrtki u kojima se pojavljivao Mario B. Primjerice, tvrtka Denver trade j.d.o.o. s poreznim dugom od 944,9 tisuća kuna.

Porezni dug

Firma je osnovana u rujnu 2020. godine, nikad nije podnijela niti jedno financijsko izvješće, a brisana je iz registra u srpnju ove godine sa spomenutim poreznim dugom.

Potom je zanimljiva tvrtka J&J Autocommercium d.o.o. s poreznim dugom od 5,4 milijuna kuna, a u kojoj je Mario B. bio samo godinu dana, sada je na trećem direktoru u nizu, i isto tako nema aktivnih računa.

Riječ je o tvrtki čiji je raniji osnivač bio Igor Želežnjak, poduzetnik protiv kojeg je, među ostalima, USKOK pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu jer ga se navodno povezuje s nešto više od dva milijuna ilegalne zarade te više od 1,6 milijuna kuna štete državnom proračunu. Ta tvrtka od 2018. nije podnijela financijsko izvješće, a tijekom 2017. prijavila je prihod od 30,6 milijuna kuna, te 2018. 12,8 milijuna kuna. Zatim tvrtka Super ponuda d.o.o. s poreznim dugom od 2,5 milijuna kuna u kojoj stečaj još nije zaključen, ali je stečajni upravitelj utvrdio da je "stečajna masa nedostatna".

Stečajni postupak

Radi se o tvrtki čiji su bivši osnivači 2021. godine privedeni nakon što je Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, poznatiji kao porezni USKOK, uočio nesrazmjer priljeva novčanih sredstava, (ne)plaćenog poreza i ostalih davanja, te se u slučaj umiješao i PNUSKOK, pa je sve rezultiralo provođenjem hitnih dokaznih radnji i kriminalističkim istraživanjem.

Zanimljivo je da je i poduzetan Mario B. pristao preuzimati tvrtke i s takvim "utegom". Pažnju privlači i tvrtka Print dizajn studio d.o.o. kojoj je 2019. Ministarstvo znanosti i obrazovanja isplatilo, prema podacima iz državne riznice, 429,9 tisuća kuna.

Tvrtka je osnovana u prosincu 2018. godine, nikad nije podnijela financijsko izvješće, a trenutačno je u stečaju.

Stečajni upravitelj Sreten Petković rekao nam je da je stečajni s B liste tako da provodi tek skraćene stečajne postupke te mu ime te tvrtke nije bilo uopće poznato kad smo mu ga spomenuli.

Otuđio SIM karticu pa nazivao vlastiti 060 broj

U svibnju ove godine potvrđena je i optužnica na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu protiv Marka O. i direktora Marija B. u kojoj ih se tereti da su s "ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist doveli nekoga lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu i održavali ga u zabludi i time ga naveli da na štetu tuđe imovine nešto čini".

U opisu jednog od djela koja se stavljaju na teret Mariju B. je, kako se navodi u optužnici, da je osnovao trgovačko društvo, nakon čega je od drugog trgovačkog društva unajmio broj s posebnom tarifom (060...), potom je tijekom dva dana u svibnju 2016. prethodno protupravno pribavljenom SIM-karticom izdanom na ime V. B. nazivao broj s posebnom tarifom. U optužnici se navodi da je na taj način ostvario nepripadnu korist od tisuću kuna te za toliko oštetio V. B.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 14:22