NEOČEKIVAN PRIJEDLOG

Marin Miletić predao prijedlog deklaracije o suverenitetu nad hrvatskim zdravstvom

‘Imamo ogroman broj suicida i mentalnih bolesti kod mladih. Oni nikad nisu bili psihički bolesnije nego što su to danas‘

Marin Miletic

 Dragan Matic/Cropix

Zastupnik Mosta Marin Miletić predao je u petak Saboru prijedlog deklaracije o očuvanju suvereniteta nad hrvatskim zdravstvom, kako bi Hrvatska odbila svaki sporazum sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, koji bi, kaže, doveo do ugroze temeljnih prava i zdravlja građana.

Na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru Miletić je izjavio kako je "nedopustivo predati svoj suverenitet i odlučivanje o zdravlju građana, slobodama i temeljnim građanskim pravima bilo kojoj organizaciji, a napose", dodao je "globalističkoj organizaciji kao što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)‘‘.

Kaže da se Hrvatska može savjetovati i razgovarati s drugim državama, ali da odluke o zdravlju i slobodi hrvatskih građana na kraju može donositi jedino Hrvatski sabor.

Mostov zastupnik ustvrdio je da su novac, korupcija, nepotizam i netransparentnost uništili Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), dok se zbog moguće korupcije oko nabave mRNA cjepiva, trenutno istražuje predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"WHO troši godišnje između šest i sedam milijardi dolara. Od toga, samo 900 milijuna dolazi od država članica, a sav ostali novac od financiranja privatnih osoba. S time se unutar nje događa pogodovanje interesnim skupinama", izjavio je Miletić.

Rezultati preporuka WHO-a, nakon pandemije covida-19, u Hrvatskoj su katastrofalni, tvrdi Mostovac Miletić, pa je i to razlog zašto Hrvatska više ne bi trebala surađivati sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

"Imamo ogroman broj suicida i mentalnih bolesti kod mladih. Oni nikad nisu bili psihički bolesnije nego što su to danas. Obrazovanje je, zbog online nastave, svedeno na najniže razine, zatim su tu i porast tumora i ostalih bolesti", napomenuo je.

Miletić smatra da bi Hrvatska trebala slijediti primjer SAD-a, gdje su, kaže, 49 republikanskih senatora i 22 državna tužitelja potpisala pismo kojim traže od predsjednika Joea Bidena da ne potpisuje ugovor s WHO-om.

Miletić predlaže usvajanja deklaracije o očuvanju suvereniteta nad hrvatskim zdravstvom, te osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o donošenju odluka tijekom pandemije korona virusa. Pritom je prozvao zastupnike iz Domovinskog pokreta.

"Kolege iz DP-a su prošle godine potpisali tu inicijativu i podržali nas. Bartulica je rekao da neće dati podršku Andreju Plenkoviću ako ne bude osnivanja istražnog povjerenstva", rekao je Miletić. No, dodao je, kod nekih obećanje služi da se ludi raduju, a kod odgovornih političara to ne bi trebalo biti tako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 15:05