NESRAZMJER

Marić (SDP): ‘Liječnicima su plaće porasle 1500, a čistačicama tek stotinjak kuna‘

Najviše opet dobivaju oni koji imaju najviše plaće, upozorila je u slobodnom govoru saborska zastupnica

Andreja Marić

 Damjan Tadic/CROPIX

Saborska zastupnica SDP-a Andreja Marić upozorila je u petak kako su s dodatkom kolektivnog ugovora plaće liječnicima porasle oko 1500 kuna, a spremačicama tek oko 100 kuna.

- Najviše opet dobivaju oni koji imaju najviše plaće, a na dnu su spremačice, odnosno čistačice - ustvrdila je Marić u slobodnom govoru u ime Kluba SDP navodeći kako su plaće liječnicima porasle oko 1500 kuna, medicinskim sestrama 450 kuna, a čistačicama tek stotinjak kuna.

Podsjetila je da su Vlada i sindikati javnih i državnih službi potpisali krajem listopada dodatke kolektivnog ugovora kojima se regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini, a kojima se plaće od listopada povećavaju šest posto te od travnja iduće godine dva posto.

Spremačici iz OB Varaždin s 35 godina staža plaća od 4377 kuna porasla je na 4485 kuna, svega za 108 kuna, iznijela je Marić konkretan primjer i pozvala Vladu na promjenu uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Krunoslav Katičić (Klub HDZ-a) u slobodnom govoru istaknuo je da će ulazak u Schengen imati veliki utjecaj na gospodarska kretanja u Hrvatskoj.

- Otvoriti će se barijere, ulazak Hrvatske u elitni klub 15 zemalja je nova generacijska priča koja će otvoriti mogućnosti razvoja gospodarstva - rekao je zastupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:48