PREZADUŽEN SUSTAV

Marić pokopao Beroševu ideju o povećanju zdravstvenog doprinosa: ‘Nigdje to ne piše u programu Vlade‘

Ministar financija komentirao je najavu ministra Beroša da bi se mogla povećati izdvajanja za zdravstvo
Zdravko Marić
 
 Damjan Tadic/Cropix

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je danas moguće povećanje izdvajanja za zdravstvo zbog ogromnih dugova veledrogerijama, što je jučer između redova najavio ministar zdravstva Vili Beroš.

Marić kaže kako će država namiriti svoje obaveze i da će se napraviti ubrzani transfer prema HZZO-u.

"Za nekih četiri do pet mjeseci jednokratno ćemo ga isplatiti, kako bi se podmirio jedan dio dugova bolnica, a jedan dio obveza ljekarni. Radit ćemo na iznalaženju ušteda i preraspodjeljivanju sredstava", najavio je.

"Bilo bi sjajno da su problemi vezani samo za neke dugove, da sad nemamo situaciju da zdravstvo generira nove dugove. Država će učiniti to u okvirima u kojima može", kaže.

Dodao je i kako je nužno potrebna reforma u zdravstvenom sustavu.

"Samo s prihodovnom stranom nećemo riješiti cjelokupnu problematiku u zdravstvu. Treba napraviti temeljitu, temeljitu reformu. Da bismo održali ovakvu kvalitetu usluge i sve vrijedno što imamo, i odgovorili na sve izazove poput ove pandemije, moramo imati održiv sustav", ističe Marić.

"U programu Vlade nigdje ne piše ništa vezano za doprinose", dodao je ministar.

Marić je rekao i kako ova Vlada od početka mandata ide u porezno rasterećenje, odnosno smanjenje poreza.

"COVID je još uvijek tu, brojni akteri postavljaju pitanje potrebe daljnjeg smanjivanja poreza, mi smo konzistentni i ostat ćemo. Imali smo intervenciju u sustav doprinosa, upiralo se na prihodnu stranu proračuna, a onaj dio koji je u djelokrugu svih na koji sudjelujemo, ona će dati svoj doprinos, ali nije rješenje cjelokupne problematike", rekao je Marić.

Podsjetio je da su dva doprinosa potpuno ukinuli. "Ukupni obujam doprinosa na plaće, trošak poslodavca je smanjen sa 17,2 na 16,5 posto. Ukupnu sumu doprinosa za zdravstvo smo pretvorili na jedinstven doprinos", rekao je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 18:36