MOŽE LI OVA STRATEGIJA SPASITI SDP?

MANIFEST SDP-a PROTIV MILANOVIĆA ‘Donio je četiri poraza. Trebamo zaokret'

Manifest Gvozdena Flege zamišljen je kao temelj nove strategije SDP-a koja se iščekuje gotovo godinu dana
 Cropix

Socijaldemokratska politika mora iznaći nove sadržaje i nove metode djelovanja. Socijaldemokratska politička opcija treba biti na čelu promišljanja novog i izgradnje drugačijeg društva”, stoji u internom dokumentu nazvanom “SDP - Programski manifest” što ga je saborski zastupnik i bivši ministar znanosti Gvozden Srećko Flego poslao na adrese svih članova Predsjedništva Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Ekonomska politika

Flegin dokument zapravo predstavlja prijedlog za političkim zaokretom SDP-a prema ljevici, ali još više, to je prva formulirana kritika načina na koji se vodi Socijaldemokratska partija. Novinar Jutarnjeg lista dobio je primjerak tog manifesta, u kojem se predlažu značajne promjene u unutarnjem ustroju SDP-a, ali i u ekonomskoj politici, socijalnim pitanjima, manjinskim temama i odnosu prema svim onim skupinama koje su u prošlosti bile baza lijevih stranaka.

Manifest je zamišljen kao temelj nove strategije SDP-a, koja se iščekuje već godinu dana. Kada je u lipnju 2014. Slavko Linić isključen iz stranke, Glavni odbor se obvezao donijeti novi Program SDP-a, koji će formulirati novu socijaldemokratsku politiku, međutim, od toga nije bilo ništa. Reagirao je Flego i napisao prijedlog SDP-ove strategije pa ga poslao vodstvu stranke. Od 19 članova Predsjedništva SDP-a, odgovorila su tek dvojica, koja nisu bliska sa Zoranom Milanovićem.

- Ovo je interni dokument koji nije namijenjen javnosti, ali činjenica je da se SDP mora osvježiti i mijenjati sadašnju politiku. U poruci kolegama iz Predsjedništva napisao sam da mogu iznijeti vlastite sugestije i prijedloge ili sve zanemariti. Oni su odlučili zanemariti - rekao nam je jučer Gvozden Flego.

Prijedlog SDP-ova programskog manifesta započinje odnosom prema gospodarskoj politici, a Flego smatra da se SDP mora fokusirati na otvaranje brojnih novih radnih mjesta, a u svjetonazorskom smislu, na tržišnu, socijalnu i ekološku ekonomiju. Hrvatski model ekonomskog razvoja je zastario - a to znači i kritiku Milanovićeve vlade - i u manifestu se predlaže formiranje skupine stručnjaka koji će ponuditi nove oblike gospodarskog razvoja Hrvatske, dok SDP treba zagovarati i radničku participaciju.

Izborni sustav

U manifestu se navodi da “hrvatska socijaldemokracija treba nove načine i nove sadržaje djelovanja”, kao i da “moramo poboljšati obosmjernu komunikaciju rukovodstva s članovima i s narodom”.

Ovo je jedna od najčešćih kritika usmjerenih protiv Zorana Milanovića, kojemu se nerijetko zamjeralo da sve važne odluke u SDP-u donosi samostalno ili u dogovoru s nekolicinom pouzdanih suradnika poput Mihaela Zmajlovića, Siniše Hajdaša Dončića ili Branka Grčića.

U nastavku dokumenta Gvozden Flego je predložio decentralizaciju i novu teritorijalnu organizaciju, kao i novi izborni sustav, koji bi oslabio utjecaj stranaka i povećao autonomiju izabranih zastupnika. Usto se sugerira da SDP ponovno mora postati socijalno osjetljiva stranka.

U stvarnosti, manifest predstavlja izraz nezadovoljstva Milanovićevih oponenata unutar SDP-a. Oni su za sada heterogena skupina, ali u slučaju gubitka izbora, SDP očekuju velika previranja. To potvrđuje i Flego.

Potrebne promjene

- Razumije se da sam eksplicitno nezadovoljan politikom Zorana Milanovića, pod čijim smo vodstvom poraženi četiri puta zaredom. Očito je da su u politici SDP-a potrebne promjene. To više što SDP-ova politika, baš kao i HDZ-ova, uvelike utječe na situaciju u Hrvatskoj. Mislim da smo puno toga što sadrži manfest mogli upotrijebiti u predizbornoj kampanji, a ovako, treba čekati završetak izbora i zatim odlučiti kojim će putem SDP ići u budućnosti - kaže Flego.

- To nije tema kojom se trebamo baviti u ovom trenutku - kratko je prijedlog manifesta komentirala osoba iz vrha SDP-a.

Premda formalno nije član SDP-a, inicijativa Gvozdena Flege ima popriličan broj pristaša, posebno u lijevom dijelu Socijaldemokratske partije.

Za vikend su Flego, Zlatko Komadina i Vladimir Šepčić imali glavne uloge u “Maloj političkoj školi” koja je u organizaciji SDP-ovaca riječkog prstena održana na Platku. Zaključeno je kako se SDP mora vratiti istinskim vrijednostima socijaldemokracije, a i mlađe generacije u stranci moraju osvijestiti o vrijednostima ljevice i nastaviti na njima raditi bez obzira na sve promjene koje moderno društvo donosi.

Programski manifest

- promjene u unutarnjem ustroju, ekonomskoj politici, socijalnim pitanjima, manjinskim temama

- fokusirati se na otvaranje brojnih novih radnih mjesta

- formirati skupinu stručnjaka koji će ponuditi nove oblike gospodarskog razvoja

- SDP treba zagovarati i radničku participaciju

- poboljšati obosmjernu komunikaciju rukovodstva s članovima i narodom

- decentralizacija i nova teritorijalna organizacija

- novi izborni sustav, koji bi oslabio utjecaj stranaka i povećao autonomiju izabranih zastupnika

- SDP ponovno mora postati socijalno osjetljiva stranka

- obrazovanje i zdravstvene usluge učiniti dostupne svima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:20