PRIBISLAVEC

Malo međimursko mjesto dobilo najmoderniju školu: ‘Djeci se jako sviđa, bila su zabezeknuta‘

Nova škola vrijedna je 33 milijuna kuna, a uskoro dolazi na red i gradnja sportske dvorane
Nela i Tibor ispred nove škole
 Damir Krajač/Cropix

Tibor i Nela zajedno su u ponedjeljak ujutro krenuli u školu. Susjedi su, idu u isti, 3.b razred, jedan su drugom simpatija, ali nema šanse da to priznaju. Umjesto lijevo, na kraju su svoje ulice u međimurskom Pribislavcu skrenuli desno.

Za njih je ova školska godina u mnogočemu različita od prve dvije. Ne zbog maskica, na njih su se već i naviknuli. Imaju novu školu. Malo mjesto u Međimurju dobilo je jednu od najmodernijih škola na sjeveru Hrvatske. Vjerojatno i šire. Vrijedna je 33 milijuna kuna, a uskoro je na redu i izgradnja sportske dvorane.

image
Novoizgrađena moderna škola
Damir Krajač/Cropix

Sutra, drugi dan škole, u posjet dolazi i premijer Plenković.

Nastava u dvorcu

Osnovna škola Vladimira Nazora po svemu je različita od dosadašnje lokalne škole. Nastava se desetljećima održavala u prekrasnom, ali derutnom zdanju dvorca grofa Feštetića, koji žudi za temeljitom obnovom. Izgrađen je 1870. godine, a zadnji je put za potrebe škole adaptiran 1968. godine. Prije nego što su rođeni roditelji većine učenika.

Dvorac sa svojim kulama i tornjićima kulturna je baština i do odlaska u školu takve su građevine mali Međimurci viđali u slikovnicama. Pa se nisu ni bunili. Njima ionako škola nije zgrada, nego prijatelji i učiteljica.

image
Tibor Horvat
Damir Krajač/Cropix
image
Tibor Horvat
Damir Krajač/Cropix
image
Nela Obadić
Damir Krajač/Cropix

- Bilo je dobro, sve osim WC-a. Tu su lijepi i čisti. Najljepši je razred. Imamo i ploču koja se može raširiti, a i lavabo u učionici - kaže Nela Obadić. Tiboru Horvatu ni zapušteni toaleti, kvadrature da u njega djeca ne mogu unijeti ni školsku torbu, nisu smetali. Njima su školski dani ionako bili veseli.

Ipak, kad su u ponedjeljak već u pola osam došli pred školu, nestrpljivi da susretnu prijatelje s kojima se, kažu im veliki, baš i ne bi smjeli preblizu družiti, ostali su, kažu nam “zabezeknuti”.

3600 kvadrata

Već izvana im je zgrada vizualno djelovala savršeno. Za dojmove iznutra pričekali smo kraj nastave. Novinari, zbog epidemioloških mjera, u zgradu škole ne smiju. Ni roditeljima nije dopušteno ući. Škola rabi sve prevencije kako bi djeca i učitelji ostali sigurni.

- Ovaj je razred jako velik - govori Nela, uz naglašeno “jaaaaakooo”. Tibor je pod dojmom, još šutljiviji nego ranije. Osim njihove učionice, kvadraturom znatno veće od dosadašnje, u školi su još 23 takve. Sve skupa za Pribislavec dosad nezamislivih 3600 kvadrata korisnog prostora.

image
Stara škola u dvorcu
Damir Krajač/Cropix
image
Stara škola u dvorcu
Damir Krajač/Cropix
image
Stara škola u dvorcu
Damir Krajač/Cropix
image
Stara škola u dvorcu
Damir Krajač/Cropix
image
Stara škola u dvorcu
Damir Krajač/Cropix

- Kapitalan je to projekt za Međimursku županiju. Uvjeti rada su vrhunski, primjereni 21. stoljeću, kakve i zaslužuje međimursko obrazovanje - ponosan je župan Matija Posavec.

Međimurci puno drže do obrazovanja. Ne samo deklarativno. Županija plaća prijevoz svim osmoškolcima, njih 1300. Besplatni su i udžbenici. I stariji, srednjoškolci, do škole dolaze na račun Županije, a svih 4000 dobit će po 300 kuna za radne bilježnice. Oni koji se školuju za deficitarna zanimanja uz državne stipendije dobivaju još 3000 kuna godišnje.

Studenti dobivaju županijske potpore od 600 kuna, a djeca hrvatskih branitelja stipendije od 3000 kuna.

I maske koje na licima imaju Nela i Tibor školarcima je kupila Međimurska županija. To su maske s likovima iz crtića i Nela je, kaže, konačno sretna s maskom “jer nije prevelika”.

'Nabavili smo 50.000 maski'

Mali za vrijeme nastave ne trebaju maske.

- Svi učenici, učitelji i djelatnici škola dobivaju maske. Nabavili smo 50.000 od lokalnih, međimurskih proizvođača. Tako posredno podupiremo i lokalno gospodarstvo. Maske su u dvije veličine, za velike i male, i izrađene su od bio pamuka - kaže nam župan Matija Posavec.

image
Osnovna škola u Pribislavcu
image
Osnovna škola u Pribislavcu
image
Osnovna škola u Pribislavcu
image
Osnovna škola u Pribislavcu

Nela je školom jako zadovoljna, a kad se izgradi najavljena sportska dvorana, nitko neće biti sretniji od nje. Iako želi biti veterinarka, najdraži joj je predmet tjelesni. Tibor pak iz škole ne bi nikud ni odlazio pa će, kaže, biti učitelj.

U zgradi dvorca još uvijek sjede tajnice i rješavaju papirologiju. Navratili su i psiholog Bojan Klapčić i učiteljica informatike Ljubica Murković.

- Škola nije zadovoljavala hrvatske pedagoške standarde. Učionice su i bez novih uvjeta bile premale - raduju se preseljenju.
Psiholog nam veli da “djeca lepršaju”.

- Bili su zabezeknuti, sat vremena su samo gledali uokolo, trebalo im je vremena da dođu k sebi. Prostor je važan za psihologiju djeteta. Veći prostor daje pojam veće slobode. I nama i djeci. U novoj školi svaki razred ima u bilo kojem trenutku pristup dvorištu, bez prolaska kroz školu - ističe psiholog Klapčić.

image
Bojan Klapčić
Damir Krajač/Cropix
image
Ljubica Murković
Damir Krajač/Cropix
image
Bojan Klapčić i Ljubica Murković
Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 01:13