SRETAN PUT!

MALI VODIČ ZA PRODUŽENI VIKEND Tri praktične brige koje ćete imati ako ovaj vikend putujete na more

 Damir Krajac / CROPIX

Pred nama je prvi pravi produženi vikend.

Ove godine se, naime, poklopilo da su i petak i ponedjeljak državni praznici (Dan antifašističke borbe i Dan državnosti), pa su mnogi tu činjenicu iskoristili da počnu godišnji odmor ili barem privremeno pobjegnu na more.

Zbog toga je bitno paziti na neke stvari ako se spremate na putovanje, a mi vam donosimo praktične savjete kako da ono prođe što 'bezbolnije' i brže.

U petak se očekuju gužve u prometu

HAK je petak i ponedjeljak u svom kalendaru označio kao dane kad se očekuje veća gužva, odnosno pojačan i gust promet. Zbog toga ćete vjerojatno sporije prolaziti kroz naplatu cestarina i ukrcavanje na trajekt, a na ulazu u veće gradove promet će se odvijati nešto sporije. Zbog toga se naoružajte strpljenjem i, ako možete, krenite ili jako rano ili odgodite putovanje za subotu. Što se tiče onih koji se već vraćaju, vozačima HAK savjetuje i da za povratak prema unutrašnjosti ne biraju posljednji trenutak, primjerice ponedjeljak navečer, nego ponedjeljak prijepodne.

Snažna promjena vremena i grmljavina kao uvod u ljeto

Sunčano i toplo, ali povremeno i vjetrovito razdoblje ovaj vikend prekinut će snažan poremećaj koji će sam kalendarski početak ljeta učiniti neuobičajeno svježim. Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, naime, upravo za petak najavljuju jače naoblačenje uz kišu, pljuskove i grmljavinu te osjetan pad temperature. Na sjevernom Jadranu i u zapadnim krajevima unutrašnjosti u petak su moguće i obilnije oborine, a na sedmodnevnoj prognozi navodi se da nas ponegdje očekuje i pad temperature od desetak Celzijevih stupnjeva. Zbog toga se pripremite na to da će vam prvo kupanje u petak vjerojatno propasti, dok se vrijeme malo ne smiri.

INA umjesto bankomata - Odmah do gotovine

Kako bi što više olakšala situacije poput putovanja ili sezonskog posla, Ina je na svojim benzinskim postajama omogućila podizanje gotovine. Osim toga je olakšala da ne morate tražiti svoj bankomat ako se nalazite u nekom nepoznatom mjestu, samo prvo Inino maloprodajno mjesto (ima ih gotovo 400 diljem Hrvatske). Za to vam treba besplatna aplikacija Aircash na mobitelu. U njoj ćete samo jednom morati upisati svoje podatke koji će vam potom ostati spremljeni. Kad si uplatite novac preko Aircasha (ili vam ga uplati netko drugi), dolazite na Inu i odmah podižete gotovinu na blagajni, bez čekanja da novac "sjedne". Ako nemate karticu, i neki član obitelji vam je primjerice uplatio novac preko Aircasha (bilo gdje iz Hrvatske, pa i iz inozemstva), zaposleniku Ine ćete samo pokazati barkod koji vam stigne u aplikaciju. Prednost je i što većina Ininih maloprodajnih mjesta radi vikendima i blagdanima, od 0 do 24, tako da Aircash pruža dodatnu sigurnost da ćete brzo moći doći do gotovine.

Aplikaciju na App Storeu možete skinuti OVDJE, a na Google Playu OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:45