ZADRŽANI U HRVATSKOJ

MALI IZBJEGLICE U HRVATSKU DOŠLI BEZ PRATNJE Pokušavaju pobjeći iz doma, ne razumiju jezik ni zakone, a žele samo jedno - stići u Europu

Svi su smješteni u isti dom kako bi bili zajedno i kako bi im boravak ovdje bio olakšan
 Robert Fajt/EPH

Dječak u dobi od 10 godina iz Afganistana, koji je početkom prosinca pronađen u valu izbjeglica kako putuje sam, bez pratnje, te je je smješten u dom za djecu dok se ne utvrde sve okolnosti, pokušao je suicid te je neko vrijeme proveo u psihijatrijskoj bolnici.

- Dječak je u psihički teškom stanju, u Hrvatsku je došao traumatiziran, bio je fizički zlostavljan tijekom putovanja i jako je burno reagirao na činjenicu da mu je prekinut put prema Norveškoj, u koju se uputio sam iz Afganistana. Pokušavao je pobjeći, bio je depresivan i tužan, a kad je prijetio i pokušao suicid, zatražena je psihijatrijska pomoć - neslužbeno doznajemo.

Ministarstvo socijalne politike i mladih potvrdilo je da je dječak iz Afganistana u Hrvatskoj. Putem MUP-a utvrđeno je da ima ujaka u Norveškoj, koji ga je voljan primiti, a uspostavljen je i kontakt s dječakovim ocem u Afganistanu, koji je potvrdio tu priču. Dječak se trenutno nalazi u jednom domu u Slavoniji, a imenovan mu je posebni skrbnik.

Ne zanima ih protokol

- Doista nastojimo najbolje moguće brinuti o toj djeci, no njima je teško i ne razumiju zašto smo ih uopće zaustavili, ne zanimaju ih protokoli o postupanju s djecom zatečenom bez pratnje. Ovom je dječaku dodatno otežana situacija jer Norveška, u kojoj stanuje ujak kojemu želi ići, nije članica EU i s njom nemamo međunarodni ugovor, pa cijela procedura neobično dugo traje. Nadamo se da će se srediti papirologija i da će što prije otići ujaku - kaže naš neslužbeni izvor.

Trenutno se na području Hrvatske nalazi ukupno petero djece izbjeglica za koje je utvrđeno da su sami putovali prema zapadnoj Europi, a svi su smješteni u isti dom kako bi bili zajedno i kako bi im boravak ovdje bio olakšan. Preko UNICEF-a, kako doznajemo, bit će im osiguran prevoditelj i psiholog koji će s njima posebno baviti.

Desetogodišnjak iz Afganistana najmlađi je od njih. Uz njega, tu su i dvojica braće u dobi od 11 i 13 godina, također iz Afganistana, koji su sami krenuli prema Zapadu. Detektirani su, također početkom prosinca, u Slavonskom Brodu. Budući da imaju mobitele, službe su brzo stupile u kontakt s njihovim ocem, koji ih je pak uputio na njihovog ujaka u izbjegličkom kampu u Turskoj. On bi uskoro trebao krenuti prema Hrvatskoj, gdje bi se u Slavonskom Brodu trebao sastati s dječacima kako bi zajednički nastavili put.

Krenuli raditi u Austriju

Najdulje u Hrvatskoj borave dva bratića iz Egipta, obojica u dobi od 14 godina. Oni su pronađeni još krajem rujna kako putuju sami, a rekli su da idu u Austriju kako bi tamo radili i slali obiteljima novac. Spomenuli su i kontakt-osobu u Austriji, koja će im u tome pomoći. No, budući da je putem Crvenog križa utvrđeno da kontakt-osoba nije član obitelji, dječaci su zadržani u Hrvatskoj, a od egipatskih je vlasti zatraženo da lociraju njihove obitelji kako bi mogli biti vraćeni. To se do danas nije dogodilo, a jedini službeni odgovor koji su hrvatske službe dobile jest da postoji veći broj djece bez dokumenata koja tvrde da su iz Egipta te da je u Egiptu oformljeno posebno povjerenstvo koje će odlučiti što će sa svakim od te djece. Stoga dječaci - koji također burno negoduju jer su zaustavljeni - do daljnjega ostaju u slavonskom domu.

Jedino dijete koje je, od početka izbjegličkog vala, pronađeno bez pratnje te je uspjelo napustiti Hrvatsku jest 10-godišnji dječak iz Sirije koji je krajem rujna pronađen u Tovarniku. Bio je prvo dijete pronađeno bez pratnje u Hrvatskoj i jedino koje se slučajno odvojilo od obitelji te na put nije krenulo samo. Nakon što je pronađen, osiguran mu je prevoditelj za arapski jezik, te se saznalo da je iz Alepa, da mu je otac poginuo, a da je majka s manjom braćom ostala tamo, dok je njega poslala na put za Njemačku s ujakom i ujnom.

Spajanje obitelji

Crveni križ je odmah objavio dječakovu fotografiju na zaštićenim stranicama za spajanje obitelji i ubrzo su pronašli ujnu i ujaka, koji su već tražili nećaka. Oni su uspjeli stići do Njemačke i smjestiti se u jedan Caritasov kamp. Vrlo je brzo uspostavljen kontakt s njima i s njemačkim službama, s kojima je dogovorena procedura spajanja obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:09