REAKCIJA MINISTRA

Malenica: ‘Suđenje pilotima od početka politička farsa, presuda je već poznata‘

‘Paradoksalno je da odvjetnik po službenoj dužnosti govori da je ratni zločin počinjen. Čemu onda suđenje?‘

Ivan Malenica

 Biljana Blivajs/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je, nakon što je u petak u Beogradu odgođeno pripremno ročište hrvatskim pilotima za navodno raketiranje kolone izbjeglica tijekom „Oluje“, da je suđenje od početka politička farsa i da je presuda već poznata.

‘‘Ovo današnje pripremno ročište, sve ono što se događalo prije njega i na njemu pokazuje da je suđenje hrvatskim pilotima politička farsa. Paradoksalno je da odvjetnik po službenoj dužnosti govori da je ratni zločin počinjen. Čemu onda suđenje?‘‘, kazao je Malenica smatrajući da se radi o zlouporabi instituta univerzalne jurisdikcije ‘‘koji se izvrće i krivo tumači‘‘.

Malenica je istaknuo kako je riječ o grubom kršenju prava hrvatskih pilota te podsjetio da je hrvatsko ministarstvo sa srbijanskim pokušalo razgovarati kako bi se ukinula univerzalna jurisdikcija.

‘Sredstvo političkog obračuna‘

‘‘Nakon nekoliko održanih sastanaka srpsko ministarstvo nije htjelo surađivati po tom pitanju. Srbija je u ovom konkretnom slučaju to zloupotrijebila i koristi je kao sredstvo političkog obračuna‘‘, naglasio je.

Ministar je podsjetio da svaka država ima univerzalnu jurisdikciju, ‘‘ali sigurno je ne koristi tako kako oni to rade‘‘. Dodao je da Srbija pokušava pokazati da Hrvatska nema vladavinu prava, iako je za članstvo u Europskoj uniji morala ispuniti sve uvjete iz poglavlja 23.

‘‘Mi smo unazad mjesec dana, kad je zaprimljen poziv, jasno rekli da je ovdje riječ o kršenju međunarodnih propisa, ali i zakona Republike Hrvatske. Konvencija o univerzalnoj sudskoj pomoći je ovdje prekršena‘‘, nadodao je.

Ponovio je da Ministarstvo pravosuđa nije primilo poziv za ročište ni optužnicu te da i to pokazuje da su prava hrvatskih pilota u ovom postupku narušena.

‘‘Ova postupak i ovaj događaj koji se dogodio na Petrovačkoj cesti je istraživao Haški sud. Da je postojalo elemenata ratnih zločina, onda bi vjerojatno haški sud to i procesuirao. To se nije dogodilo. Isto tako, ovaj događaj se zbio na području BiH. Da se nešto dogodilo onda bi valjda i pravosuđe u BiH nešto pokrenulo‘‘, rekao je.

Na pitanje misli li da je ročište namjerno odgođeno na datum dva dna prije obilježavanja pada Vukovara, Malenica je odgovorio kako ‘‘ništa nije slučajno‘‘ te dodao kako sve idu u smjeru da je presuda već poznata.

Malenica u svakodnevnom kontaktu s pilotima

Malenica je rekao da je u svakodnevnom kontaktu s pilotima kojima je poručio da je ovdje riječ o kršenju međunarodnog prava i da će Hrvatska u svim budućim radnjama stati u zaštitu vladavine prava i hrvatskih branitelja.

‘‘U ovom trenutku ne bih iznosio o kojim se aktivnostima radi, ali će te aktivnosti ići u zaštitu hrvatskih pilota i Domovinskog rata‘‘, rekao je. Nadodao je da je ishod ovog procesa izvjestan, ali da kao ministar čvrsto stoji u obrani pilota.

Upitan o nastavku odnosa sa Srbijom, Malenica je zaključio da ovaj slučaj ne doprinosi odnosu povjerenja.

Pred Specijalnim odjelom beogradskog Višeg suda u petak je odgođeno pripremno ročište na suđenju protiv četvorice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su u Srbiji optuženi za raketiranje kolone izbjeglica koja se povlačila tijekom vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u kolovozu 1995. godine.

Novo pripremno ročište je zakazano za 16. studenoga.

Aleksandar Olenik, odvjetnik po službenoj dužnosti prvooptuženog pilota Vladimira Mikca, izjavio je da ne postoje uvjeti za održavanje ročišta. Precizirao je da nije riješeno jesu li optuženi piloti uredno pozvani na sud te je li i kada će biti donijeta odluka o suđenju u odsutnosti.

Beogradski sud, pored Mikca, tereti Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića da su 7. I 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje izbjegličke kolone na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (ranije Bosanski Novi).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:05