CILJEVI DO 2026.

Malenica predstavio plan oporavka za pravosuđe i upravu vrijedan 1,28 milijardi kuna

Naš je cilj djelovati u tri smjera; zakonodavnom, organizacijskom i razvojnom, rekao je ministar u Šibeniku
Ivan Malenica
 Niksa Stipanicev/CROPIX

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je u ponedjeljak u Šibeniku dio Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO) iz kojeg će na jačanje upravnih i pravosudnih institucija do 2026. biti uloženo gotovo 1,3 milijarde kuna.

Mjere iz resora pravosuđa, javne uprave i upravljanja državnom imovinom predviđene su drugom komponentom Nacionalnog plana vrijednog oko 49 milijardi kuna, rekao je Malenica na prvom predstavljanju tog programa u odnosu na pravosuđe i javnu upravu.

Ministarstvo pravosuđa i uprave predložilo je reformske mjere i investicije u tri podkomponente koje se odnose na daljnje unaprjeđenje učinkovitosti javne uprave, moderno pravosuđe spremno za buduće izazove te sprječavanje i suzbijanje korupcije.

- Unaprjeđenje javne uprave obuhvaća četiri reforme i sedam investicija ukupne procijenjene vrijednosti veće od pola milijarde kuna - rekao je Malenica, dodavši da ta podkomponenta naglasak stavlja na kvalitetnije upravljanje ljudskim potencijalima, unaprjeđenje sustava zapošljavanja, uvođenje novog sustava vrednovanja rada u državnoj i javnim službama, digitalizaciju postupaka i optimizaciju sustava lokalne samouprave.

Moderno pravosuđe obuhvaća 13 reformskih mjera i šest razvojnih projekata vrijednih više od 730 milijuna kuna s ciljem unaprjeđenja pravosudnog sustava kroz zakonodavne, organizacijske, infrastrukturne i digitalne promjene, ubrzanje postupaka, brže i kvalitetnije rješavanje neriješenih predmeta, dodatnu edukaciju pravosudnih dužnosnika i jačanje sustava.

Treća podkomponenta obuhvaća po četiri reforme i investicije vrijedne više od 45,5 milijuna kuna, a usmjerena je na jačanje preventivnih mehanizama u borbi protiv korupcije, snažniju zaštitu prijavitelja nepravilnosti, veću transparentnost i jačanje svijesti građana o štetnim učincima korupcije te će pratiti i osnaživati novu Strategiju suzbijanja korupcije.

- NPOO je jedinstvena prilika i okvir koji pruža sustavnu potporu normativnim promjenama. Naš je cilj djelovati u tri smjera; zakonodavnom, organizacijskom i razvojnom - rekao je ministar u Šibeniku, gdje je ranije otvorio nove prostorije Županijskog suda u što je uloženo više od 20 milijuna kuna.

Zakonodavnim aktivnostima želi se ubrzati postupke i procese; organizacijskim kvalitetnije upravljati ljudskim potencijalima, a razvojnim aktivnostima uvoditi nove, digitalne alate kako bi racionalizirali procese, zaključio je ministar Malenica.

Dijelom nacionalnog programa koji se odnosi na pravosuđe i upravu predviđena je i javna objava svih sudskih odluka, dok će se izmjenama u kaznenom i parničnom zakonodavstvu omogućiti snimanje sudskih rasprava, što bi trebalo ubrzati trajanje postupka, doznaje se u ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:12