MINISTAR PRAVOSUĐA

Malenica: ‘Milanović je imao tri dana da potpiše zakon. Mi tu svoju odgovornost ne vidimo‘

- Imao je dovoljno vremena potpisati zakon i da od 1. listopada imamo zakon koji uređuju izborne jedinice...

Ivan Malenica

 Damjan Tadic/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je gostujući u RTL Danas govorio o Izbornom zakonu, a odgovorio je i na komentar glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek da ju ‘ne pune‘ iz ministarstva.

Na pitanje zbog čega Vlada ne prizna pogrešku nakon što se mora ponoviti procedura zbog propusta oko Izbornog zakona, Malenica odgovara da su zakon poslali na vrijeme.

- On je izglasan u Saboru 28. rujna i poslan je u Ured predsjednika Republike koji je imao tri dana do 1. listopada da potpiše zakon. Vlada i Sabor dostavili su zakon na vrijeme. Predsjednik je i u drugim situacijama potpisivao zakone kad je imao i kraći rok. Tako da ja ne vidim pogrešku niti Vlade niti Sabora.

Kako predsjednik nije potpisao zakon do 1. listopada, u pripremi su izmjene zakona.

Malenica ne smatra da je Ustavni sud trebao presjeći tu situaciju i ističe da je Vlada odgovorna.

- Ovdje ćemo izmijeniti odredbe zakona kako bi imali, ne kako kolegica Selak Raspudić kaže ‘problem s najvažnijim izbornim zakonom‘, ovo je zakon koji uređuje izborne jedinice. Puno je važniji zakon koji uređuje izborni sustav, a to je Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Zakon ćemo izmijeniti na sjednici Vlade idući tjedan i poslat ćemo ga u Sabor, rekao je Malenica za RTL Danas.

Na pitanje radi li predsjednik Milanović neustavno, Malenica kaže:

- Ne bih rekao da on radi neustavno. Imao je dovoljno vremena potpisati zakon i da od 1. listopada imamo zakon koji uređuju izborne jedinice. Međutim, on nije potpisao zakon, iako je imao gotovo tri dana, nije to učinio.

Upitan je nije li rok osam dana.

- On ima rok od osam dana, naravno. Ali imamo specifičnu situaciju u kojoj je Ustavni sud dao obvezu Vladi, zakonodavcu, da uredi pitanje jedinica. Dakle tri dana je predsjednik imao da potpiše zakon, kaže Malenica i ističe da Vlada tu svoju odgovornost ne vidi.

Osvrnuo se i na parlamentarne izbore. Nije rekao kada bi oni mogli biti u odnosu na izbore za Europski parlament.

- Vidjet ćemo sljedeće godine. Postoje pravila i rokovi, tako da je teško reći kad bi izbori trebali biti.

Malenica se osvrnuo i na sporni Zakon o curenju informacija.

- Temu curenja informacija stavili smo iako izmjene u Kazneni zakon. Imamo komparativni primjer u državama, u jednom postupku pred Europskim sudom za ljudska prava, sud je analizirao gotov o 30 država, a od njih 23 države imaju rigorozniji režim u odnosu na curenje informacija nego smo mi predvidjeli izmjenama i dopunama zakona.

Vodili smo se i probicima kaznenog postupka, zaštitom prava privatnosti... Ne bih rekao da želimo ušutkati javnost, ne znam kako mislite da mi ušutkavamo javnost, ističe Malenica i dodaje da su izvidi tajni a istraga nije javna te da će zakon ići u redovnu proceduru.

Na kraju se ministar Malenica osvrnuo i na komentar Zlate Hrvoj Šipek, koja se požalila na nedostatak podrške Državnom odvjetništvu.

- Glavna državna odvjetnica i ja, odnosno Ministarstvo uprave, redovito komuniciramo po pitanjima važnim za rad državnog odvjetništva. Tu bih istaknuo i povećanje plaća, poboljšanje infrastrukture... Čitavo vrijeme komuniciramo, popravljamo zakonodavni okvir i Zakon o državnom odvjetništvu za koji ćemo predložiti izmjene u narednim danima, zaključio je Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:49