MINISTAR PRAVOSUĐA

Malenica: ‘Do Božića bi svi Bad Blue Boysi trebali doći u Hrvatsku‘

‘Mislim da je u ovom trenutku najbitnije da je to krenulo, da su krenula rješenja o prekidu istražnog zatvora‘, rekao je ministar

Ivan Malenica

 Damjan Tadic/Cropix

Ukinut je istražni zatvor za dio od 102 Bad Blue Boysa koji su uhićeni u kolovozu u Ateni zbog sudjelovanja u sukobu s navijačima grčkog AEK-a u kojem je poginuo jedan navijač atenskog kluba. Iz zatvora bi trebali izaći za nekoliko dana, nakon što se uplati jamčevina, javlja HRT.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u petak u središnjem HRT-ovom Dnevniku kako vjeruje da bi do Božića svi hrvatski državljani trebali doći u Hrvatsku.

- Treba nam svima skupa strpljenje da pričekamo odluke grčkih sudova, ali, evo, nadamo se i vjerujemo u najbolje, da će oni za Božić biti kući - poručio je Malenica.

Za ukidanje istražnog zatvora za dio navijača rekao je da se radi o očekivanom ishodu i "rezultatu svih napora koji su pokrenuti".

Što će biti s ostalim BBB-ima?

- Mislim da je u ovom trenutku najbitnije da je to krenulo, da su krenula rješenja o prekidu istražnog zatvora. Apelirao bih i na strpljenje i kod samih navijača, ali isto tako i kod roditelja i kod prijatelja - rekao je Malenica.

- Vidjet ćemo sljedeći tjedan, ali mislim da sve ide u dobrom smjeru - dodao je ministar

- Vjerujem da će se to do kraja realizirati sa svim hrvatskim državljanima koji se nalaze u Grčkoj - rekao je Malenica.

Na pitanje kad bi se navijači mogli vratiti u Hrvatsku rekao je da ne bi govorio o konkretnim danima, ali da bi to trebalo biti realizirano sljedeći tjedan.

Hrvatska država mora jamčiti za navijače, a Malenica je rekao da još nemaju informacije za što točno moraju jamčiti.

- Mi ćemo jamčiti za hrvatske državljane - rekao je ministar

- Kao država smo stali iza hrvatskih državljana te ćemo, kad dođu u Hrvatsku, provoditi sve mjere koje od nas grčki sud bude tražio - dodao je Malenica.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Grčkoj Aleksandar Sunko rekao je u petak u središnjem HRT-ovom Dnevniku da vjeruje da će nakon polaganja jamčevine barem jedna skupina od 30-ak hrvatskih državljana biti puštena.

Na pitanje hoće li navijačima biti omogućena policijska pratnja radi zaštite sigurnosti, Sunko je rekao kako još ne može priopćiti detalje, ali da postoji načelna odluka da se u tehničkom pitanju transfera također sudjeluje veleposlanstvo.

- A što se tiče sigurnosti, tu se uvelike oslanjamo na grčke vlasti i na njihovu sigurnosnu procjenu - rekao je Sunko.

HRT je doznao da su uplate za jamčevinu na živo račun za donacije dali i neki hrvatski reprezentativci.

HRT kaže i da je od odvjetnika doznao da hrvatski pravosudni organi zasad ipak neće preuzeti ovaj slučaj te da, ako se suđenje nastavi u Grčkoj, navijači neće nužno morati dolaziti osobno u tu zemlju, već će moći imati odvjetnika koji će ih zastupati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:33