Crowdfunding

Mala općina pokrenula kampanju: ‘Na internetu skupljamo za obnovu Augustinčićeva spomenika!‘

Treba milijun kuna da se Borac preveze u zagrebačku Ljevaonicu Ujević, koja ima odljev, gdje će mu se vratiti stari sjaj

Matko Burić s kipom Borca

 Ivo Ravlic/Cropix/

- Iz srca života i daha

i snova i krvi i praha

svijetli slobode plamen

vječan k'o more i kamen - stihovi su koje su mnogi pročitali, mnogi fotografirali, a onda snimili i ono pokraj. 'Ono' je Borac, metalni spomenik muškarca koji se nalazio na desetak metara visokom stupu. Srušen je 1992. godine i od tad se nalazi uz taj stup, uz te stihove.

Mjesto radnje je Gradac, Makarska rivijera. Borac je godinama sramota tog turističkog mjesta, jer je jasno vidljiv i ne priča lijepu priču o povijesti, kaže nam načelnik općine Matko Burić. Zato je on sa svojim timom pokrenuo pomalo neobičnu crowdfunding kampanju u kojoj će nastojati skupiti barem dio novca potrebnog za obnovu kipa.

Cijeli Spomenik, kako ga Gračani zovu, jedino je djelo Antuna Augustinčića uz Jadransko more. Spomenik je kompleksan - riječ je o dva velika platoa i jednom manjem. Na onom srednjem je ploča s imenima svih Gračana poginulih u 2. svjetskom ratu, bilo u partizanima, bilo da su žrtve fašističkog terora. Tamo su i naknadno dodane biste Gračana: narodnog heroja Gojka Ujdurovića te Velimira i Bogdana Viskića, spašene od zaborava nakon micanja s javih mjesta. I taj je dio nastradao iste 1992. godine: na ploči s imenima poginulih bile su rupe od metaka, a zvijezda je bila ostrugana s kamena. Kasnije, u Burićevom prvom mandatu, taj je dio uređen.

image

Spomenik Danas

Općina Gradac

Na gornjem platou je razlog za kampanju. Otkako je srušen, Borac je na tlu. S vremenom je osakaćen - mnogi su odlomili koji komad metala, da ga imaju za uspomenu. I dok se nekako skupilo sredstava da se sve ostalo uredi, za njega nema novca. Treba milijun kuna da ga se preveze u zagrebačku Ljevaonicu Ujević, koja ima odljev, gdje će mu se vratiti stari sjaj, potom ga treba vratiti u Gradac i postaviti na stup. Za malu općinu to je prevelik zalogaj. Doduše, mnogi mještani kažu kako sve do prije nekoliko godina i nije bilo političke volje da se uredi, pa je cijeli Spomenik bio posve zapušten.

- Htio sam odmah nakon što je moj tim pobijedio na izborima 2018. godine krenuti s kampanjom za obnovu. No, činilo mi se da to ne bi trebalo raditi u trenutku kada u mjestu postoje dijelovi koji nemaju dobru kanalizaciju. Radilici smo na hitnijim stvarima, a Spomenik smo uređivali malo po malo, koliko smo mogli.

image

Ostatak kupa na stupu

Općina Gradac

Onda nas je pandemija zaustavila, ali sad smo konačno krenuli. Ovaj je spomenik sagrađen samodoprinosima ljudi Gradca i vjerujem da će sam narod, koji je spomenik podigao, htjeti da se on obnovi - kaže Burić i dodaje kako je svjestan činjenice da je riječ o velikom iznosu. Ne očekuje da će se sve skupiti, zbog čega će Općina, sasvim sigurno, dati dio potrebnih sredstava.

Kampanja koju su pokrenuli nema određeni rok trajanja. Zatvorit će se onda kada nestane interes. Nije realno, kaže Burić, da bi se idući Dan antifašističke borbe mogao proslaviti s Borcem na stupu, ali se nada da bi se to moglo dogoditi 2023. godine.

image

Spomenik nedugo nakon izgradnje

Općina Gradac

- Novac koji se prikupi ide za uređenje i svi računi će biti javno dostupni. Niti jedna kuna se neće potrošiti na nešto drugo. Mislim da je došlo vrijeme da se Borac vrati na svoje mjesto - ističe Burić i pojašnjava kako na Ministarstvo kulture nisu mogli računati. Spomenik uopće nije zaštićen, niti ima bilo kakvu dokumentaciju potrebnu za to. Zbog toga je u planu, osim obnove Borca, dobiti zaštićeni status za cijeli daj dio brežuljka Gradina, na kojem se smjestio. Želja mu je da se grački Spomenik zaštiti, da bi, kako na njemu piše, 'svjedočio pokoljenjima kako se rađala svjetlost ove zemlje'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:08