KULTURNA BAŠTINA

'MALA MOJA, TI U PLAVOJ BLUZI, DOĐI BLIŽE PA MI SE NA***I' Pjevao ove stihove u bećarcu, pa popio prijavu policajke!

 Facebook

Branimir Čolaković iz Valpova, član HKUD-a Valpovo 1905., 28. lipnja sudjelovao je na manifestaciji Ljeto valpovačko. Ovaj 24-godišnjak je pjevajući bećarac taj dan zaradio prekršajnu prijavu. Osumnjičen je, naime, da je počinio prekršaj sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova, a prijedlog optužnice 'težak' je 5000 kuna, piše Glas Slavonije.

Prijavila ga je policajka koja je osiguravala skup.

'Kretao sam se, kao i uvijek, u povorci folklornih skupina, šokačkih zaprega i jahača na Ljetu valpovačkom. Tradicionalno, u povorci su se pjevali bećarci, a ja sam zapjevao: 'Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi... Što je u pjesmi, to se pjevat smije, lud bi bio 'ko bi zamjerio'', ispričao je Čolaković za Glas Slavonije, naglašavajući kako ga je pratio cijeli HKUD. Ni na kraj pameti mu, kaže, nije bilo da će riječi bećarca nekoga povrijediti.

'Što da vam kažem. Kada sam pročitao optužni prijedlog, zavladali su šok i nevjerica. Slično su reagirali i moji prijatelji s kojima sam o svemu razgovarao', kaže, dodajući kako se bećarci pjevaju od pamtivjeka, te kako nikada nije čuo da se bilo tko na bećarac naljutio. Stoga je, ističe, njegov slučaj optužnog prijedloga možda prvi i jedini na svijetu.

Podsjeća kako je UNESCO-ov Odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine slavonski bećarac 2011. godine uvrstio na popis, te se kao takav našao u 'među hrvatskim kulturnim dobrima, među kojima su, primjerice, kastavski zvončari, festa svetoga Vlaha, Sinjska alka..., ali i meksički marijači, sviranje na balafonu (afrički ksilofon), kraljevsko jahanje na jugoistoku Češke, obred sađenja riže u Mibuu, u Japanu, hodočašće u svetište Qoyllorit'i u Peruu...

- Sve skupa sam odlučio podijeliti s javnošću, jer što ne želim da se ikada ikomu takvo što dogodi, te da to bude prvi i zadnji slučaj jer mislim da ovo nema smisla - zaključuje. Ishod sudskog postupka, koji će danas biti održan u Valpovu, nije htio prejudicirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:22